logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikacja serial FT232 i inne wartości na Windowsie a inne na RPI

loginek0 17 Lip 2015 21:43 1557 1
REKLAMA
  • #1 14856192
    loginek0
    Poziom 10  
    Witam,
    Posiadam konwerter FT232. Po podłączeniu go do Windowsa i ustawieniu szybkości na 115200 jest wszystko ok, ładnie odbierane dane. Jednak po podłączeniu do Raspberry Pi i przykładowo wykonaniu poniższego skryptu:

Kod: Python
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Skrypt odpowiada, ale nie takimi samymi wartościami binarnymi. W załączniku przesyłam wynik odpowiedzi z Windowsa i Raspberry Pi. Ktoś wie co może być przyczyną?
    Próbowałem jeszcze z aplikacją minicom - to samo, zwraca tylko te 4 wartości.
    Załączniki:
    • Komunikacja serial FT232 i inne wartości na Windowsie a inne na RPI windows.jpg (153.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Komunikacja serial FT232 i inne wartości na Windowsie a inne na RPI linux.jpg (41.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14858635
    loginek0
    Poziom 10  
    Znalazłem rozwiązanie! Jeśli mam podłączony FT232 przed uruchomieniem Raspberry Pi - zwraca mi złe wartości. Jeśli podłącze FT232 podczas działania Raspberry Pi - zwraca poprawne wartości.
    Ktoś wie dlaczego tak się dzieje i jak mogę to naprawić? Nie chce za każdym razem podłączać urządzenia do portu usb...
REKLAMA