logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer - uruchamia się ponownie po naciśnięciu przycisku Zamknij.

Kat9a 17 Sie 2015 17:44 5019 8
REKLAMA
  • #1 14927555
    Kat9a
    Poziom 2  
    Cześć.

Mój problem zaczął się po aktualizacji siódemki do Windowsa 10. Otóż niezależnie od tego, czy nacisnę zamknij, uruchom ponownie czy uśpij, komputer uruchamia się ponownie, przy czym tak naprawdę nie gaśnie nawet na sekundę, tylko cały czas pracuje. Udaje się go wyłączyć manualnie, przez przytrzymanie przycisku włączania. Przy 7 problemu nie było. Nigdzie nie znalazłam rozwiązania pasującego do mojego problemu, podejrzewam, że takie coś jest efektem kłopotów z aktualizacją systemu, która ponoć przebiegła bez zarzutu. Z góry zaznaczam, że jestem kompletnie zielona w sprawach oprogramowania, więc proszę o prosty język i wyrozumiałość. ;)

Płyta głównaGigabyte GA-P61-USB3-B3 (BIOS F5)
    ProcesorIntel Core i5-2300, 3000 MHz (30 x 100)
    Pamięć fizyczna4080 MB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM)
    Karta graficznaAMD Radeon HD 6670 (1 GB)

Wydaje mi się, że problem nie leży w zasilaczu, ale w razie potrzeby mogę potem odkręcić ściankę i spisać typ i moc.
    Temperatury (odczyt z programów):
    Płyta główna36°
    Procesor29°
    Dysk twardy35°
    Karta graficzna33°

Microsoft 10 Multiprocessor Free (64-bit)
    Kaspersky Internet Security 15.0.2.361

Komputer - uruchamia się ponownie po naciśnięciu przycisku Zamknij. Komputer - uruchamia się ponownie po naciśnięciu przycisku Zamknij. Komputer - uruchamia się ponownie po naciśnięciu przycisku Zamknij.
  • REKLAMA
  • #2 14927614
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14927645
    Kat9a
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź, ale aż tak komputerowo upośledzona nie jestem, sprawdziłam na samym początku ustawienia przycisków i wszystko jest ustawione prawidłowo. :D
  • REKLAMA
  • #4 14927661
    dario
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Miałem też taką sytuacje z aktualizacją win 8 do win 10 Insider Preview.
    Po paru aktualizacjach systemu win 10 problem sam się rozwiązał.
  • REKLAMA
  • #5 14927801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 14927827
    Kat9a
    Poziom 2  
    J.w., Gigabyte.
  • #7 14927961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 14928749
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 751
    Ja Polecam wrócić do 8 a najlepiej win 7.
    Wszyscy tak się napalają na Win 10 a nie wiedzą jakie problemy powoduje ze sprzętem iż jest nie dopracowany.
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #9 14931802
    Kat9a
    Poziom 2  
    Po konsultacji ze specjalistą okazało się, że rozwiązanie nie było zbyt skomplikowane- w moim wypadku wystarczyło odinstalować będący częścią pakietu Gigabyte program on-off charge i bez żadnych dodatkowych działań komputer normalnie się wyłącza. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który po aktualizacji z Windows 7 do Windows 10 nie wyłącza się prawidłowo, zamiast tego uruchamia się ponownie. Problemy zaczęły się po aktualizacji, a użytkownik podejrzewa, że mogą być związane z ustawieniami BIOS lub oprogramowaniem. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień zasilania w systemie oraz aktualizację BIOS-u płyty głównej Gigabyte GA-P61-USB3-B3. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się odinstalowanie programu on-off charge od Gigabyte, co przywróciło normalne działanie przycisku wyłączania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA