logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 7200.12 500GB - Długie czasy dostępu w MHDD - prośba o podpowiedź

moshica 11 Sie 2015 12:17 1140 19
REKLAMA
  • #1 14913557
    moshica
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam

Posiadam dysk po wymianie poprzedniego z etykietą Certified Repaired (w poprzednim poleciała logika/firmware).
    Jako że mam go na "boku" to postanowiłem coś z nim podziałać albo i naprawić jak się da. SMART dysku zgłaszał problemy jak miałem na nim system, program HD Tune pokazywał też logiczne Bad Sectory.
    Posłużyłem się do diagnostyki lepszym narzędziem jakim jest MHDD robiąc na początku standardową operację Erase, Remap i na koniec SMART, też robiłem krótki też w Sea Tools 9tam eidentnie był problem jako DST failure).
    Efekt scanowania w MHDD jest taki że mam dużo "złych" sektorów z czasami >500ms i tych > 150ms, ale tylko w początkowych obszarach dysku.
    Finalnie założyłem fdiskiem partycję i w testach pod Windowsem faktycznie tak do ok. 20 -30 GB ma problemy z zapisem ale zapisuje.
    Moje pytanie brzmi czy da się w MHDD "wyciąć' te powiedzmy początkowe 50GB jego pojemności, aby na stałe pozbyć się problemu jego powolnego zapisu ?
    Jest co prawda komenda HPA, ale ja chciałbym od zerowego rozmiaru do powiedzmy pierwszych 50GB się pozbyć jego powierzchni. (nie bardzo wiem jak użyć tej komendy), czy trzeba się posłużyć parametrem LBA określając wycinane sectory ?
    Czy ktoś z Was używał tego lub innego programu do takiej operacji zmniejszenia poprzez obcięcie jego pojemności ?

Pozdrawiam
    MS
  • REKLAMA
  • #2 14913605
    misiekt
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    A próbowałeś fdiskiem założyć jedną partycję 50Gb a potem drugą do końca i używać tylko tej drugiej?

Problem jest taki, że nowe dyski automatycznie remapują BS, na obszary ukryte. I jeżeli smart pokazuje ci, że masz nawet 1 Uncorrectable, to znaczy, że faktycznie jest ich o wiele więcej. I generalnie świadczy to o tym, że powierzchnia dysku jest w złym stanie.
  • #3 14913625
    moshica
    Poziom 12  
    Myślałem o wydzieleniu 50GB na partycję 1 i reszta na drugą, ale poznając MHDD doszedłem do wniosku że lepiej byłoby to fizycznie wydzielić obcinając początek niż logicznie z partycjami. Jest to jakieś rozwiązanie, ale szukam takiego jakie założyłem.
  • #4 14913680
    misiekt
    Poziom 15  
    No jak zakładasz partycje to w pierwszych 64 sektorach (o ile są sprawne) zapisuje sie informacja o fizycznym podziale dysku. I pierwsza partycja będzie na początku dysku a druga na końcu.

Bardziej "fizycznie" nic nie zrobisz bo musiałbyś napisać własny firmware do dysku.

Dodano po 2 [minuty]:

BTW. informacje o położeniu i rozmiarach partycji zapisane są w ilościach sektorów. Ale powinieneś to widzieć w fdisku, o ile używasz standardowego z Linuxa. Możesz zmienic jednostki poleceniem "u"
  • #5 14913704
    moshica
    Poziom 12  
    Na próbę wydzieliłem 1 partycję 40GB (oszacowałem że gdzieś do tej wartości są jednak słabe szybkości odczytu) i 2 o rozmiarze do końca pojemności, ale w Zarządzaniu dyskami pod Win 8.1
    Do testu kopiowałem 1 plik 100GB na druga partycję i ma transfery w normie.
    Na tę chwilę chyba tak zostanie, chyba że ktoś wie jak to zrobić inaczej.
  • REKLAMA
  • #6 14913716
    misiekt
    Poziom 15  
    Na pewno można zrobic inaczej ale raczej nie w domowych warunkach. Dodam tylko na koniec - nie kopiuj na ta partycję ważnych rzeczy których nie masz zbackupowanych. Bo za tydzień będziesz pytał jak odzyskać dane z dysku ;)

zdr
  • REKLAMA
  • #7 14913827
    moshica
    Poziom 12  
    Zgadza się backup to podstawa ;-) Ten dysk oczywiście nie jest pewniakiem więc będzie na dokładkę tylko.
    Dzięki Misiek za porady !
  • REKLAMA
  • #8 14913837
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Podaj SMART.

Jeśli jest aż tak źle, to nie wiem czy nie kwalifikuje się na gwarancję (nazywając rzeczy po imieniu śmierdzi to coraz bardziej bezczelnymi praktykami, które ja nazywam po prostu oszustwem).
  • #9 14913866
    moshica
    Poziom 12  
    Niestety dysk jest po gwarancji, a Seagate wyrolował mnie dając mi Certified Repaired który też się zaraz po gwarancji posypał (mowa o tym obecnym).
  • #10 14914256
    helmud7543
    Poziom 43  
    Więc fizycznie nie da się tego zrobić. Można jedynie logicznie, bawiąc się partycjami itp.

Rozumiem, że próba wyzerowania była i nic nie dała? Podasz też ten SMART i jeśli możesz - wyniki skanowania, zobaczymy w jakim dysk jest stanie.
  • #11 14915702
    moshica
    Poziom 12  
    No więc podaję wynik komendy Scan oraz Smart z MHDD, na mój gust nie wygląda to dobrze, chyba widać że wiele sectorów przesunięto do tablicy realocated. Rzućcie okiem...
  • #12 14915754
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Jest kwestią czasu, kiedy skończą się zapasowe sektory. Próby naprawy tego dysku, to skórka za wyprawkę przy bardzo wątpliwym efekcie. Trzymaj na nim filmy i inne rzeczy, które w razie czego możesz ściągnąć jeszcze raz, bo w domowych warunkach nic więcej nie wymyślisz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 14915785
    moshica
    Poziom 12  
    W sumie szkoda bo nawet 500GB na kopie czy inne bzdety piechotą nie chodzi.... no ale cóż zrobić.
  • #15 14915995
    moshica
    Poziom 12  
    Ale jeszcze działa, szczególnie na wydzielonej partycji powyżej 40GB ;-)
    Na te chwilę leży w szufladzie i odpoczywa...
    A swoją drogą to zastanawiam się co mogło być powodem że w 1-2 dni nagle tyle realokowanych sectorów było ?
  • #16 14916003
    misiekt
    Poziom 15  
    Realokacja następuje przy próbie zapisu. Czyli mogły być o wiele wcześniej, tylko SMART o tym nie wiedział. Dopiero jak zrobiłeś czystkę to się wyłoniły.
  • #17 14916019
    helmud7543
    Poziom 43  
    Zgadza się, jeśli remapowanie nie jest wymuszone to samoczynnie może to potrwać. Działać działa ale jest w stanie "w każdej chwili możesz stracić dane, w każdej chwili może przestać być wykrywany, nie ma pewności czy zapisany plik da się odczytać". Jeśli akceptujesz taki stan rzeczy to oczywiście możesz go używać dopóki całkiem nie wysiądzie. Pamiętaj też, że uszkodzony dysk potrafi zdestabilizować pracę systemu a to grozi nawet uszkodzeniem danych na sprawnych nośnikach. Ryzyko nie duże ale jak ktoś ma pecha...
  • #18 14916020
    moshica
    Poziom 12  
    To nie tak, smart sygnalizował problemy, programik HD Tune pokazał problemy a na koniec zadziałałem MHDD co Wam opisałem.
    Pytam co mogło być powodem z ciekawości, zabrudzenie raczej nie, wstrząs tez nie przypuszczam, sam nie wiem...
    Coś te Seagate'y słabe, nie to co 20 lat temu...
  • #19 14916046
    misiekt
    Poziom 15  
    Powłoka magnetyczna może przestać działać ze starości, jak coś im "nie do końca wyszło" przy produkcji. Pamiętaj że muszą wyprodukować dysk działający 2-3 lata, potem to nie ich zmartwienie.

Poza tym mogły sie dostać do środka jakieś drobiny kurzu, itp.

Wstrząs raczej nie, bo efektem jest albo uszkodzenie całkowite, albo jedno miejsce gdzie głowica uderzyła w talerz.
  • #20 14916107
    moshica
    Poziom 12  
    No ok, dziękuję wszystkim nad pochyleniem się mojego tematu. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk Seagate 7200.12 500GB z problemami, takimi jak długie czasy dostępu i logiczne uszkodzenia sektorów, co potwierdzają wyniki SMART oraz programy diagnostyczne, takie jak HD Tune i MHDD. Po przeprowadzeniu operacji remapowania i testów, użytkownik rozważał wydzielenie części pojemności dysku, aby uniknąć problemów z zapisem. Ostatecznie zdecydował się na utworzenie dwóch partycji, z jedną o rozmiarze 40GB, co poprawiło transfery. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że dysk jest w złym stanie, a dalsze użytkowanie wiąże się z ryzykiem utraty danych. Zwracają uwagę na konieczność regularnego tworzenia kopii zapasowych oraz na ograniczenia w naprawie dysku w warunkach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA