logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozszerzenie RAM: 2x8GB czy 4x4GB dla Asrock B85M Pro i i7-4790K?

Dolce 02 Sie 2015 14:14 882 6
REKLAMA
  • #1 14893160
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Posiadam komputer z płyta Asrock B85M Pro z procesorem i7-4790K. Obecnie mam zamontowane pamięci 2x4GB, takie :
    Link
    Chciał bym rozszerzyć pamięć w komputerze do 16GB a chodzi mi o jak najlepszą wydajność komputera.
    W związku z tym mam pytanie czy lepiej jest dołożyć jeszcze dwie takie same pamięci i zamontować je w wolnych gniazdach płyty, czy też lepiej dla wydajności komputera będzie zamiast 4x4GB zamontować 2x8GB pamięci czyli w dwóch slotach zamontować 2 pamięci o pojemności 8GB każda, takich ja te :
    Link
    lub te :
    Link
    Pod względem finansowym wychodzi praktycznie na jedno - jeśli wersja z dwoma pamięciami po 8GB każda jest "wydajnościowo" korzystniejsza to odsprzedam swoje obecne pamięci i w zasadzie dołożę pewnie ok. 270zł, czyli tyle ile i tak dał bym za dwie dodatkowe pamięci 2x4GB.
    Pytam dlatego, że spotkałem się z opinią, iż komputer pracuje wydajniej w konfiguracji 2x8GB niż 4x4GB. Z drugiej strony pamięci 4x4GB będą miały niższy CL (7) w porównaniu z 2x8GB (CL9). Nie wiem czy w związku z tym będzie zauważalna wydajność komputera jeśli zdecyduje się na konfigurację 2x8GB CL9.
    Nie planuje już rozszerzać pamięci ponad 16GB dlatego nie biorę pod uwagę faktu, że wybierając 2x8GB pozostają mi jeszcze wolne dwa sloty dla pamięci.
    Chodzi mi w zasadzie wyłącznie o to, czy w którymś z przypadków będzie lepsza wydajność komputera (przy zastosowaniu 2 kości z wyższym CL(9) względem 4 kości pamięci z niższym CL(7) dających sumarycznie taką sama ilość pojemności czyli łącznie 16GB).
    Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 14893189
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4874
    Dolce napisał:
    Z drugiej strony pamięci 4x4GB będą miały niższy CL (7) w porównaniu z 2x8GB (CL9)
    Ta różnica jest prawie niezauważalna w praktyce.
    Osobiście, wolałbym 2x8GB (jeśli płyta gł to umożliwia) - przemawia za tym:
    - Mniej elementów do zasilania.
    - Więcej miejsca w obudowie.
    - Mniejsze wydzielanie ciepła - ciszej.

Gdyby płyta gł. miała wsparcie ponad Dual Channel, to byłby jakiś sens montowania więcej niż 2 moduły RAM.
  • REKLAMA
  • #3 14893204
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję Ci za poradę.
    Chciałem się jeszcze upewnić. Ta płyta (Asrock B85M Pro) nie daje wsparcia ponad Dual Channel ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14893212
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję Ci jeszcze raz za pomoc, pozdrawiam.

Dodano po 20 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie.
    Które z pamięci będą lepsze do tej płyty :
    Link
    Link
    Pozdrawiam.
  • #7 14893802
    Dolce
    Poziom 22  
    No i po sprawie.
    Obecne pamięci już sprzedałem i zamówiłem te z linku podanego przez Ciebie.
    Cena jest faktycznie bardzo dobra.
    Mam nadzieję, że będą równie bezproblemowe co G.Skill.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą główną Asrock B85M Pro i procesorem i7-4790K, z aktualnie zainstalowaną pamięcią 2x4GB. Chciałby rozszerzyć pamięć do 16GB i zastanawia się, czy lepszym rozwiązaniem będzie dodanie dwóch modułów 4GB, czy wymiana na dwa moduły 8GB. Odpowiedzi sugerują, że konfiguracja 2x8GB jest korzystniejsza pod względem wydajności, ponieważ zmniejsza liczbę elementów do zasilania, zajmuje mniej miejsca w obudowie i generuje mniej ciepła. Płyta główna nie obsługuje więcej niż Dual Channel, a chipset B85 obsługuje maksymalnie 1600 MHz. Użytkownik zdecydował się na zakup pamięci Crucial Tactical 2x8GB 1600 MHz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA