logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć resetu ustawień po wyłączeniu zasilacza? Radio samochodowe w domu.

MajsterMłotPL 28 Lip 2015 17:38 1386 8
REKLAMA
  • #1 14881996
    MajsterMłotPL
    Uczeń
    Ocena: 4
    Witam. Otóż niedawno podłączyłem sobie radio samochodowe pod zasilacz komputerowy i wszystko działa, ale gdy wyłączam radio i zasilacz przełącznikiem i wszystkie ustawienia się resetują. Czy można zrobić jakos żeby ustawienia się nie resetowały po wyłączeniu zasilacza?
  • REKLAMA
  • #2 14882012
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Widoczne radio po wyłączeniu dalej pobiera prąd bardzo niski do utrzymania zspisanych ustawień. Tak jak bateryjka na płycie głównej PC.
  • #3 14882020
    MajsterMłotPL
    Uczeń
    To jak bym dał tam jakos mało batryjk to by działało?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14882496
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14882604
    MajsterMłotPL
    Uczeń
    Mam taki mały akumulatorek 2Ah ale jest on stary i gdy próbuję go naładować prostownikiem to na prostowniku nie zapalają się żadne diody i nie wiem czy będzie dobry. A jak już to jaką to diodę prostowniczą najlepiej dać? :D
    A i jeszcze czy mógłbys mi dać jakis schemacik tego?
  • REKLAMA
  • #6 14883385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14883476
    MajsterMłotPL
    Uczeń
    Podłączyłem wczoraj ten prostownik pod ten akumulatorek żeby zobaczyć się co się stanie i jak mówiłem żadna kontrolka się nie zaswieciła ale jak zmierzyłem miernikiem akumulator miał 6 v i volty bardzo szybko spadały. Czyli pewno muszę poszukać drugiego akumulatora, a miałem taki kiedys tylko go gdzies położyłem i nie mogę znalesć (leży gdzies i się ze mnie smieje) :D
  • REKLAMA
  • #8 14884810
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14885930
    MajsterMłotPL
    Uczeń
    Wiesz jednak nie chce majstrować przy akumulatorze żelowym :D :D :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył radio samochodowe do zasilacza komputerowego, jednak po wyłączeniu zasilania wszystkie ustawienia radia się resetują. W odpowiedziach zasugerowano, że radio może pobierać minimalny prąd, aby utrzymać zapisane ustawienia, podobnie jak bateria w płycie głównej komputera. Proponowano zastosowanie diody prostowniczej oraz małego akumulatora 12V, który po naładowaniu mógłby podtrzymywać pamięć radia po wyłączeniu zasilania. Użytkownik miał problemy z naładowaniem starego akumulatora, co sugerowało jego zły stan. Wskazano również na możliwość użycia prostownika o prostszej konstrukcji oraz podano typ diody prostowniczej (1N400*).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA