Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Komputer włącza się na ułamek sekundy - proste pytanie

17 Lis 2017 21:25 432 10
  • Poziom 35  
    Witajcie.
    Na wstępie - wiem, że moje pytanie jest w złej kategorii - ale jest ono tak ogólne, że nie widzę sensu podawania pełnej specyfikacji komputera - a to byłoby złamanie regulaminu działu Komputery. Jednocześnie, nikt nie zadał takiego pytania wcześniej (szukałem).


    Koledzy, czy nowoczesne (w miarę) komputery mogą się włączać w tak nietypowy sposób, że:

    - po podłączeniu do sieci i włączeniu z przycisku na obudowie, komputer włącza się na może 0,5 s, po czym wyłącza się - czeka z 2-3 sekundy i włącza się już normalnie (pracuje również bez zarzutów). Dopóki komputer nie zostanie odłączony od 230V, włącza się (po 2-gim, 3-cim, itp. razie) bez wyżej opisanej procedury.

    W zasadzie mam w domu dwa takie komputery, o zupełnie innych parametrach - a mają tą samą "ciekawostkę".
    Czy ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim?

    Uprzedzając pytania - znam elektrodową czarną listę zasilaczy i te komputery nie są wyposażone w (tak często tu nazywane) pseudozasilacze.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Przywróc fabryczne ustawienia biosu. Często jeśli jest wprowadzona błędna konfiguracja to płyta po nieudanym rozruchu z kości biosu uruchamia się na "zapasowym" umieszczonym w zupełnie innej pamięci do której nie ma dostępu. Lecz zawsze to działo się tylko raz, ponieważ twoje ustawienia były zastępowane fabrycznymi.
    Podaj jaka to płyta główna. Czy masz dodatkową kartę sieciową?
  • Poziom 43  
    Miałem coś podobnego na płycie Gigabyte, tylko w przypadku złego wyłączenia PC.
    Startował kilka krotnie.
  • Pomocny post
    Poziom 1  
  • Poziom 35  
    Dziękuję, odpowiedzi są dla mnie satysfakcjonujące :-)
    Model płyty głównej podaję, bo może wyszukiwarka komuś kiedyś złapie, gdy akurat będzie szukał...: Z87-Deluxe (w jednym PC; w drugim nie pamiętam, coś Asrocka na socket 2011, bodajże z 99 w nazwie). Karty sieciowej (dodatkowej) nie mam.

    Dziękuję raz jeszcze. Bateryjki nie chcę na razie wymieniać, ale sugestia jest logiczna i moja ciekawość zdaje się być zaspokojona :D
  • Poziom 1  
  • Spec Overclocking
    To słabo szukałeś przypadki takie są znane od dość dawna wśród overclockerów ;), wśród użytkowników starszych Gigabytów, a czasami też Asusów. Póżniej nastał socket 775 i jego dual boot już sławetny chyba ;) a Abit ze swoim coldbugiem to już całkiem pozamiatał wszystko ;)
    Tak więc sugestia o baterii cmos jest całkiem sensowna, przywrócenie ustawień fabrycznych również, a jeśli sprzęt podkręcony jest to warto napisać więcej o tych ustawieniach.
  • Poziom 35  
    Bateryjkę wymienię, gdy tylko będą otwarte sklepy - w poniedziałek.
    Co do sytuacji z overclockingiem - wiem, że takie jest zachowanie komputerów. Tu overclockingu nie robiłem, a ustawienia też były defaultowe.
    Bardziej obawiałem się, że Wasza odpowiedź będzie typu: - nigdy się nie spotkałem, coś takiego nie ma prawa bytu - wtedy myślałbym raczej takimi kategoriami: - może płyta widzi zwarcie w USB i wyłącza się, po czym wstaje już w wyłączonym portem, może przetwornica CPU nie daje rady ustabilizować Vcore, etc.

    Dam jeszcze znać, czy wymiana baterii pomaga (nie sądzę, komputer nie gubi ustawień) - potem zamknę temat, dziękuję za odpowiedzi. Nie - nie tworzyłem tego tematu po to, by szukać usterki, tylko, by na podstawie wypowiedzi ruszyć swój mechanizm kojarzenia :-)
  • Poziom 1  
  • Poziom 35  
    Oczywiście, że bateryjka rozładowana :-) Oczywiście, że wymieniłem ją dopiero wtedy, gdy komputer zaczął tracić godzinę/datę/ustawienia (aha, więc jednak nie była w pełni rozładowana, bo wcześniej datę trzymała) i nie dało się uruchomić kompa bez wejścia do BIOSu :-)

    Dziękuję.
  • Poziom 35  
    Oczywiście, że bateryjka rozładowana :-) Oczywiście, że wymieniłem ją dopiero wtedy, gdy komputer zaczął tracić godzinę/datę/ustawienia (aha, więc jednak nie była w pełni rozładowana, bo wcześniej datę trzymała) i nie dało się uruchomić kompa bez wejścia do BIOSu :-)

    Dziękuję.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wymiana bateryjki pomogła, a sam problem nie jest zbyt często opisywany - najwyraźniej mało kto odłącza komputer od zasilania na noc (u siebie po prostu wyłączam całe zasilanie w warsztacie).