logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HOOVER Top Vision HTV 714.6/1S - Pralka nalewa wodę i program się zatrzymuje

2JoKeR5 18 Lip 2015 19:45 1632 8
REKLAMA
  • #1 14858055
    2JoKeR5
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    mam taki problem z pralką HOOVER Top Vision HTV 714.6/1S. Otóż po wybraniu programu, pralka nalewa wodę i na tym się kończy proces prania. Po chwili zaczynają mrugać diody od Start i Pranie wstępne. Po odłączeniu od prądu, odczekaniu i ponownym podłączeniu, tak jakby się resetuje, ustępuje blokada drzwiczek i można wybrać znowu program ale działa tylko wypuszczanie wody.
    Jak ktoś wie jak to naprawić i może pomóc to byłbym bardzo wdzięczny:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14858554
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam
    Czy na lewą się normalna ilość wody, czy więcej niż normalnie?
    Bo jeśli więcej, to najprawdopodobniej jest problem z hydrostatem.
    Przed wymianą warto sprawdzić, czy wąż łączący zbiornik z hydrostatem jest drożny.
    Następnie warto wyczyścić komorę hydrostatu.

Pozdrawiam
    Karol
  • REKLAMA
  • #3 14859109
    2JoKeR5
    Poziom 8  
    Hym.. ciężko mi stwierdzić czy to normalna ilość wody, bo nie wiem ile powinno być normalnie:p Ale jak udało mi się w końcu otworzyć pralkę po tej nieudanej próbie prania(w której nalała wodę i na tym skończyła) to wody w bębnie było tak z 5-7 cm, tak patrząc na oko i licząc od dna bębna do zwierciadła wody.
    No i tak nie wiem czy to hydrostat? Gdzieś też czytałem, że to może być czujnik temperatury? To możliwe?

P.S tak w ogóle to dzięki za odpowiedź w końcu ktoś się odezwał:) bo już mi się pranie nawarstwia:P
  • #4 14859559
    karol1996
    Poziom 19  
    Witam
    Należy zacząć od sprawdzenia hydrostatu.
    Skoro grzałka się nawet nie włącza, to dlaczego czujnik temperatury miałby mieć coś wspólnego z tą usterką?
    Hydrostat jest odpowiedzialny za sprawdzanie poziomu wody. Gdy elektronika nie dostanie sygnału z hydrostatu, po pewnym czasie zacznie sygnalizować kod błędu(migające diody)

Pozdrawiam,
    Karol
  • REKLAMA
  • #5 14859578
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    2JoKeR5 napisał:
    pralka nalewa wodę i na tym się kończy proces prania.

Zacznij od sprawdzenia samego silnika.
  • #6 14861707
    2JoKeR5
    Poziom 8  
    No ok, choć nie było łatwo to udało mi się w końcu wyjąć ten hydrostat, ale jak go teraz sprawdzić czy jest sprawny? Jak dmucham w miejsce wpięcia rurki to słychać takie kliknięcie, czy to już świadczy o tym że jest sprawny?
    Przedmuchałem tę rurkę co do niego prowadziła, no i udało się dmuchać wiec raczej drożna:)
    A co do ostatniego wpisu, to jak mam sprawdzić silnik?

P.S tak w ogóle to jestem bardzo początkującym majsterkowiczem;) wcześniej niewiele rzeczy sam naprawiałem, a teraz się tak uwziąłem że chciałem to sam zrobić dlatego dzięki Wam za podpowiedzi, mam nadzieję że uda to się doprowadzić do końca, czyli sprawnie działającej pralki:)
  • #8 14862675
    karol1996
    Poziom 19  
    Witam
    Miernikiem można także sprawdzić hydrostat.
    W momencie gdy "pstryknie" należy zmierzyć rezystancję pomiędzy stykami.
    A co do silnika, podłączyć można, ale na bardzo krótko(1 - 2 sekundy)

Pozdrawiam,
    Karol
  • REKLAMA
  • #9 14871446
    2JoKeR5
    Poziom 8  
    Dawno się nie odzywałem ale witam ponownie:)
    Sytuacja wygląda tak, że w sumie nie miałem czym sprawdzić ani silnika ani hydrostatu, szukałem kogoś kto mógłby to zrobić ze znajomych ale nie znalazłem. Ale tak przy okazji jak stałem przy pralce to zajrzałem do filtra i się okazało, że jest w nim sporo kamienia, takie całe kawałki jak płatki śniadaniowe. I tak drogą dedukcji i kierując się jako tako logiką stwierdziłem, że to może nie jest wina hydrostatu(wszak woda się nalewała do pralki) że pralka nie pierze, a wina grzałki.
    I tak mocowałem się bardzo długo z tym by tę grzałkę wyjąć, ale w końcu się udało i faktycznie była fest zakamieniona, tak jak i komora w której była. I choć w sumie nie wiem w 100% czy to to jest przyczyna niedziałającej pralki to zamówiłem grzałkę i czekam aż przyjdzie:)
    I tak się jeszcze zastanawiam czy przed włożeniem nowej grzałki, może jakoś wyczyścić tę komorę wśordku? tylko jak? ile się dało to wyciągnąlem te kawałki kamienia odkurzaczem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką HOOVER Top Vision HTV 714.6/1S, która po nalaniu wody zatrzymuje się, a diody od Start i Pranie wstępne zaczynają migać. Po odłączeniu od prądu pralka resetuje się, ale działa tylko wypuszczanie wody. Użytkownicy sugerują sprawdzenie hydrostatu, który odpowiada za poziom wody, oraz czujnika temperatury. Po wyjęciu hydrostatu, użytkownik zauważa, że jest drożny, a w filtrze pralki znajduje się kamień. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w grzałce, która była mocno zakamieniona. Zamówił nową grzałkę i zastanawia się nad czyszczeniem komory przed jej wymianą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA