logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagnoza dysków: WD Scorpio Blue i Samsung Spinpoint

SPGM1903 22 Lut 2012 01:35 2465 4
REKLAMA
  • #1 10580652
    SPGM1903
    Poziom 2  
    Witam,
    mam prośbę o zdiagnozowanie, czy dysk da się uratować czy trzeba kupować nowy.

Historia zdarzenia:
    - system windows 7 żądał aktualizacji systemu (mimo wyłączenia tej opcji wciąż przy wyłączaniu chciał to czynić).
    - aktualizacja za każdym razem stawała w miejscu (1/28 nawet po całej nocy i dniu trzymania tego przy życiu, sieć sprawna i podłążczona zarówno wifi jak i kablowa.
    - jedyną opcją jaką zastosowano (jaką DAŁO się zastosować) to twardy reset.
    - następnego dnia system nie wstał, zamiast tego zaczął wyświetlać się niezrozumiały ciąg informacji. system nie chciał bootować, po wciśnięciu jakiegoś klawisza chciał startować system, ale nie mógł.
    uruchomiłem liveCD ubuntu w celu skopiowania danych i... wyszło, gdzie był błąd: w partycji System Reserved. Gdy chciałem skopiować dane - wyskakiwał input/output error. zarówno na wspomnianym, jak i na dysku D:/ podobny błąd wyświetlał się w Gparted.
    Systemowy C pozostał bez komunikatu.

mhdd nie widzi dysku mimo włączenia emulacji IDE. nie wiem jak uruchomić vivarda ani victorii. czy powinienem

rozkręcać obudowę i bawić się w zworki? (gdzieś tu czytałem, żę to bez sensu)
    uruchomiłem Parted Magic i SMART pokazał, że basic health check: failed.
    reszta poniżej, w pliku txt.

Ponadto prosiłbym o diagnozę innego dysku: Samsunga (w obudowie Transcend)
    Historia zdarzenia:
    podczas wrzucania danych dysk się zawiesił. musiałem wszelkie próby bezpiecznego wyłączenia napędu zawiodły, więc zmuszony zostałem do restartowania systemu. ale wtedy dysk zaczął gubić dane, musiałem je odzyskiwać testdiskiem. większość się udała.

Dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • SAMSUNG_HM321HI_S25PJDQZ100774_2012-02-21.txt (5.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WDC_WD7500BPVT-22HXZT1_WD-WXG1E51FTS44_2012-02-21.txt (10.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10580677
    bananqs
    Poziom 11  
    Co do pierwszego zdarzenia ktore opisujesz sciagnij sobie ktoregokolwiek HIRENS'a jest tam programik MHDD 4.6 jesli on nie wykryje tego dysku to uruchom VIVARD 1.0. Te programy skanuja dysk pod katem bad-sectorow.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10581025
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam.
    WDC uszkodzony. Relokowane i niestabilne sektory. Kopiuj co się jeszcze da. Żadne programy tu nie pomogą. Dyski do wymiany. Samsung można przeprowadzić zerowanie i remap. Jeżeli to błędy logiczne to powinno pomóc tak jak pomogło w tym wątku zerowanie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2211817.html
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10584484
    SPGM1903
    Poziom 2  
    linuksie: chciałbym się nieco podszkolić w tych tematach - w jaki sposób zdiagnozowałeś uszkodzenie? po ilości relokowanych sektorów?
    samsung ich chyba nie posiadał, jedynie Raw_Read_Error_Rate wykazywał astronomiczne liczby. przeskanowałem dysk za pomocą badblocks -nvs /dev/sdb (Samsung) i na końcu przez wiele minut pokazywało mi które sektory są uszkodzone (?). Do WDC nie miałem cierpliwości.

dziś dostałem polecenie, by odesłać WDC do speców od analizy dysku (informatycy z zawodu) w celu odratowania. czy uzasadnione jest odradzanie przed kolejnymi próbami reanimacji?
  • #5 10585851
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Samsung ma niestabilne sektory i to dużo. Każda próba uruchomienia uszkodzonego dysku i próby reanimacji skanowanie itp zmiejszają szansę odzyskania danych.
    Pozdrawiam
REKLAMA