logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po przełożeniu do nowej obudowy - Asus P5B-E, Intel E5200

Feykro 01 Sie 2015 00:18 768 6
REKLAMA
  • #1 14890416
    Feykro
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Po przełożeniu komputera do nowej obudowy mam dość niecodzienny problem. Właściwie to nawet jeszcze nie skończyłem go składać, a już problem się pojawił. Komputer nie włączył się i brak było charakterystycznego piśnięcia biosu. Kręciły się tylko wentylatory. Wyjąłem procesor i włożyłem go spowrotem, po czym już bez problemu uruchomiłem maszynę. Następnie podłączyłem dysk i spróbowałem ponownie go uruchomić, no i na próbie się skończyło. Wentylatory się kręcą, diody się świecą, no i to w sumie tyle. Obrazu nie ma. Odłączyłem dysk, ale już się nie naprawiło.
    Zdjąłem radiator kliknąłem włącznik i komputer magicznie się uruchomił. Po odłączeniu radiatora. Na tą chwilę komputer znowu się nie włącza / uruchamia. Nie mam pojęcia od czego to zależy.
    Humory płyty głównej?

Cpu: Intel E5200
    Gpu: 7300GT
    Pamięć: 2x Gr800D264L6/2gdc
    Płyta: Asus P5B-E
    Zasilacz: FSP350-60MDN (do zasilaczy FSP Group mam zaufanie)
  • REKLAMA
  • #2 14890439
    w1941s
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Może kondensatory w zasilaczu lub na płycie? :). I mówiąc "magicznie się uruchomił" masz na myśli chociażby wydanie dźwięku POST z PC?

Dodam jeszcze, że jeśli brak komunikatu POST (nic, zero, null piknięcia), to albo źle włożyłeś CPU lub procesor jest uszkodzony, mogło gdzieś polecieć wyładowanie elektrostatyczne i uszkodzić płytę główną lub CPU.:)

Są różne przypadki, więc zapytam. :D Masz śrubki dystansujące pod płytą główną?
  • REKLAMA
  • #3 14890459
    Feykro
    Poziom 12  
    Kondensatory są ok. Przynajmniej wizualnie. Testowałem też na innym zasilaczu, więc o uszkodzonym raczej trudno mówić.
    Mówiąc "magicznie się uruchomił", miałem na myśli dźwięk jak i ukazanie się obrazu na monitorze.
    Jakby płyta była uszkodzona, to uruchamiał by się w ogóle? Na tą chwilę po wyjęciu jednej z kości RAM znowu jest kontakt (piknięcie i obraz biosu).
    Tylko ciekawe na jak długo.
  • REKLAMA
  • #4 14890468
    w1941s
    Poziom 14  
    Skoro działa, to powinna być sprawna. A pamięci w Dualu (ale mimo wszystko powinno piknąć, jeśli to błąd RAM)?

Wsadź pamięć i sprawdź czy zadziała.
  • REKLAMA
  • #5 14890486
    Feykro
    Poziom 12  
    RAM odłożony na miejsce (tak działa w Dual) i system się uruchomił. Na prawdę nie wiem, od czego to zależy.

Śruby dystansujące płytę od obudowy są, ale dałeś mi pomysł złożenia go na "pająka", czy jak to tam się nazywa (składanie PC poza obudową).
  • #6 14890498
    w1941s
    Poziom 14  
    Tylko uważaj :D mocno ryzykujesz, jak juz na własną odpowiedzialność chcesz się podjąć takiego wyczynu to nie wpinaj karty graficznej. Jeden fałszywy ruch karty w slocie i może być problem.
  • #7 14974700
    Feykro
    Poziom 12  
    Dobra. Temat wypadałoby zakończyć, bo wszystko już działa. Nie mam pojęcia co pomogło, ale najprawdopodobniej po prostu trzeba było poskładać wszystko na nowo.
    Komputer nie uruchamia się po przełożeniu do nowej obudowy - Asus P5B-E, Intel E5200

Podsumowanie tematu

✨ Po przeniesieniu komputera do nowej obudowy użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu. Komputer nie wydawał dźwięku POST, a wentylatory działały, ale brakowało obrazu. Po kilku próbach, w tym wyjęciu i ponownym włożeniu procesora oraz pamięci RAM, komputer w końcu się uruchomił. Użytkownik zauważył, że problem mógł być związany z nieprawidłowym osadzeniem komponentów lub zasilaniem. Ostatecznie, po ponownym złożeniu systemu, komputer zaczął działać poprawnie, mimo że nie było jasne, co dokładnie spowodowało rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA