logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlifierka kątowa – niskie obroty, dymienie po wymianie szczotek i wirnika

BlackDeath3 25 Sie 2015 09:45 2328 6
REKLAMA
  • #1 14945560
    BlackDeath3
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam, ostatnio trochę intensywnie używałem szlifierki kątowej. Teraz gdy ją włączam to chwilę działa, ale ma niskie obroty. Po chwili zaczyna dymić. Próbowałem wymieniać szczotki oraz wirnik ale nadal to samo.
  • REKLAMA
  • #2 14945574
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    Pewnie skończyło się któreś łożysko i nie może się rozpędzić. A dymi z przeciążenia i słabego chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 14945592
    BlackDeath3
    Poziom 14  
    Sprawdziłem łożyska i są dobre.
  • #4 14945594
    gruby2290
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Zaklęć palcem i zobacz czy nie ma zbyt dużego oporu. Jeżeli opór będzie, szukaj gdzie. Jeżeli szlifierka będzie kręciła się dobrze to dymi bo ja przegrzales, a jej koniec jest bliski
  • REKLAMA
  • #5 14945599
    BlackDeath3
    Poziom 14  
    Kręci się lekko. Chyba spaliłem stator bo trochę taki czarny jest :D
  • REKLAMA
  • #6 14945607
    gruby2290
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jeżeli to markowa szlifierka to do dzieła i naprawiają, a jak tania z marketu to chyba dałbym sobie spokój ;)
  • #7 14949185
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Prawdopodobnie z przeciążenia termicznego "odkleiło" się mocowanie szczotki/szczotek. Prawdopodobne również jest to że jeden/kilka segmentów komutatora mogło się "odkleić". Tj. są wyżej i szczotka w tym miejscu unosi się wyżej. Następne segmenty nie dostają prądu i szlifierka nie może nabrać prędkości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z szlifierką kątową, która po intensywnym użytkowaniu działa na niskich obrotach i zaczyna dymić. Po wymianie szczotek i wirnika problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie łożysk, przeciążenie termiczne, lub uszkodzenie mocowania szczotek. Po sprawdzeniu łożysk, użytkownik zauważył, że stator może być spalony. Wskazano również, że w przypadku markowych szlifierek warto rozważyć naprawę, podczas gdy tańsze modele mogą być nieopłacalne do naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA