logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie radia samochodowego przed resetem pamięci

fabians 01 Gru 2007 09:05 2309 6
REKLAMA
  • #1 4539197
    fabians
    Poziom 14  
    Ocena: 65
    Zastanawiałem się jak zabezpieczyć radio cd samochodowe przed utratą zaprogramowanych stacji podczas rozruchu samochodu. Zima i niskie temperatury powodują czasami zwiększony pobór prądu z akumulatora podczas rozruchu co czasami powoduje zresetowanie pamięci odbiornika samochodowego. Wpadłem więc na pomysł aby zrobić proste zabezpieczenie utrzymania napięcia na przewodzie memory (pamięć) poprzez wlutowanie diody i kondensatora np. 1000 µF na 25V. Może to nie jakaś skomplikowana konstrukcja ale może się czasami przydać.

Przeniosłem z Konstrukcje DIY. [c_p]
    Załączniki:
    • Zabezpieczenie radia samochodowego przed resetem pamięci cd.JPG (8.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4539240
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    Najlepsze są najprostsze pomysły. A tem powinien bezproblemowo działać ze wszystkimi radiami. Pozatym bardzo przydatne, mnie też czasem denerwowało ponowne ustawianie stacji.
  • REKLAMA
  • #3 4539540
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Powinien działać bez problemu jeśli nie wyleci w powietrze kondensator. W tym wypadku wyleci ponieważ jest włączony do góry nogami czyli + do masy. Chyba że zmieniły się oznaczenia w naszym kraju
  • REKLAMA
  • #4 4565823
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    Nie zauważyłem. Faktycznie symbol jest do góry nogami
  • #5 4565860
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Ja używałem zamiast kondensatora akumulatorka 9V i trzy diody .
  • #6 4567866
    nouki
    Poziom 25  
    Ocena: 97
    a ja polecam kondensator podtrzymania napięcia przy procesorze:) działa na 100%
    Jeszcze nie spotkałem sie by radia traciło pamięć u mnie gaśnie podczas rozruchu silnika i po chwili ... gra dalej:)
  • REKLAMA
  • #7 5810051
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Czy wie ktoś na ile starczy taki kondensator 1000uF? Wiem, że to zależy od radia, ale tak mniej więcej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia pamięci radia samochodowego przed resetem spowodowanym spadkiem napięcia podczas rozruchu silnika, szczególnie w niskich temperaturach. Proponowany sposób to zastosowanie prostego układu z diodą i kondensatorem elektrolitycznym (np. 1000 µF, 25 V) w celu podtrzymania napięcia na przewodzie pamięci radia. Zwrócono uwagę na poprawną polaryzację kondensatora, gdyż niewłaściwe podłączenie (+ do masy) może spowodować jego uszkodzenie. Alternatywnie sugerowano użycie akumulatorka 9 V z trzema diodami lub kondensatora podtrzymującego napięcie bezpośrednio przy procesorze radia, co zapewnia stabilność pamięci. Pojawiło się pytanie o czas podtrzymania napięcia przez kondensator 1000 µF, zależny od konkretnego modelu radia. Ogólnie rozwiązania te mają na celu eliminację konieczności ponownego programowania stacji radiowych po rozruchu samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA