logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv Panasonic TX-42AS650E - Zrywa połączenie z internetem ETH i WIFI

tomboy81 01 Sie 2015 14:37 3129 8
REKLAMA
  • #1 14891231
    tomboy81
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Od kilku dni nie mogę poradzić sobie z ustawieniami dotyczącymi połączenia z internetem w tv Panasonic TX-42AS650E.
    Od pół roku tv jest podłączony kablem ethernet z routerem TP Link TL-WR340G. Nic nie zmieniałem w ustawieniach routera i tv. Pewnego dnia chciałem skorzystać z youtuba i wtedy się okazało, że jest jak pisze dalej.
    Router jest podłączony portem WAN do anteny wifi internetu bezprzewodowego mojego dostawcy internetu.
    Kiedy w tv zadam żeby automatycznie połączył się z siecią to ,albo się to udaję albo piesze komunikat ,że do routera ma połączenie, z routera do sieci internet już nie. Czasami zaskoczy i usługi działają przez 30 sekund. Później wyskakuje komunikat sprawdź połączenie internetowe.
    Dzieje się tak, po wifi i po kablu. Kabel zmieniany 2 razy.
    W komputerze internet działa bez problemu wifi oraz po kablu. W dwóch telefonach też po wifi działa bez problemu.
    Co ciekawe gdy uruchomię hotspot z któregoś telefonu i połączę się z Tv po wifi to usługi wracają i połączenie jest stabilne. Działa wtedy na tv youtube, ipla oraz inne.
    Podłączyłem też tv bezpośrednio do anteny i sytuacja jak przez router czasem jest na 20 sekund ,ale cały czas na tv jest komunikat sprawdź połączenie z internetem.
    Proszę o pomoc.
    Nie jestem dobry w sieciach net. Bliżej mi do sieci RF i DOCSIS 3.0 w sieciach kablowych.
    Czekam na podpowiedzi.
    Dziękuję,
    Tomek.
  • REKLAMA
  • #2 14891253
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Sprawdź czy jest nowszy firmware do TV.
  • #3 14891459
    tomboy81
    Poziom 12  
    Najnowszy jest w tv. Sprawdzałem.
    Kupiłem przed chwila nowy router i nadal kiszka.
    W routerze widzę ,że tv jest połączony.
  • REKLAMA
  • #4 14891482
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    tomboy81 napisał:
    Od pół roku tv jest podłączony kablem ethernet z routerem TP Link TL-WR340G.

Wrzuć schemat sieci ze wszystkimi urzadzeniami, opisz które porty podłączone

Dodano po 50 [sekundy]:

SPróbuj ustawić statyczne IP w TV, poza pulą DHCP.
  • #5 14891515
    tomboy81
    Poziom 12  
    Jak to wykonać ? :-)
    Załączniki:
    • Tv Panasonic TX-42AS650E - Zrywa połączenie z internetem ETH i WIFI DSC_7654~01.jpg (85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14891701
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Na komputerach w sieci masz stabilne połączenie internetowe?
  • REKLAMA
  • #7 14891849
    tomboy81
    Poziom 12  
    Tak. Stabilne. Nic się nie dzieje. Komputery na hibernacji czy wyłączone zaraz po włączeniu pobierają IP i gra.
  • #8 14891867
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Sam przewód (patchcord) łączący router z TV jest oryginalny czy robiony własnoręcznie? W konfiguracji DHCP Settings routera dopisz DNS-y. Najlepiej te od swojego dostawcy lub coś uniwersalnego,
  • REKLAMA
  • #9 14927889
    tomboy81
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Przypisałem na stałe dhcp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem telewizora Panasonic TX-42AS650E z internetem, zarówno przez Ethernet, jak i Wi-Fi. Połączenie z routerem TP Link TL-WR340G jest niestabilne, mimo że inne urządzenia w sieci działają poprawnie. Użytkownik próbował zmieniać kable oraz sprawdzać ustawienia, a także zaktualizować oprogramowanie telewizora. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie schematu sieci, ustawienie statycznego IP dla telewizora oraz dodanie DNS-ów w ustawieniach routera. Ostatecznie użytkownik przypisał stałe DHCP, co pomogło w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA