logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie elektrostatyczne samochodu - jak rozwiązać problem z iskrzeniem?

Nol 22 Mar 2003 23:00 3901 28
REKLAMA
  • #1 144148
    Nol
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Od wczoraj mój samochód zaczął być do mnie antagonistycznie nastawiony, tj. zaczał mnie "kopać" prądem. Tzn. kiedy wysiadam z samochodu i dotknę się blachy, poraża mnie wysoki ładunek elektryczny. Piszę wysoki, ponieważ w nocy widoczna iskra przeskakuje pomiędzy samochodem a moim palcem z odległości co najmniej 1 cm (to samo dzieje się kiedy wysiądę i dotknę się, np. ziemi lub garażu...).

W każdym razie maska mojego samochodu ładuje się dodatnio! Co ciekawe, ładunek elektrycny poraża mnie nawet wtedy, gdy wsiądę do niego, nie odpalę go i po chwili podczas wysiadania znowu zostaję porażony.

Przeprowadziłem parę eksperymentów, podczas których zauważyłem, że włączenie świateł, kierunkowskazów, itp. nie ma żadnego wpływu na naładowanie samochodu - jedynym czynnikiem odgrywającym tu rolę jest wyokość obrotów silnika! Tj. wystarczy że na luzie dodam gazu, a po chwili maska zacznie mnie świstać! Analogicznie, po przejechaniu paru metrów jestem w stanie odczuć lekki wstrząs elektryczny przy wysiadaniu.

Pytanie brzmi następująco: co to może być?

Prądnica, przebicie w instalacji?

Najbardziej skołował mnie mój znajomy, który stwierdził, że takie zjawiska są normalne i że to przejdzie (u niego zdarzały się podobne rzeczy). Trochę mi się nie chce w to wierzyć, dlatego pytam właśnie tutaj. Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Auto jest z 1997 roku, dosyć dobrej klasy i wydaje mi się, że powinno mieć uziemienie... A w poniedziałek dzwonię do serwisu... To jest szczyt, żeby mnie auto kopało...
  • REKLAMA
  • #2 144255
    Marcin Z.
    Poziom 20  
    Ocena: 65
    Piszesz, że na masce zbiera się ładunek. Sprawdź przewody wysokiego napięcia czy nie mają przebicia. Można to zauważyć jak jest ciemno wtedy widać jak iskry przeskakują z przewodów wysokiego napięcia do korpusu silnika.

Pozdrawiam.
  • #4 144314
    system
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Przebicie na przewodach WN nie ma zadnego wplywu zbieranie sie ladunkow na masce!!! Ladunki zbieraja sie na powierzchni calego pojaszdu, autko jest po prostu klatka Faradaya i ladunek zawsze bedzie sie zbieral na powierzchni. Przyczyn elektryzowaia sie moze byc wiele np. masz pokrowce z jakiegos sztucznego materialu oraz ubranie ktroe w momencie wsiadania i wysiadania elektryzuje powierzchnie.*szczegoly w ksiazce od fizyki kl 7-8 podstawowki* to dotyczy elektryzoqwania sie wnetrza pojazdu, elektryzowanie sie zewnetrznych czesci jest spowodowane zmianami temperatury oraz poruszaniem sie pojazdu. Najskuteczniejszy sposob pozbycia sie tego zjawiska to sprowadzenie ladunkow do ziemi czyli zastosowanie paska antyelektrostatycznego do kupienia w kazdym sklepie motoryzacyjnym koszt ok 12-15 zl. I proponuje to zrobic szybko bo co sie stanie jak ci przeskoczy iskra w momencie tankowania ??? Niezycze !!!
    Pozdrawiam
  • #5 144339
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    system ma racje w dieslu zjawisko to rowniez wystepuje opisane czynniki powodujace to zjawisko rowniez ja ratowalem sie prosta metoda zanim wysiadlem z auta stawialem noge na ziemi czyli sposob na szybkie odprowadzenie roznicy potencjalu jak nie noga to paskiem czyms trzeba wyrownac roznice :)
  • #6 144437
    Nol
    Poziom 15  
    krzysiek napisał:
    ja ratowalem sie prosta metoda zanim wysiadlem z auta stawialem noge na ziemi czyli sposob na szybkie odprowadzenie roznicy potencjalu jak nie noga to paskiem czyms trzeba wyrownac roznice :)

Ja również zanim dotknąłem zewnętrznej części pojazdu dotykałem palcem np. ziemi, ale wtedy mnie ziemia (lub np. garaż) też kopała (tak samo jak samochód).

Z tego co piszecie wynika, iż nie mam się czym przejmować i że jest to zjawisko normalne. W takim razie zgodnie z moim rozumowaniem zjawisko to jest niezależne od posiadanego samochodu i jego wieku (chyba że nie, to wyprowadźcie mnie z błędu). Pytam się o to dlatego, że wcześniej się coś takiego nie zdarzało a samochód wydaje mi się, że mam dosyć dobry (VW Passat, 1.9TDI, 1997 rok produkcji). Po prostu chcę wiedzieć czy nie mam jakiejś usterki.

Acha i jeszcze jedno: czy moje auto nie powinno mieć uziemienia standardowo?
  • REKLAMA
  • #7 144438
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    To jest zjawisko normalne.
    Nie kupiłeś sobie nowych butów, albo jakiegoś elektryzującego ubranka.
  • #8 144439
    Nol
    Poziom 15  
    zoltar napisał:
    To jest zjawisko normalne.
    Nie kupiłeś sobie nowych butów, albo jakiegoś elektryzującego ubranka.

No właśnie nie! Co ciekawe, ostatnio jechałem w garniturze i być może się welurowa tapicerka naładowała[właśnie po tym dniu zaczęło mnie kopać nawet w normalnym ubraniu]? Przyczynę kopania łączyłem na początku również z tym, że ostatnio rozlało mi się trochę płynu do spryskiwacza w obrębie jego zbiornczka (tak to jest jak się nie ma lejka i się spieszy), ale nie powinno to mieć znaczenia, bo przecież np. podczas deszczu też tam się woda może dostać.

W każdym razie czytałem już gdzieś w sieci artykuł jakiegoś mechanika, który potwierdza że to normalne i że raz miał klienta, któremu nawet listwa uziemieniowa nie pomagała. W końcu pomogło... wypranie tapicerki:) !

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 144441
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Mi to wygląda na zwykłe zjawisko elektrostatyczne. Ja tak mam jak chodzę w adidasach. Jak ubiorę zwykłe skórkowe buty to tego nie mam.
    Może z tym praniem tapicerki jest sens. Może sprubuj nieznacznie rozpylić w aucie jakiś środek zmiękczający do prania rozcieńczony w wodzie np: jakieś cocolino albo lenor
  • #11 144516
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 144517
    Nol
    Poziom 15  
    Jak już pisałem, mam tapicerkę welurową. Z tego co wiem, jest to materiał sztuczny, a więc on może mnie ładować. Pozostałe elementy mojego ubioru są na ogół niezmienne i nie mają nic wspólnego z materiałami sztucznymi, tj. jeans, kurtka z elano-wełny, buty skórzane z gumową podeszwą. A zatem w moim ubiorze nie ma elementów indukujących ładunki elektrostatyczne. Zresztą wcześniej auto mnie nie kopało, a ubierałem się tak samo.

Zauważyłem natomiast, że w samochodzie po zimie jest piasek na dywanikach, proch na desce rozdzielczej i postępuje ogólny wzrost temperatury. Tapicerka robi się trochę twarda, szorstka w dotyku. I to chyba jest to. Ogólnie samochód jest niesamowicie pokryty brudem i kurzem po zimie, co pewnie wzmaga to zjawisko.

Myślę, że w środku wszystko wyczyszczę wilgotną szmatką z jakimś środkiem antystatycznym, a samą tapicerkę przetrę mokrą szmatką, a później dla pewności wezmę jakiś kabel, podepnę do jakiegoś metalowego elementu w ziemi i drugą końcówką przejadę stopniowo po całej tapicerce w nadzieji zebrania wszelkich ładunków.

Co o tym myślicie?

No i powracam do mojego pytania: czy moje auto nie powinno być uziemione w standardzie?
  • #13 144526
    Nol
    Poziom 15  
    No i powracam do mojego pytania: czy moje auto nie powinno być uziemione w standardzie?

Zgodnie z treścią poprzednich postów raczej nie. Czy mam rację?
  • #14 144627
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Niestety nie wiem czy owo auto powinno być fabrycznie "uziemione". Chcę jedynie dodać że kluczowym warunkiem do powstawania elektryzacji jest niska wilgotność powietrza. Dlatego też "strzelanie piorunami" raz występuje raz nie.
    Pozatym w pełni zgadzam się z przedmówcami.
  • #15 144646
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    w duzym stopiniu elektrostatycznosc zalezy od twojego ubioru jak wspomnieli poprzdnicy .ostatnio takze kopal mnie wozik a mam pasek uziemniajacy i nic niepomagalo,robiac predkosciomierz pociagnelem za przewod masowy,doslownie sobie wisial potem go przykrecilem i bylo oki.ubrania niezmienialem a kopac przestalo.niewiem dokladnie czy bylo to spodowane akurat przez to ale mi pomoglo:)
  • REKLAMA
  • #16 144899
    seba30
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Mój pojazd również czasami potrafi mnie nieźle strzelić co jakiś czas nie wiem czym jest to dokładnie spowodowane ale samo przechodzi, nie zauważyłem raczej żadnej zależności od noszonego ubrania.
  • #17 144931
    TM85
    Poziom 27  
    :arrow: Bzzz
    :arrow: seba30
    A gdzie zależność od pogody? Czemu nie strzela podczas ulewy ? Co dzieje się po wejściu do auta w wilgotnym ubraniu - czy będzie się elektryzować a co bedzie jak wyschnie ? Czy gdy wjedziemy naelektryzowanym pojazdem do kałuży to ładunek "spłynie" do ziemii? itd.
    O elektryczności statycznej uczono każdego delikwenta w już podstawówce. :)
  • #18 144964
    misowaty
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Pracuję od 7 lat w serwisie samochodowym i takie zjawiska są dla mnie rzeczą normalną :) zwykle pomaga założenie paska antystatycznego do nadwozia , a jeżeli chodzi o przebicia na przewodach wys. napięcia to powineś odczuć to na zmianie pracy silnika

pozdrawiam
  • #19 144993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 145137
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Jak widzisz drogi NOL klasa samochodu wysoka a producent nie dba o bezpieczeństwo użytkownika.Zastanawiam się czy takie wyładowania mają wpływ na bezpieczeństwo ludzi, którzy mają wszczepione rozruszniki serca? Co na to ma do powiedzenia producent tychże samochodów?
  • #21 145204
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 145658
    marian-48
    Poziom 21  
    Nawiązując do odpowiedzi"elektrit'a"udowodnię, że klasa samochodu ma coś wspólnego z wyładowaniami. Czy ktoś słyszał, aby sam. pt.SYRENA był tak niemiły w stosunku do właściciela i próbował go porazić prądem-napięciem w/n.A przecież w/w samochód to jeżdząca motopompa strażacka obudowana i przystosowana do przewożenia ludzi.Jeżeli chodzi o wykładzinę, która tak mocno Ciebie elektryzuje to zgoda ale nigdy nie zgodzę się z Twoją opinią na temat elektryzowania się swetrów z prawdziwej wełny no chyba, że mają domieszki z chemią.A tak prawdę mówiąc to niektórym taki "piorunujący" kontakt z samochodem może w niektórych okolicznościach uratować może nawet i życie.Będę już kończył bo uważam,że jest to niezły temat na pracę np;naukową.Życzę jak najmniej takich nieprzyjemnych kontaktów z motoryzacją. Darz Bór powiedział myśliwy (czyt. kłusownik) AHOJ.
  • #23 145804
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    U szwagra pies zawsze sikał na moje uno.pewnego razu mało go
    nie zabiło.Od tego czasu jak przyjadę to piszczy i ucieka
    w najdalszy kąt podwórza. Szwagra malucha dalej olewa.
  • #24 147166
    Nol
    Poziom 15  
    Problem rozwiązany:)

Faktycznie było to elektryzowanie tapicerki. Wkurzyłem się i wziąłem szczotkę do ubrań i zacząłem ją przecierać:) Świst, świst [kopie]:) i już wiedziałem o co chodzi. W takim razie wziąłem lekko mokrą szmatkę i po wyczyszczeniu szczotką z nitek ubrań i włosów przetarłem tapicerkę - auto przestało kopać.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • #25 148319
    TM85
    Poziom 27  
    Części kłopotów z iskrami dałoby się pewnie uniknąć gdyby opony były z gumy przewodzącej prąd. Bo te na których jeździmy chyba nie przewodzą ? :?:
    Nie jestem pewien. :?
  • #26 150291
    marian-48
    Poziom 21  
    Naukowcy twierdzą, że człowiek siedzący w samochodzie w czasie burzy z wyładowaniami elektr. jest bezpieczny. A co będzie kiedy piorun uderzy?
  • #27 151157
    sooltys
    Poziom 2  
    najlepszym wyjsciem z opresji "pieszczenia" prądzikiem jest założenie paska antystatycznego i sprawdzenie przewodów
  • #29 151780
    marian-48
    Poziom 21  
    kol. "Sooltys" na temat pasków antystat. panują różne opinie.A może trzeba podejrzeć jak ten problem rozwiązują kierowcy cystern wożących benz. i to chyba jest to. Piszesz, że trzeba sprawdzić przewody(masz chyba na myśli przewody uziemiające-masowe) bo 12V instalacja elektr. to jest raczej niegrożna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem elektrostatycznego ładunku na karoserii samochodu, objawiający się iskrzeniem i porażeniem prądem przy dotknięciu pojazdu, jest zjawiskiem normalnym i związanym głównie z elektryzowaniem się powierzchni pojazdu oraz ubrań kierowcy. Ładunki elektrostatyczne gromadzą się na powierzchni całego pojazdu, który działa jak klatka Faradaya. Czynniki nasilające to niska wilgotność powietrza, tarcie materiałów syntetycznych (np. welurowa tapicerka, ubrania z tworzyw sztucznych) oraz zabrudzenia i kurz na tapicerce. Wysokie obroty silnika mogą nasilać zjawisko, jednak nie jest to związane z przebiciami przewodów wysokiego napięcia. Standardowo samochody nie są fabrycznie uziemione, dlatego zaleca się stosowanie pasków antystatycznych, które odprowadzają ładunki do ziemi. Dodatkowo skuteczne jest czyszczenie i pranie tapicerki środkami antystatycznymi oraz unikanie syntetycznych pokrowców i ubrań. W przypadku pojawienia się iskier podczas tankowania istnieje ryzyko, dlatego szybkie odprowadzenie ładunku jest istotne dla bezpieczeństwa. Opony z gumy nieprzewodzącej prądu mogą również przyczyniać się do gromadzenia ładunków. Zjawisko to nie zależy od klasy samochodu i może występować w różnych modelach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA