logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat HD 3000 - brak sygnału, NC+ działa poprawnie

johnny_zuberek 14 Lip 2015 10:05 7296 5
REKLAMA
  • #1 14846896
    johnny_zuberek
    Poziom 2  
    Witajcie,

mam w domu instalację satelitarną - talerz 80cm, konwerter quad (lub quattro, mylę je, w każdym razie ten, gdzie z każdego gniazda idzie pełna polaryzacja) i kable poprowadzone do 4 gniazd w pokojach.

Już wcześniej miałem 2 dekodery NC+ (z multiroom), jednak z uwagi na słaby sygnał wi-fi w jednym z pokoi (i czasami brak sieci do odświeżania uprawnień), chciałem zainstalować w tym pokoju Cyfrowy Polsat, a dodatkowy dekoder NC+ postawić gdzie indziej, gdzie wi-fi łapię na 80-90% mocy.

Przynoszę do domu dekoder (HD 3000, ten najprostszy), podłączam w miejsce dodatkowego z nc+ i lipa. Sygnał moc - 0, jakość - 0. Wpinam z powrotem nc+ - siła 95, jakość 87.

Próbuję w miejsce głównego dekodera nc+. To samo - CP ma sygnał 0/0, a nc+ - 95/87.

Przymierzam się do dwóch kolejnych gniazd - identyczna sytuacja. Dodatkowo przy podłączeniu do jednego z gniazdek pojawia się od czasu do czasu informacja o zwarciu LNB. NC+ działa i nie pokazuje żadnych błędów.

Przekonany, że sam dekoder jest wadliwy, jadę do salonu go wymienić. Tam podłączamy go i sprawdzamy - wszystko gra. Wracam do domu - i bez zmian. Polsat 0, a podłączany w tym samym miejscu NC+ 95%.

Sprawdziłem wszystkie kable od gniazd do dekoderów - zarobione porządnie.

Dodam, że kiedyś mieszkałem w bloku z instalacją zbiorczą, wtedy też miałem dekoder Polsatu. Działało wszystko, ale błąd zwarcia LNB pokazywał się od czasu do czasu. W tym bloku inni sąsiedzi mieli albo C+, albo N, i każdy odbierał bez problemu.

W obecnej sytuacji nie wiem, co mogę zrobić (poza zwróceniem dekodera i odstąpieniem od umowy, bo mam na to jeszcze tydzień) - konwerter jest ok, okablowanie również, skoro NC+ śmiga. Dekoder też jest ok, skoro w salonie działał, łapał sygnał i wyszukał od razu programy. Każda sugestia mile widziana :)

Dodam jeszcze, że w ustawieniach CP zasilanie LNB jest włączone, próbowałem również je wyłączyć, ale bez zmian.
  • REKLAMA
  • #2 14846900
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Podmień konwerter i puść sygnał prosto w dekoder.

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
  • REKLAMA
  • #3 14849314
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14849995
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1136
    Ktoś tu walczył z podobną usterką, tylko w orange. Obstawiam, że dekoder Polsatu nie wyrabia się prądowo w twojej instalacji, co kwalifikuje go do wymiany. Tylko weź to wytłumacz tym w APS.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14850164
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Prędzej podejrzewałbym zasilacz. Na próbę podmienić.
    Na próbę podłączyć tylko dekoder Polsatu. MIałem przypadki, że nawet przy dwóch dekoderach polsatowskich na jednym konwerterze (Twin) przy niektórych kanałach jeden blokował drugiego. Pomogła wymiana konwertera na innej firmy.
  • #6 14852154
    johnny_zuberek
    Poziom 2  
    Udało się ogarnąć temat :)

Wymieniłem HD 3000 na mini HD2000. Niby to samo, tylko starsze. Działa od kopa :)
REKLAMA