logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik do ładowania akumulatorów, metoda sterowania PWM

twojstary11 18 Lip 2015 01:23 1620 1
REKLAMA
  • #1 14856568
    twojstary11
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Planuję wykonać sobie prostownik do ładowania aku samochodowego, sterowany przez uC, z pomiarem i ustawieniem prądu ładowania.

Elementem kluczującym ma być n-mosfet IRL540N. Prąd max do 10A.

Mam kilka pytań:
    1. Czy przebieg PWM może wpłynąć negatywnie na akumulator?

2. Kluczować niefiltrowany przebieg prosto z mostka czy wygładzić go kondensatorami ? (Wtedy impulsy PWM będą znacznie mocniejsze - strzał z kondensatorów - nie wydaje się to być dobrym rozwiązaniem ale wolę zapytać)

3. Jaką częstotliwość PWM wybrać? Do ok 1000Hz myślę, że nie będzie żadnego problemu ze sterowaniem bramką mosfetu prosto z uC. Pytanie także mocno zależne od metody z pyt. 2.

4. Mniej więcej jak duży radiator będzie mi potrzebny dla IRL540N? Spodziewać się mocnego grzania?

Dzięki z góry za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14856781
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6092
    Cytat:

1. Czy przebieg PWM może wpłynąć negatywnie na akumulator?
    Nie powinien.

Cytat:
    2. Kluczować niefiltrowany przebieg prosto z mostka czy wygładzić go kondensatorami ? (Wtedy impulsy PWM będą znacznie mocniejsze - strzał z kondensatorów - nie wydaje się to być dobrym rozwiązaniem ale wolę zapytać)

Jak dasz kondensatory MOSFET będzie musiał przyjać "strzał" prądu, jak nie dasz kondensatorów to po szybkim przerwaniu prądu będziesz miał "strzał" napiecia z indukcyjności rozproszenia transformatora. Moze kompromisowo dać mały kondensator.

Cytat:
    3. Jaką częstotliwość PWM wybrać? Do ok 1000Hz myślę, że nie będzie żadnego problemu ze sterowaniem bramką mosfetu prosto z uC. Pytanie także mocno zależne od metody z pyt. 2.
    Jedyna wada 1kHz to że słychać.

Cytat:
    4. Mniej więcej jak duży radiator będzie mi potrzebny dla IRL540N? Spodziewać się mocnego grzania?
    Przy 10A prdu ciagłego wydzielił by ok 3W, do takiej mocy wystarczy kawalek blachy.
REKLAMA