logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer włącza się sam po zamknięciu - płyta Gigabyte GA-990XA, zasilacz XFX 550W

melaborgia 11 Lip 2019 21:12 1305 14
  • #1 18056315
    melaborgia
    Poziom 9  
    Hej,

Po zamknięciu systemu komputera sam się uruchamia.
    System był restartowany, bios także.
    Po włączeniu zasilania na listwie zachowuje się normalnie, sam nie staruje, tylko nie można go zgasić.

Czy to może być płyta główna, czy bardziej zasilacz?
    Padła mi też karta graficzna zmieniona na n/w i od tego czasu zaczął się ten problem.

Płyta: Gigabyte GA-990XA
    Zasilacz XFX TS 550W (P1-550S-XXB9)
    Procesor: AMD FX-8370
    Grafika: ZOTAC GTX 970 AMP! Extreme Core 4GB
    Zasilacz i płyta są z 2013.
  • #2 18056350
    MythosKomputer
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    W przeciwieństwie do płyty głównej, zasilacz łatwo sprawdzić podłączając na chwilę inny nawet stary i marny lub pożyczony.
  • #4 18056586
    melaborgia
    Poziom 9  
    Hej,

mam nie mam kabla, mam kartę- Asus PCE-AC55BT Pci-e WiFi

i idąc za pomysłem wyciągnąłem ją z płyty i o dziwo komputer wyłączył się normalnie. Kilka razy spróbowałem i jest ok.
    Jak ją założyłem, to problem powrócił- po zamknięciu dalej mi go resetuje.
    Czyli zasilacz i płyta są dobre, a karta sieciowa resetuje mi komputer,

wie ktoś może dlaczego ?
    czy można to gdzieś ustawić w biosie ?
  • #5 18056658
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Wyłączyłeś Wake on LAN?
  • #6 18056991
    melaborgia
    Poziom 9  
    Nie znalazłem w biosie nic takie jak WoL,
    ale wyjąłem całkiem kartę, podłączyłem na kablu i działa jak należy.
    widocznie karta się zepsuła..

teraz pozostało mi okablować mieszkanie :)
    dzięki za pomoc.
  • #7 18057861
    MythosKomputer
    Poziom 11  
    Włóż kartę jeszcze do inego gniazda PCI-Express może się poprawi, a jeśli nie to pozostaje już tylko sprawdzenie w innym komputerze.
    WoL jest tylko w kartach LAN dlatego nie znalazłeś tego w BIOS. Dla kart WiFi jest WoW ale nie wiem czy ktoś widział, żeby to działało w praktyce, ponoć w Linuchu się da, ale wymaga to pracy karty WiFi na wyłaczonym(!) komputerze więc widać, że to problematyczna sprawa choćby dlatego, że w Windows wybór sieci, hasła itd. realizuje software ale to już inny temat...
  • #8 18060529
    melaborgia
    Poziom 9  
    Karta sieciowa okazała się dobra,
    po włożeniu do innego komputera działa normalnie,

ale pojawił sie za to nowy problem, znika logo biosu, po czarnym ekranie uruchamia sie od razu Windows.
    Jak po włączeniu naciskam klawisz "del" to czarny ekran i nic sie nie dzieje, zawiesza się.
    po resecie bios (poprzez wyciągniecie baterii) uruchamia sie normalnie, menu biosu działa- po starcie windowsa wraca do stanu poprzedniego.

aktualizowałem bios po przez program @bios i dalej nic, żadnej poprawy.

czy to płyta do wymiany ?,
    miał ktoś coś podobnego ?
  • #9 18060606
    MythosKomputer
    Poziom 11  
    Odłącz wszystko co możesz, dyski, napędy, dodatkowe karty, zostaw jedną kość RAM i sprawdź czy jest tak samo, jeśli tak, jest duża szansa, że płyta główna idzie do wymiany.
  • #10 18061103
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Sprawdź jeszcze ustawienia WoL w samym systemie.
  • #11 18061299
    MythosKomputer
    Poziom 11  
    Robert B napisał:
    Sprawdź jeszcze ustawienia WoL w samym systemie

Wydaje mi się, że jak nie może wejść do BIOSu to już system tutaj nie gra roli. Dla kat WiFi nie ma WoL.
  • #13 18061706
    MythosKomputer
    Poziom 11  
    A ta płyta główna ma w ogóle zintegrowaną grafikę? Wydawało mi się, że nie. Wyjmij więc też dodatkową grafikę. Chodzi o minimum sprzętowe i sprawdź, czy swobodnie wchodzisz do BIOS.
  • #14 18061821
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Może zacznijmy od przedszkola?
    BIOS najnowszy?
    Coś mi świta jak przez mgłę że czytałem o podobnym przypadku przy słabej baterii CMOS, płyta jest 2013r, więc akurat wiekiem pasuje do wymiany baterii.
  • #15 18063277
    melaborgia
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    Komputer ma grafikę zintegrowaną + kartę graficzną w slocie?

Tylko karta w slocie.

Dodano po 5 [minuty]:

bestboy21 napisał:
    Może zacznijmy od przedszkola?
    BIOS najnowszy?
    Coś mi świta jak przez mgłę że czytałem o podobnym przypadku przy słabej baterii CMOS, płyta jest 2013r, więc akurat wiekiem pasuje do wymiany baterii.

Bios aktualizowałem przez @bios,

a co do baterii to wygląda ok, nie resetuje mi zegara ani ustawień, ale wymienić nie zaszkodzi...

Dodano po 6 [minuty]:

po wyciągnięciu z płyty i włożeniu wszystkiego po kolei wszystko działa do czasu uruchomienia systemu.

wczoraj sformatowałem dysk wgrałem od nowa wszystko i to samo.

dziś natomiast wszystko działa, czyli po starcie komputera widać logo biosu, można do niego wejść etc..

ciekawe co będzie jutro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który sam się uruchamia po zamknięciu systemu. Po wyjęciu karty sieciowej Asus PCE-AC55BT problem ustąpił, co sugeruje, że to ona była przyczyną resetowania. Użytkownik nie znalazł opcji Wake on LAN (WoL) w BIOSie, a po wyjęciu karty komputer działał poprawnie. Po pewnych próbach z BIOSem i resetowaniem, pojawił się nowy problem z brakiem logo BIOSu i zawieszaniem się systemu. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie ustawień BIOSu, wymianę baterii CMOS oraz testowanie sprzętu w minimalnej konfiguracji. Ostatecznie, po kilku próbach, komputer zaczął działać poprawnie, ale użytkownik pozostaje w niepewności co do przyszłych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA