logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pękł wodociąg, jak uszczelnić rury bez odkopywania?

DecoDominik 02 Sie 2015 22:22 6789 12
REKLAMA
  • #1 14894306
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Witam.

Prawdopodobnie pękła rura dostarczająca wodę do domu.
    Odkopanie instalacji nie jest możliwe.
    Rura plastikowa średnica około 50-70mm.

Czy są jakieś sposoby na uszczelnianie tego od środka?
    Nawet nie wiem pod jakim hasłem szukać firm się tym zajmujących.
  • REKLAMA
  • #2 14894318
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Są specjalne obejmy skręcane z dwóch połówek. Co prawda nie wiem czy montuje się to na plastiku lecz warto pytać w specjalistycznych sklepach.
    Wpisz w google "obejma uszczelniająca do rur"
  • #3 14894334
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    To teraz :samuraj powiedz, jak ma to zamontować BEZ odkopywania rury? Czytanie ze zrozumieniem się kłania!
  • REKLAMA
  • #4 14894345
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Pisałem że chodzi o metodę bez odkopywania.
    Jakiś specyfik wpuszczony pod ciśnieniem żeby załatać przerwę.

To jest ponad pół kilometra rury plastikowej biegnącej częściowo przez środek pasa asfaltowej drogi.
  • #5 14894363
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Nikt nie wymaga odkopywania całej rury. Zawołaj ludzi z wodociągów, oni maja geofony i znajdą uszkodzenie w godzinę.
  • REKLAMA
  • #6 14894504
    DecoDominik
    Poziom 14  
    A jeśli uszkodzenie jest pod asfaltem to nic to nie pomoże...
    Inny problem to zezwolenie na wejście na kilka działek.
  • #7 14895293
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Trzeba się zainteresować hasłem "bezwykopowa naprawa rurociągów".
    Niestety wykonać to może tylko firma specjalistyczna (inspekcja kamerą dla oznaczenia miejsca nieszczelności oraz montaż specjalnego uszczelniacza z żywicą od wewnątrz, dociskanego ciśnieniowo do ścianki rury) i będzie raczej kosztować...
  • #8 14896105
    supchem
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    A gdyby spróbować w tą pękniętą rurę wciągnąć rurę o mniejszej średnicy? Plastik po plastiku powinien się w miarę łatwo wciągnąć, dodatkowo zastosować smarowanie. W jaki sposób tylko przeciągnąć pilota na takiej długości, może zamontować jakiś trójnik na początku z małym otworem i niech woda przepchnie na początku żyłkę z jakąś piłeczką czy czymś podobnym, następnie sznurek i linkę stalową.
  • REKLAMA
  • #9 14896751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 14896893
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Asfaltu wtedy nie było, dzień kopania w drodze gruntowej nie był wtedy problemem bo z 2 stron łączyła się z główną ulicą. A dziś jest śliczny nowy asfalt.
  • #13 14898399
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 341
    To tylko podpowiem ze są rozwiązania w postaci rękawów które wpuszcza się do rury i które uszczelniają odcinek nieznacznie zmniejszając przekrój - nie wiem jak z dostępnością technologi ale wiem ze ten sposób bywa używany do napraw doraźnych wycieków np kanalizacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem pękniętej rury wodociągowej o średnicy 50-70 mm, której naprawa bez odkopywania jest wyzwaniem. Użytkownicy sugerują różne metody uszczelniania, w tym zastosowanie obejm skręcanych, które mogą być trudne do zamontowania na plastiku. Wskazano na możliwość użycia specjalistycznych firm zajmujących się bezwykopową naprawą rurociągów, które stosują inspekcję kamerą oraz uszczelniacze z żywicą. Inne propozycje obejmują wciąganie mniejszych rur do uszczelnienia oraz użycie rękawów uszczelniających. Podkreślono, że lokalizacja i ocena uszkodzenia są kluczowe dla skutecznej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA