Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TestoTesto
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora WS-442 Prawy kanał gra ciszej

22 Lip 2015 12:13 1029 8
  • Poziom 23  
    Na początek napiszę co zrobiłem.

    Wpiąłem się sygnałem do gniazd korektora żeby pominąć selektor wejść. Prawy kanał gra ciszej mniej więcej o ćwierć obrotu gałki od głośności. W lewym kanale przycisk kontur nie powoduje żadnej zmiany w prawym podbija wysokie i niskie tony.

    Następnie wpiąłem się sygnałem bezpośrednio pod wejścia końcówek tj. do kołków K38, K39 dla lewego i K40, K41 dla prawego kanału. Oba kanały grają równo i bez zniekształceń więc wnioskuję z tego że problem występuje w przedwzmacniaczu. Wymieniłem C315, C316, C317, C318, C203, C204, C313, C314, C301, C302, C307, C308, żadnego efektu. Zamieniłem miejscami pary tranzystorów T201 z T202 - żadnych zmian, T203 z T204 - żadnych zmian, T301 z T302 - żadnych zmian, T303 z T304 - żadnych zmian. Postanowiłem wylutować potencjometr od głośności, rozebrałem, wyczyściłem, prysnąłem kontaktem, przy pomiarach przy ustawieniu na minimum czyli do końca w lewo mam 2,1Ω do końca w prawo mam 47Ω na obu częściach. Postanowiłem wydłubać potencjometr od balansu, tak samo, rozebrany wyczyszczony pomierzony, patrząc od strony wyprowadzeń wałkiem do góry przy ustawieniu potencjometru na środek mam na jednym kanale 54,7kΩ 0Ω, 17,3Ω na drugim kanale 10,3Ω 0Ω, 56,5kΩ. Przełącznik od konturu sprawdzony, jest sprawny. Sprawdziłem kondensatory C319 i C320, nie są ani zwarte ani rozwarte, mój bylejaki miernik z funkcją sprawdzania pojemności pokazuje 2nF. Na obu połówkach głównego kondensatora mam 41,1V. Nie za dużo jak na kondensator na 40V?

    Szczerze mówiąc nie bardzo wiem co dalej robić.
  • TestoTesto
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Zrób taki test, odlutuj kabelki od wyprowadzeń odczepów na potencjometrze głośności i sprawdź czy gra równo przy włączonym konturze i przy wyłączonym. Sam kontur nie będzie działał w tej konfiguracji, chodzi tylko o to czy równo gra.
  • TestoTesto
  • Poziom 23  
    Odłączyłem, sprawdziłem na początku myślałem że lewy gra ciszej ale okazało się że dwie diody we wskaźniku mam prawdopodobnie trafione, przynajmniej na ten moment nie świecą... wg ucha jest równo a czy dokładnie równo to pewnie generator i woltomierz będzie potrzebny ale załóżmy że jest w porządku z odłączonym konturem. Wpadłem na pomysł żeby pomierzyć napięcia na tranzystorach, wyniki:

    oznaczenie na płycie, E, B, C:

    T201 23.65, 24.15, 48.6

    T202 23.63, 24.11, 48.7

    T203 18.87, 18.59, 49.9

    T204 18.23, 13.38, 49.3

    T301 0.677, 1.283, 22.84

    T302 0.627, 1.226, 24.38

    T303 22.33, 23.05, 48.9

    T304 23.84, 24.08, 48.8
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Ok, wpadłeś na pomysł zrobienia pomiarów które w tej sytuacji mają niewielką użyteczność ale nie ustosunkowałeś się jasno do następującej kwestii
    SlawekKedra napisał:
    sprawdź czy gra równo przy włączonym konturze i przy wyłączonym
    ,
    Napisałeś za to niezbyt jasno
    gen999 napisał:
    że jest w porządku z odłączonym konturem.

    Tyle że nie jest jasne czy odłączony kontur oznacza tutaj odlutowane kabelki czy też pozycję przełącznika kontur.
  • Poziom 23  
    Już się poprawiam

    Przy odlutowanych kabelkach od wyprowadzeń odczepów na potencjometrze głośności gra równo, przy włączonym i wyłączonym konturze.
  • Poziom 23  
    Przylutowałem, prawy gra ciszej, przy włączonym i wyłączonym konturze. Lewy gra tak samo przy włączonym i wyłączonym konturze w prawym wyraźnie słychać różnicę przy włączonym konturze.

    W części potencjometru bliżej gałki jest 1,472kΩ w dalszej jest 1,752kΩ
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Przylutuj więc kabelki i sprawdź ponownie czy gra równo przy wyłączonym i włączonym konturze

    Dodano po 6 [minuty]:

    Jeśli będzie nierówno, to wyłącz wzmacniacz, skręć potencjometr głośności na minimum i zmierz jaka jest oporność pomiędzy odczepem i masą w prawym i lewym kanale przy załączonym konturze i przy wyłączonym.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kabelki pozostaw przylutowane tak jak były

    Dodano po 6 [minuty]:

    gen999 napisał:
    W części potencjometru bliżej gałki jest 1,472kΩ w dalszej jest 1,752kΩ

    Przy załączonym konturze czy przy wyłączonym?
  • Poziom 23  
    W bliższej 1,472kΩ w dalszej jest 1,752kΩ przy wyłączonym
    W bliższej 8,26kΩ w dalszej jest 45kΩ przy włączonym
  • Poziom 42  
    Problem tkwi w samym potencjometrze i polega na tym, że wyprowadzenie odczepu dalszej części straciło kontakt ze ścieżką oporową. Po wymianie potencjometru powinno być dobrze