logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerejstrowanie motoroweru

pawelslubice 22 Sie 2015 18:59 825 9
REKLAMA
  • #1 14939963
    pawelslubice
    Poziom 3  
    Witam, muszę zarejestrować na siebie motorower, a wyczytałem w necie ze musi mieć przegląd i ubezpieczenie. Artykuł jest dosyć stary i teraz nie wiem, czy muszę najpierw wykupić OC, czy nie koniecznie bo przegląd jest.
  • REKLAMA
  • #2 14939982
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Musisz mieć OC.
  • REKLAMA
  • #3 14939984
    hazet
    Poziom 26  
    Ocena: 509
    Ubezpieczenie musisz zabrać od poprzedniego właściciela i po zakupie przenieść cesję na siebie lub wypowiedzieć umowę jak ci warunki nie będą odpowiadały. Przegląd musi być niestety aktualny (ważny) - niekoniecznie cały rok wystarczy aby miał chociaż kilka dni. Niedawno rejestrowałem samochód i co nieco dowiedziałem się. :D
  • REKLAMA
  • #4 14940037
    pawelslubice
    Poziom 3  
    No ok, dzięki. Przegląd mam, a gościu powiedział, że już umowę zerwał na drugi dzień w PZU bo miał dowieźć i nie ma papierów bo mówi że nie potrzeba. Wiec nie wiem.
  • #5 14940125
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    pawelslubice napisał:
    a gościu powiedzial ze juz umowę zerwał na drugi dzień w pzu bo miał dowieść i niemal papierów bo mówi ze nie potrzeba.

Raczej sprzedawca miał bujną fantazję - OC trzeba przekazać przy sprzedaży nowemu właścicielowi, a raczej go nie wypowiedział lecz raczej nie opłacił na kolejny okres. Stan mozesz sprawdzić https://historiapojazdu.gov.pl/

pawelslubice napisał:
    Wiec niewiem

Pamietaj żebys sie z OC nie spóźnił - zawarł umowę najpóżniej w dniu rejestracji, bo cię UFG skasuje. Oczywiście do momentu opłacenia OC raczej na droge nie wyjeżdżaj.
  • #6 14941072
    pawelslubice
    Poziom 3  
    Sprawdzałem OC, jest aktualne, ale papierów nie mam, tylko dowód rejestracyjny. Z gościem nie mam kontaktu i co teraz?
  • #7 14941207
    hazet
    Poziom 26  
    Przerejestrujesz i nowe ubezpieczenie zrobisz na siebie.
  • REKLAMA
  • #8 14941547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14941716
    hazet
    Poziom 26  
    Co urząd to różne obyczaje. Podatek PCC zapłaciłem jak już przerejestrowałem samochód na siebie i wydziale komunikacji nikt nawet nie wspomniał o takiej potrzebie musiałem wiedzieć sam o takim obowiązku. Natomiast przy odbiorze dowodu rejestracyjnego musiałem przedłożyć OC.
  • #10 14942030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Aby przerejestrować motorower, konieczne jest posiadanie aktualnego przeglądu technicznego oraz ubezpieczenia OC. Ubezpieczenie można przenieść od poprzedniego właściciela, jednak ważne jest, aby umowa OC była przekazana w dniu rejestracji, aby uniknąć kar od UFG. W przypadku braku dokumentów, takich jak umowa kupna, można zarejestrować motorower na siebie, ale należy wykonać przegląd techniczny, jeśli nie był on wcześniej przeprowadzony. Koszt przeglądu wynosi około 60 zł i jest ważny przez dwa lata. Po zarejestrowaniu motoroweru, należy udać się do urzędu skarbowego w celu uregulowania podatku PCC, jeśli wartość pojazdu przekracza 1000 zł. Wymagane dokumenty to: karta badania technicznego, stary dowód rejestracyjny, umowa kupna (z pieczątką urzędową), stara tabliczka rejestracyjna oraz opłata rejestracyjna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA