logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór Atmega32 w wersji SMD czy przewlekanej do domowej produkcji PCB?

JordanH 13 Sie 2015 14:14 1509 7
  • #1 14918756
    JordanH
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, niebawem chcę zrealizować wer. pcb mojego modułu, który zrobiłem na stykówce.
    1. Atmega32, w wersji smd, jest dość ,,mała'', odl. między pinami to 0.8 mm, a ja będę tą płytkę robił w domu sam na moim sprzęcie. Biorąc pod uwagę ten fakt, to ścieżki będą musiały mieć max. jakieś 0.5 mm ?! To dla mnie dość kłopotliwe, bo z tego co wiem ścieżki z 1 mm powinny mieć minimum, żebym nie polutował kilku pinów razem. I zastanawiam się czy skorzystać z Atmegi w wer. zwykłej, tzn. dać podstawkę i ją wpiąć, czy sięgnąć po smd ?
    2. Rezystorów mam jakieś 5, kondensatorów ok. 10 , w tym elektrolity. Może to pytanie głupio zabrzmi, ale ogólnie jeśli robicie takie płytki dla siebie, to te elementy stosujecie normalnej wersji (przewlekanej),a nie smd prawda ?
    3. Mam w module lcd, czujnik, i inny element. Wszystkie są wpinane na stykówkę, tzn. przylutowałem do nich listę pinów. I chciałbym na pcb zrobić coś takiego, że poprowadzę sygnały do listw żeńskich, i do nich będą sobie wpinał te wymienione komponenty, tak bym mógł wyjąc, jeśli na chwile bede potrzebował.
    Pytanie jak to jest, bo taki żeński goldpin ma wyjście męskie pod spodem, to mogę je przylutować do ścieżki, czy muszę jednak wywiercić dziurkę w miejscu na pcb i tam wsadzić ten męski dół i wtedy lutować ?
    4. Chodzi o przelotki, na pewno będę miał miejsce, gdzie sygnał będzie musiał przejsć ,,pod spodem''. Jak to się robi ? W Atlium daję Pad, i wiem jak zrobić schemat, ale potem, wywiercę tam dziurkę, i zaleje ją cyną ? A pod spodem dam między dwoma przelotkami jakiś drucik ? Bo ścieżki nie da się wytrawić na dwóch stronach pcb na raz ( da, ale to trudne na 1 raz, wiec chce dac jakis pajęczynowy przzeowdzik)?

Proszę o porady. Pozdrawiam.
  • #2 14919229
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 454
    JordanH napisał:
    1. Atmega32, w wersji smd, jest dość ,,mała'', odl. między pinami to 0.8 mm, a ja będę tą płytkę robił w domu sam na moim sprzęcie. Biorąc pod uwagę ten fakt, to ścieżki będą musiały mieć max. jakieś 0.5 mm ?! To dla mnie dość kłopotliwe, bo z tego co wiem ścieżki z 1 mm powinny mieć minimum, żebym nie polutował kilku pinów razem. I zastanawiam się czy skorzystać z Atmegi w wer. zwykłej, tzn. dać podstawkę i ją wpiąć, czy sięgnąć po smd ?

Ścieżki 0,5mm przy metodzie termotransferu nie są problemem. Trzeba tylko odrobinę więcej staranności. I tak będziesz musiał się kiedyś nauczyć wykonywać takie płytki, a tym bardziej lutować układy z takim rozstawem. Zaopatrz się w topnik w żelu, to zobaczysz jak prosto się wtedy lutuje takie rzeczy - nawet zwykłym grotem bez mini fali. Chyba, że dalej lutujesz "transformatorówką"...

JordanH napisał:
    2. Rezystorów mam jakieś 5, kondensatorów ok. 10 , w tym elektrolity. Może to pytanie głupio zabrzmi, ale ogólnie jeśli robicie takie płytki dla siebie, to te elementy stosujecie normalnej wersji (przewlekanej),a nie smd prawda ?

Kiedyś też uważałem, że elementy SMD to pewien kłopot. Teraz jak mam sobie wykonać jakąkolwiek płytkę to stosuje SMD gdzie się tylko da.
    W przypadku elementów przewlekanych musisz wiercić otwory, wyginać nóżki, obcinać je po lutowaniu. Przy SMD te rzeczy odpadają.

JordanH napisał:
    3. Mam w module lcd, czujnik, i inny element. Wszystkie są wpinane na stykówkę, tzn. przylutowałem do nich listę pinów. I chciałbym na pcb zrobić coś takiego, że poprowadzę sygnały do listw żeńskich, i do nich będą sobie wpinał te wymienione komponenty, tak bym mógł wyjąc, jeśli na chwile bede potrzebował.
    Pytanie jak to jest, bo taki żeński goldpin ma wyjście męskie pod spodem, to mogę je przylutować do ścieżki, czy muszę jednak wywiercić dziurkę w miejscu na pcb i tam wsadzić ten męski dół i wtedy lutować ?

Gniazda goldpin - wtyki też, są dostępne w obu wersjach: SMD i przewlekanych. W przypadku SMD nóżki są wygięte na bok więc nie lutujesz pod spodem tylko lekko z boku. W wersji przewlekanej trzeba wywiercić otwory, bo zwiększa to wytrzymałość mechaniczną. Jeśli dość często będziesz coś wkładał i wyjmował z tych gniazd to lutowanie powierzchniowe ich wersji przewlekanych dość szybko zemści się urwaniem gniazda razem ze ścieżkami.

JordanH napisał:
    4. Chodzi o przelotki, na pewno będę miał miejsce, gdzie sygnał będzie musiał przejsć ,,pod spodem''. Jak to się robi ? W Atlium daję Pad, i wiem jak zrobić schemat, ale potem, wywiercę tam dziurkę, i zaleje ją cyną ? A pod spodem dam między dwoma przelotkami jakiś drucik ? Bo ścieżki nie da się wytrawić na dwóch stronach pcb na raz ( da, ale to trudne na 1 raz, wiec chce dac jakis pajęczynowy przzeowdzik)?

W kwestii projektowej to stawiasz normalne przelotki. Przedtem w regułach projektowych ustaw sobie znacznie większy rozmiar, gdyż domyślny będzie dla Ciebie bardzo kłopotliwy. Nie stawiaj przelotek pod elementami SMD jeśli taką technikę wybierzesz.
    Płytkę dwustronną można wykonać "na raz" metodą transferową. Po prostu musisz pod światło złożyć dwa wydruki - jeden ma być odbiciem lustrzanym! - i pomiędzy nie włożyć dwustronny laminat.
    Jeśli zaś nie chcesz robić płytki dwustronnej to najlepiej by ścieżki, które mają zostać zastąpione przewodem były całkowicie proste.
  • #3 14924554
    JordanH
    Poziom 11  
    Czyli tam gdzie pójdą listwy goldpin ścieżki muszą iść w warstwie Bottom, tzn. pod spodem. A co z miejscami gdzie chce dać rezystory i kondensatory ? Ja to widzę tak, że to dowolne, bo nóżki są dość długie i mogę dać na bottom, dobrze myślę ?
    CZy ktoś mógłby polecić jakąś lutownicę do 200 zł ?
    Co do tego pcb, co ja potrzebuję ? Elementy które będą lutowane już mam ?
    Rozumiem, że : lutownica, cyna, płytka pod pcb ?
  • #4 14924799
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 454
    JordanH napisał:
    Czyli tam gdzie pójdą listwy goldpin ścieżki muszą iść w warstwie Bottom, tzn. pod spodem. A co z miejscami gdzie chce dać rezystory i kondensatory ? Ja to widzę tak, że to dowolne, bo nóżki są dość długie i mogę dać na bottom, dobrze myślę ?

Dalej nie wiadomo jakiej technologii montażu chcesz użyć.

JordanH napisał:
    CZy ktoś mógłby polecić jakąś lutownicę do 200 zł ?

Jeśli chcesz coś w miarę dobrego do tej kwoty to poszukaj jakiejś stacji lutowniczej Solomon albo Xytronic, która posiada stabilizację temperatury.
    Szerokim łukiem omijaj takie wynalazki jak stacje serii ZD-99, czy podobne do nich.

JordanH napisał:
    Co do tego pcb, co ja potrzebuję ? Elementy które będą lutowane już mam ? Rozumiem, że : lutownica, cyna, płytka pod pcb ?

Najpierw to potrzebujesz prawidłowo wykonany projekt.
  • #5 14924860
    JordanH
    Poziom 11  
    projekt pcb. Scieżki na listwy goldpin, lcd,podstawkę pod atmege idą w warstwie bottom,a co z scieżkami gdzie będa rezystory,kondensatory ? To wydaje się być obojętne, bo mają dość długie ,,nogi'' ...
    Co do elementów, pytam bo pierwszy raz bede to robił, więc ?
    Lutownica, cyna, laminat... co jeszcze ?
  • #6 14929373
    JordanH
    Poziom 11  
    Dobra jak mam teraz atmege np. w pcb, to klikam na nią, i ją dać do której warstwy ? I do której dać Pady od niej ? Założenie jest takie, ze bede ją miał na podstawce, tzn bede mógł wyjmować, tak samo czujniki bedą na goldpinach wsadzane.
    Gdy daje atmege do bottom, to pady są w multilayer.
    i jaki ustawić hole size gdzie są piny ? standard zostawić (0.85mm ) czy dodac ?
  • #7 14931202
    krzysssztof
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Pady są w multilayer, ponieważ ta atmega jest przewlekana, czyli musisz przewiercić otwory przez całą grubość płytki (multilayer).
  • #8 14934607
    JordanH
    Poziom 11  
    W projekcie pcb, mam kompomenty na warswie bottom, a pady mam pozostawić w multi-layer, prawda ? To umożliwia modyfikację szerokości dziur na wiercenie ( hole-size), a diameter to rozmiar całego padu, rozumiem, że wokół dziurki będzie zalane miedzią ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między wersją SMD a przewlekaną mikrokontrolera Atmega32 do domowej produkcji PCB. Użytkownik zwraca uwagę na trudności związane z lutowaniem elementów SMD, zwłaszcza przy wąskich ścieżkach (0,5 mm) oraz potrzebie użycia topnika. Wskazano, że elementy SMD eliminują konieczność wiercenia otworów i obcinania nóżek, co ułatwia proces montażu. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie prawidłowego projektu PCB oraz odpowiedniego sprzętu, takiego jak lutownica z regulacją temperatury. Pojawiły się pytania dotyczące umiejscowienia elementów na warstwie bottom oraz ustawienia rozmiaru otworów dla pinów. Wskazano, że pady powinny być w multilayer, co umożliwia modyfikację szerokości otworów.
REKLAMA