logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa MK2 - podłączenie do 24V zamiast 12V, cichy dźwięk i trzeszczenie, co sprawdzić?

djkaczor 22 Lip 2015 17:32 2106 13
REKLAMA
  • #1 14867458
    djkaczor
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Jak w temacie. Gość podłączył, działała do momentu naciśnięcia mikrofonu. Po rozbiórce wizualnie OK - wymieniony kondensator 330µF 16v [poz. C55] oraz końcówka mocy TDA2003. Radio wystartowało i teoretycznie działa, poza bardzo kiepską jakością dźwięku (cicho, trzeszczenie) i spadkiem poziomu "sygnału" na poziomym pasku do 8 na 10 pozycji. SQL śmiga.

Co sprawdzić, co wymienić??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14867767
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Witam. Do sprawdzenia:

Napięcie na emiterze Q13 ma być około 8,2V.
    Napięcie na wyjściu TDA2003 (pin 4).
    C55 ma mieć 330µF, a nie jak napisałeś 33mu. Poprawiłem.
    Zamiast C55 możesz wstawić 470µF\16 lub 25V. Im wyższe napięcie tym więcej wytrzyma ale może nie zmieścić się gabarytowo jak przesadzisz :D .
    Wymień jeszcze C54 oraz C57.
  • REKLAMA
  • #3 14874808
    djkaczor
    Poziom 11  
    Dziękuje kolego za zainteresowanie, wymieniłem:
    #C55 - 330µF 25v (pierwotny wywalił)
    #C56 - 2A104K [podmieniłem z małej płytki, pierwotny wizualnie lekko spuchnięty. Tuż to technicznie "kondensator .." ??]
    #C57 - 220µF 16v (pierwotny "wizualnie OK")

Nie mogę za to zlokalizować C54 oraz Q13... przekopałem całą płytkę, prawdopodobnie są "zalane" klejem, czy mógłbyś kolego nakierować mnie, aby za dużo nie "rozdziobać". Oraz pytanie, która noga w TDA2003 odpowiada 4 pinowi ??

W załączniku szczegółowe zdjęcia ONWA MK2 - ciężko znaleźć coś konkretnego na google, być może komuś przyda się podgląd w przyszłości :)
    Onwa MK2 - podłączenie do 24V zamiast 12V, cichy dźwięk i trzeszczenie, co sprawdzić? Onwa MK2 - podłączenie do 24V zamiast 12V, cichy dźwięk i trzeszczenie, co sprawdzić? Onwa MK2 - podłączenie do 24V zamiast 12V, cichy dźwięk i trzeszczenie, co sprawdzić? Onwa MK2 - podłączenie do 24V zamiast 12V, cichy dźwięk i trzeszczenie, co sprawdzić? Onwa MK2 - podłączenie do 24V zamiast 12V, cichy dźwięk i trzeszczenie, co sprawdzić? Onwa MK2 - podłączenie do 24V zamiast 12V, cichy dźwięk i trzeszczenie, co sprawdzić?
  • Pomocny post
    #4 14875017
    kriss51
    Q13 widać pięknie na drugiej fotografii jest obok D12 i filtra T9. C54 jest obok TDA2003. Zdaje się że to ten niebieski położony na płasko.
  • REKLAMA
  • #5 14876620
    czesio gópi
    Poziom 4  
    Poza kondensatorami głośnik mógł dostać też dlaczego nie podmienisz go. I dlaczego TDA był wymieniany. Coś mi tu nie pasuje przecież 24V nic mu nie zrobi. Może coś jeszcze nie wiemy. Sprawdź nadawanie w FM modulacja idzie przez niego w obu modulacjach.

Moderowany przez kriss51:

Skąd się urwałeś? Jak masz pisać takie bzdury to lepiej nic nie pisz. Dziwi Cię że TDA2003 pali się po podłączeniu radia do 24V? 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #6 14877755
    djkaczor
    Poziom 11  
    Przepraszam za opieszałość kriss51, lecz jestem też w trakcie stawiania na nogi multimetru :(

:Wstyd: faktycznie Q13 jak na dłoni, a C54 to "ten niebieski" [1000µF 35v - ktoś tu już był].
    Odkopałem schemat, wg. którego wstawiłem pod C54 oryginalnie: 1000µF 16v, a jeśli dobrze odczytałem 4 nóżka w TDA2003 to zewnętrzna w drugim rzędzie, ta która właśnie jest połączona ścieżką z C54. Oczywiście w dalszym ciągu objaw ten sam, na dniach poinformuję o napięciach.
  • #7 14877814
    kriss51
    kriss51 napisał:
    Napięcie na emiterze Q13 ma być około 8,2V.
    Napięcie na wyjściu TDA2003 (pin 4) powinno być około 6V.

I dodatkowo podczas odbioru na emiterze Q8- powinno być około 7,6V, a podczas nadawania na kolektorze Q26 ma być też około 7,6V.
  • REKLAMA
  • #8 14879726
    djkaczor
    Poziom 11  
    # Q8 - #pin1 8.8v #pin2 8.7v #pin3 8.0v
    # Q13 - #pin1 8.8v #pin2 13.7v #pin3 9.6v
    # Q26 - oczywiście problem z lokalizacją, zalany klejem (?) oglądam schemat, aby niczego nie uszkodzić dziobiąc..
    # TDA2003 - #pin4 6.6v / przy nadawaniu spada do 6.3v

Głośnik od momentu uruchomienia radia cały czas kiepsko trzeszczy/charczy - może faktycznie zjarany??
  • #9 14879758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 14879996
    djkaczor
    Poziom 11  
    Dziękuje kolego za zainteresowanie.
    Zdążyłem usunąć część wosku - za chwile dokopie się do Q26. Słuchawki na Jacku również dają ten sam efekt, po podkręceniu SQL'a powinniśmy uzyskać ciszę której brak.. odgłos "stałego napięcia" :roll:. Ponadto, wcześniej było słychać zniekształcone głosy, obecnie cisza (być może ze względu na natężenie 19'stki wkońcu tużto 21:00).

PS. Niestety, aż tak wtajemniczony w zagadnienia elektronika nie jestem - stąd też powstały wątek i prosiłbym o wyrozumiałość :cry: Możemy wymienić się zagadnieniami IT
  • #11 14880141
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 14880154
    kriss51
    djkaczor napisał:
    po podkręceniu SQL'a powinniśmy uzyskać ciszę której brak.. odgłos "stałego napięcia"

Jak ty chcesz usłyszeć odgłos stałego napięcia w głośniku? Nawet jeśli nikt nie rozmawia masz słyszeć szum, a po skręceniu SQ szum ma zniknąć. Teraz jak masz, bo nic z tego nie wiem.
    Napięcia na Q8 i Q13 ok.Na wyjściu TDA też ok.

W następnej kolejności do sprawdzenia diody D5. D6, D7.

Nadawanie w AM sprawdzone? Jest ok na 100% albo też zniekształcone?
  • #13 14882073
    djkaczor
    Poziom 11  
    @v640 - prześledź od początku temat, post był usunięty przez moderatora.
    TDA2003 + kondensatory C54, C55, C57 zostały już wymienione.

@Novile - Nie czekam za rozwój sytuacji, cały czas działam, dlatego zanim odpisałeś zdążyłem w między czasie usunąć wosk - stąd informacja.

@kriss51 - "(...) masz słyszeć szum, a po skręceniu SQ szum ma zniknąć." - zgadza się, SQL działa i zachowuje się zgodnie z opisem. Zarówno na AM jak i FM dźwięk jest zniekształcony. Czy pomiar Q26 jest potrzebny (?) mam problem z rozbiórką przedniego panelu, być może byłby ktoś w stanie nakierować mnie po pinach ?

Podłączyłem słuchawki na Jack'a głosy nie są zniekształcone, ale wciąż słychać echo "napięcia". Zapewne ważną informacją jest to, że radio w domu jest testowane pod stacjonarnym zasilaczem 13.8v 3a czyli +50Hz, ale! W między czasie podłączyłem radio pod zapalniczkę w aucie i zabrzmi to głupio... nie jestem pewien, bo teraz zgłupiałem ruszyłem wtyczkę od mikrofonu i zarówno w "JACK'u" jak i głośniku ustało echo "napięcia", co więcej w głośniku ustało zniekształcenie. Obecnie sprawdziłem pin'y w gnieździe od mikrofonu wyglądają na całe ?? (które piny należało zewrzeć aby uzyskać efekt podłączonego mikrofonu??).

Jest jeszcze jeden problem, słychać mobili, ale nawołując nikt nie odpowiada - problem z nadawaniem?? Na pasku obecnie mam 6 z 10 kratek TX'a.

#D5 - 261mV
    #D6 - 587mV
    #D7 - 586mV
  • #14 14882180
    kriss51
    djkaczor napisał:
    (które piny należało zewrzeć aby uzyskać efekt podłączonej gruszki??).

Połącz pin 1 z 5.

djkaczor napisał:
    Podłączyłem słuchawki na Jack'a głosy nie są zniekształcone, ale wciąż słychać echo "napięcia"

Jakie znowu echo napięcia?

djkaczor napisał:
    Zapewne ważną informacją jest to, że radio w domu jest testowane pod stacjonarnym zasilaczem 13.8v 3a czyli +50Hz

Co znaczy +50Hz. Wiesz co to nie ma sensu. Przenoszę do działu początkujący naprawy. To nie nadaje się do działu CB radio.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem Onwa MK2, które działało poprawnie do momentu naciśnięcia mikrofonu, po czym jakość dźwięku znacznie się pogorszyła (cichy dźwięk i trzeszczenie). Po wymianie kondensatora C55 (330μF 16V) oraz końcówki mocy TDA2003, radio uruchomiło się, ale nadal występowały problemy z dźwiękiem. Użytkownik wymienił również inne kondensatory (C56, C57) i próbował zlokalizować Q13 oraz C54, które były trudne do znalezienia z powodu kleju. Wskazówki dotyczące pomiarów napięć na tranzystorach (Q8, Q13, Q26) oraz na wyjściu TDA2003 były udzielane przez innych uczestników dyskusji. Użytkownik zauważył, że głośnik może być uszkodzony, a także że radio testowane było zarówno na zasilaczu stacjonarnym, jak i w samochodzie. Problemy z dźwiękiem obejmowały zniekształcenia oraz szumy, co sugerowało dalsze sprawdzenie diod i innych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA