logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat – brak sygnału na ok. 10 kanałach, na NC+ wszystko działało

willymejzhejz 29 Gru 2025 22:05 396 16
REKLAMA
  • #1 21793313
    willymejzhejz
    Poziom 2  
    Witam, na wstępie odradzano mi, ale zrobiłem po swojemu i z Canal przeszedłem na Polsat Cyfrowy.

I co, na NC wszystkie kanały działały, nie było żadnych problemów.

A na Polsacie nie mam około 10 kanałów.

Komunikat: brak sygnału albo czarny ekran.

Jak to możliwe, że jedne są, a innych nie ma, i bez kitu anteną nie będę mieszał, bo na NC wszystko działało, a tutaj

Niestety minął miesiąc, nawet od umowy nie mogę odstąpić.

Strzał w kolano
    AI: Jaki masz dokładnie model dekodera z Cyfrowego Polsatu?
    Lite
    AI: Robiłeś już ponowne wyszukiwanie kanałów albo reset ustawień na dekoderze Polsatu?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21793359
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    A których kanałów brakuje?
  • REKLAMA
  • #3 21793599
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Włącz pomiar sygnału i podaj jaki jest SNR.. wartość w dB.
  • #4 21793645
    willymejzhejz
    Poziom 2  
    Ale kompletnie nie rozumiem po co te pomiary, na Canal+ wszystko działało 4 lata a nagle się antena obróciła??
  • #5 21793662
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    willymejzhejz napisał:
    Ale kompletnie nie rozumiem po co te pomiary, na Canal+ wszystko działało 4 lata a nagle się antena obróciła??

Po to, żeby wiedzieć co ci doradzić. Co ci nie działa i poziomy sygnału na kilku programach np, TVP-1, Polsat, TVN.
  • #6 21793679
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    Jakiego typu konwerter przy antenie - uniwersalny czy unicable? Czy dekoder skonfigurowany poprawnie dla LNB?
  • #7 21793791
    willymejzhejz
    Poziom 2  
    _kli_ napisał:
    Jakiego typu konwerter przy antenie - uniwersalny czy unicable? Czy dekoder skonfigurowany poprawnie dla LNB?

Unicable, dekoder konfigurowany automatycznie, nie wiem, gdzie to tam ustawić na LNB
  • REKLAMA
  • #8 21793919
    _kli_
    Poziom 41  
    willymejzhejz napisał:
    Unicable

Jaki model?
    Jeżeli dekoder sam nie wykrył typu konwertera do którego jest podłączony, to zazwyczaj sam wybiera "uniwersalny" jako domyślny i właściwy model należy wybrać recznie.
    willymejzhejz napisał:
    nie wiem, gdzie to tam ustawić na LNB

https://www.youtube.com/watch?v=liW7Ana4ib4&t=324s
  • REKLAMA
  • #9 21794101
    willymejzhejz
    Poziom 2  
    _kli_ napisał:
    Jaki model?
    Jeżeli dekoder sam nie wykrył typu konwertera do którego jest podłączony, to zazwyczaj sam wybiera "uniwersalny" jako domyślny i właściwy model należy wybrać recznie.
    willymejzhejz napisał:
    nie wiem, gdzie to tam ustawić na LNB

https://www.youtube.com/watch?v=liW7Ana4ib4&t=324s

Dzięki za filmik, w sumie nie wiem jaki :/

Dodano po 3 [minuty]:

W ogóle podczas instalacji kanałów jakość sygnału mam 65%, ale przeskakuje na 0% i tak cały czas

Dodano po 9 [minuty]:

Wszystkie przeleciałem, tylko na uniwersalnym mi działa
  • #10 21794262
    _kli_
    Poziom 41  
    willymejzhejz napisał:
    Unicable
    willymejzhejz napisał:
    Wszystkie przeleciałem, tylko na uniwersalnym mi działa

Dosyć to dziwne że dekoder podłączony do LNB Unicable odbiera tylko po wybraniu w menu instalacyjnym typu Uniwersalny.:?:
    Trudno cokolwiek podpowiedzić nie znając modelu konwertera.
  • #11 21794472
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    On ma zwykły konwerter uniwersalny. Inaczej rozumie pojęcie UNICABLE...
  • #12 21794486
    LeDy
    Poziom 43  
    Skoro niczego nie wiesz to może porób zdjęcia konwertera, dekodera, aby było widać model, nazwę.
  • #13 21795788
    willymejzhejz
    Poziom 2  
    Nie mam jak zrobić zdjęcia, ale mały update - to znaczy: na głównym dekoderze, tym białym, mam wszystkie kanały, a w sypialni ten dodatkowy dekoder - tam właśnie nie mam kanałów i bądź tu teraz, panie Adry, o co kaman?
  • #14 21795815
    LeDy
    Poziom 43  
    willymejzhejz napisał:
    Nie mam jak zrobic zdjec ale maly update ,, to znaczy na glownym dekoderze tym bialym mam wszystkie kanaly a w sypialni ten dodatkowy dekoder to tam wlasnie nie mam kanalow i badz tu teraz panieadry o co kaman

To może ten ma ale zakodowane? Uprawnienia przechodzą albo przez WiFi albo przez przekładanie karty z" córki do matki" ale ty nie wiesz co kaman a my tym bardziej..
  • #15 21795917
    willymejzhejz
    Poziom 2  
    Ba pisaliście o konwerterach itd., ale widać to nie to.
  • #16 21795934
    _kli_
    Poziom 41  
    willymejzhejz napisał:
    na glownym dekoderze tym bialym mam wszystkie kanaly a w sypialni ten dodatkowy dekoder to tam wlasnie nie mam kanalow

Jak te dekodery masz podłączone do anteny? Czy od konwertera idą dwa oddzielne przewody do odbiorników, czy sygnał z jednego wyjścia LNB dzielony jest splitterem 1/2?
    Jeżeli masz konwerter Unicable i sygnał dzielony jest splitterem, to przy złej konfiguracji LNB dla dekoderów, na jednym z nich mogą nie odbierać wszystkie kanały. Ale nie znając modelu konwertera trudno cokolwiek podpowiedzieć. W przypadku unicable, istotne jest czy masz SCR czy dCSS.
  • #17 21796099
    willymejzhejz
    Poziom 2  
    _kli_ napisał:
    Jak te dekodery masz podłączone do anteny? Czy od konwertera idą dwa oddzielne przewody do odbiorników, czy sygnał z jednego wyjścia LNB dzielony jest splitterem 1/2?
    Jeżeli masz konwerter Unicable i sygnał dzielony jest splitterem, to przy złej konfiguracji LNB dla dekoderów, na jednym z nich mogą nie odbierać wszystkie kanały. Ale nie znając modelu konwertera trudno cokolwiek podpowiedzieć. W przypadku

Dzisiaj zrobię zdjęcie konwertera, a z konwertera idą 2 kable

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił usługę z Canal+ na Cyfrowy Polsat i zauważył brak sygnału na około 10 kanałach w dodatkowym dekoderze, podczas gdy główny dekoder (biały) odbiera wszystkie kanały poprawnie. Problem dotyczy komunikatów "brak sygnału" lub czarnego ekranu. Antena i instalacja nie były zmieniane, a na Canal+ wszystko działało bez problemów. Dekoder Polsatu jest typu Lite, a użytkownik potwierdził wykonanie ponownego wyszukiwania kanałów i resetu ustawień. Instalacja wykorzystuje konwerter typu Unicable, jednak dekoder automatycznie ustawia typ LNB na "uniwersalny", co powoduje niestabilny pomiar jakości sygnału (przeskakuje między 65% a 0%). Sugerowano ręczną konfigurację typu konwertera w menu dekodera oraz sprawdzenie modelu konwertera, co użytkownik ma zamiar zrobić. Wskazano, że przy konwerterze Unicable i dwóch kablach z konwertera do dekoderów ważna jest poprawna konfiguracja LNB, a także czy system to SCR czy dCSS. Możliwe, że problem wynika z nieprawidłowej konfiguracji LNB w dodatkowym dekoderze lub kwestii uprawnień do kanałów w drugim odbiorniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA