logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się na logo płyty głównej po aktualizacji do Windows 10

RafiRup 26 Maj 2017 20:38 825 8
REKLAMA
  • #1 16497272
    RafiRup
    Poziom 9  
    Ocena: 47
    Witam, mam problem poniekąd opisany w temacie. Mianowicie po włączeniu komputera pojawia się logo płyty głównej i to by było na tyle. Później jest tylko podświetlony czarny ekran i tak bez reakcji. Aby włączył się komputer jak powinien pomaga zawsze restart, chodź ostatni czasy po restarcie też pojawia się czarny ekran ale za mniej niż minutę system się odpala.
    Czy miał ktoś tak podobnie? Dodam, że problem zaczął się po wgraniu WN10 , na siódemce śmigał aż miło. Może coś w biosie trzeba zmienić?

Dzięki za każdą odpowiedź. Pozdrawiam!

01- GIGABITE GA-B75M-D3V
    02- Intel i5 3350p 3,3 GHz
    03- 4gb Patriot 1333MHz
    04- Sapphire 7770 1Gb 128
    05- Corsair 450W
    07- Temperatury w normie, niedawno pastę wymieniałem.
    09- Windows 10 64 bit
    10- 360 Total Security
  • REKLAMA
  • #2 16497280
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    RafiRup napisał:
    Mianowicie po włączeniu komputera pojawia się logo płyty głównej i to by było na tyle

A do konfiguracji BIOSu mozesz wejść?
    Sugeruję SMART dysków pokazać.
  • REKLAMA
  • #3 16497291
    RafiRup
    Poziom 9  
    Komputer zawiesza się na logo płyty głównej po aktualizacji do Windows 10

Znaczy tak, wchodziło bez problemu ale sprawdzałem ustawienia i wyłączyłem jakimś cudem pojawianie się chwilowe naoisu płyty głównej i od tamtej pory nie wiem jak wejść w BIOSa
  • #4 16497395
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    RafiRup napisał:
    wyłączyłem jakimś cudem pojawianie się chwilowe naoisu płyty głównej i od tamtej pory nie wiem jak wejść w BIOSa

Instrukcja do płyty głównej musi dać ci odpowiedź na to pytanie.
  • #5 16497498
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Jeśli nie jesteś pewien jak wejść do biosu to zresetuj komputer i przeleć palcem po wszystkich F-ach i delete. Zawsze działa :)
    Pobierz z tej strony program MHDD http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/ wypal go na płycie CD i przeskanuj dysk. Instrukcja po Polsku: http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/ .
    Możesz użyć również programu systemowego. Instrukcja jak sprawdzić dysk przez Windows: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2641432/check-your-hard-disk-for-errors-in-windows-7
  • REKLAMA
  • #6 16498166
    RafiRup
    Poziom 9  
    Problem z biosem rozwiązany, system nie wykazał, żadnych błędów. Spróbuję teraz jakimś programem.
  • REKLAMA
  • #8 16498209
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Pewnie musisz właczyć w BIOSie opcje dla Win10 Security Start lub podobne.
  • #9 16509887
    RafiRup
    Poziom 9  
    Dalej nie rozwiązany problem, w HDD life i HDDTuner nic nie wyszło nie podejrzanego, ale dziwi mnie to, że po około 5/6 min pracy bezczynności komputer się wyłącza. I później wystarcz że kliknę PPM. W ustawieniach mam wyłączoną hibernację i automatyczne wyłączanie dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się na logo płyty głównej po aktualizacji do Windows 10. Po włączeniu komputera pojawia się logo, a następnie czarny ekran, co wymaga restartu. Problem wystąpił po przejściu z Windows 7 na Windows 10. Użytkownik zastanawia się nad zmianami w BIOSie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie ustawień BIOSu, użycie programów do skanowania dysku (MHDD) oraz włączenie opcji związanych z Windows 10 w BIOSie. Użytkownik potwierdza, że nie wykryto błędów na dysku, ale komputer wyłącza się po kilku minutach bezczynności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA