logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brotje Energy TOP 24 CE - Piec przestaje działać na wyświetlaczu - błąd E03

wiewior007 04 Sie 2015 21:29 29340 7
REKLAMA
  • #1 14898633
    wiewior007
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam, proszę o pomoc ma problem z piecem Brotje Energy Top 24 CE.
    Piec przestaje działać a na wyświetlaczu pokazuje się błąd E03. Nie wiem czy to ma jakiś związek ale piec pokazuje ten błąd podczas grzania wody w bardzo ciepłe dni... Najczęściej na dworze jest temperatura około 30 stopni, wtedy pojawia się błąd. Proszę o podpowiedz... co to może być...
  • REKLAMA
  • #2 14898801
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    E03 = zadziałał termostat spalin (spaliny wydobywają sie na pomieszczenie zamiast do komina). Brak odpowiedniego ciągu kominowego = zawołaj kominiarza, zleć przegląd (czyszczenie) kotła.
  • REKLAMA
  • #3 14899332
    wiewior007
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    dzięki za odpowiedz... wiem teraz jak działać :)
  • REKLAMA
  • #4 17553905
    homerjsimpso
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Witam,

Mam dokladnie ten sam problem. Komin byl czyszczony i jest doby ciag. Jest tez doplyw powietrza do pomieszczenia. Nie wiem co dalej mozna z tym zrobic. Firma mi mowila ze jest szansa ze jest taka 'pastylka' co dziala jako czujnik tych spalin co moze byc wadliwa ale ponoc to jest bardzo bardzo rzadka sytuacja. Ktos moze mi jeszcze cos poradzic?

Dziekuje.
  • REKLAMA
  • #5 17554754
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 195
    A kiedy czyściłeś kocioł?
  • #6 17554973
    homerjsimpso
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Nowy kociol, montowany 3 tygodnie temu...
  • #7 17555308
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 195
    Może masz od razu kolanko zamiast kawałek puścić pionowo?
  • #8 18265818
    rafaelmichalak
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam, nie jestem ekspertem ale umiem obsługiwać wkrętak, młotek czy suwmiarkę. Oto co u mnie się stało. Błąd E03, piec nie działa. Zdjąłem obudowę (białą) potem tą drugą co chroni komorę spalania. Na komorze jest wentylator, po lewej stronie. Okazało się, że wentylator się... zaciął, zakleił. Ruszyłem wiatraczek, chodzi gładko i piec chodzi.
    Teraz diagnoza. Albo ptaszek wleciał i przyblokował dmuchawę. Albo silnik się zaciera/kończy. Czeka mnie jeszcze czyszczenie kolanka w kotle oraz całego komina. Brotje Energy TOP 24 CE - Piec przestaje działać na wyświetlaczu - błąd E03 Brotje Energy TOP 24 CE - Piec przestaje działać na wyświetlaczu - błąd E03

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Brotje Energy TOP 24 CE, który przestaje działać i wyświetla błąd E03, szczególnie podczas grzania wody w ciepłe dni. Odpowiedzi sugerują, że błąd E03 może być spowodowany zadziałaniem termostatu spalin, co wskazuje na brak odpowiedniego ciągu kominowego. Zaleca się wezwanie kominiarza do przeglądu i czyszczenia kotła. Inny użytkownik zauważył, że wentylator w komorze spalania mógł się zaciąć, co również może być przyczyną problemu. Wskazano na możliwość uszkodzenia czujnika spalin, co jest rzadką sytuacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA