logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie GeForce 4 Ti - programy i BIOS, czy warto?

darkpro 03 Cze 2005 16:48 1670 9
REKLAMA
  • #1 1547589
    darkpro
    Poziom 11  
    Mam G-F4TI

Czy można z niego wycisną coś więcej???

Jakim programem? Czy wymieniać BIOS (na jaki) Czy jest sens kręcenia
    PLIS HELP ME!!!!!!
    pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1547726
    Draks_Maxim
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Pewnie ze mozna z niego wiecej wycisnac i to sporo a czy sens? oczywiscie ze TAK. Co do programu to www.guru3d.com i poszukaj tam riva tuner. Aha polecam ci kupic radiatory na pamieci / zrobic ale to raczej nie wchodzi w gre oraz zmienic chlodzenie na gpu wraz z pasta termo przewodzaca. Do tego przydal by sie w miare rozsadny zasilacz * chyba ze masz * i do tego malutka wiedza.... SKORZYSTAJ Z SZUKAj :p pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1547757
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    wszystko zalezy od tego jak szybkie pamieci ma Twoja karta...mozesz sobie prosto wyliczyc do jakiej wartosci dadza sie podkrecic. Druga kwestia to czy meczenie GPU i pamieci da wymierne korzysci...
    ...osobiscie moge powiedziec ze mam taki model Gainwarda i on standardowo chodzi na 250/512, z ta roznica ze gainward sam dostarcza software do podkrecania, niby do serii Golden Sample, w mojej karcie mialem tez dolaczone lae nie zalozone radiatory na pamieci. PO ich zalozeniu i zmianie chlodzenia na wodne moge ustawic max 310/610. chodzi jeszcze stabilnie i brak artefaktow.

pzdr
  • #5 1550603
    darkpro
    Poziom 11  
    Mam Ge-force4 TI 4200 firmy LEADTEK model WinFAts A250

I chyba on ma na pamięci radiatory (jest cały obudowany ty co odprowadza ciepło)

Może ktos ma link jak to zrobić dokładnie z tym radiatorami

już go lekko zacząłem kręcić
  • #6 1551359
    CIUKU
    Poziom 18  
    bierz śrubokręt i kręc:P pozdro
  • REKLAMA
  • #7 1555662
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Nie wiem po co link do stronki gdzie opisują jak założyć radiatory na pamięci... Prostszej rzeczy chyba nie ma. Robisz tak.
    1. Mierzysz jakie rozmiary mają kostki pamięci
    2. Kupujesz jakiś stary radiator np. z chipsetu (im żeberka są gęściej poupychane i im wyższe tym lepiej)
    3. Tniesz radiator na odpowiednie wymiary, najlepiej żeby z każdej strony wystawał o ~1mm za kość pamięci
    4. Kupujesz paste termoprzewodzącą z klejem i przyklejasz radiator do pamięci, pamiętając aby warstwa kleju nie była za duża, ponieważ zmniejszysz przez to skuteczność chłodzenia. Nie musi być to koniecznie specjalna pasta z klejem, może być np. obustronna taśma miedziana z "klejem"
    A jak nie będzie Ci się chciało szukać radiatora i następnie go ciąć, to kup komplet 8 badziewnych radiatorów za 30zł :lol:
    Ja też nie mam za dobrej konfiguracji: MSI K7T Turbo 2, AMD Athlon XP 2200+, 2x128MB SDR, Gainward GeForce 4MX 440 64MB DDR
    Standardowo karta z chłodzeniem pasywnym, dołożyłem wentyl 45x45mm i karte kręce ze standardowych 270/400 GPU/RAM na 310/444 i komputer jest stabilny.
    Z tego co widziałem na necie, to zadbano o chłodzenie karty i na twoim miejscu nic tam bym nie grzebał.
  • REKLAMA
  • #8 1555712
    darkpro
    Poziom 11  
    Czyli z tego co napisałeś ( Z tego co widziałem na necie, to zadbano o chłodzenie karty i na twoim miejscu nic tam bym nie grzebał.) mam rozumieć ze nie musze dawać radiatorów na pamięci i kręcić kartę bez stresowo.Oczywiście wiem ze z umiarem
  • #9 1557495
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Kości pamięci są przykryte radiatorami dosyć spoeych rozmiarów.
    Osobiście myślę, że stockowe chłodzenie powinno dać sobie radę po podkręceniu GPU i RAM o 10%. Oczywiście nie znaczy to jednak, że jak podkręcisz o 15% to coś stanie się z kartą. Podczas podkręcenia trzeba na bierząca kontrolować temperaturę GPU i RAM. Ja u siebie robiłem tak. Podkręciłem od razu GPU o 10MHz i pamięci o 15MHz. Odpalam 3D Mark 2001 i robie kilka testów jeden po drugim każdorazowo sprawdzając co się dzieje z wydajnością. Podczas testów sprawdzam jak z temperaturą GPU i RAM. Jak oba elementy "nie parzą" ani nie dochodzą jeszcze do takiej temperatury to podkręcam dalej tym razem o 5MHz, zarówno procesor graficzny jak i pamięci. W końcu doszedłem z ustawień 270/400 MHz na 310/444MHz. Dalsze podkręcanie dawało mierne efekty lub wynik końcowy był nawet mniejszy.

Podsumowanie tematu

✨ GeForce4 Ti to karta graficzna, z której można uzyskać wyższą wydajność poprzez podkręcanie GPU i pamięci RAM. Zaleca się użycie programów takich jak RivaTuner dostępny na guru3d.com do regulacji taktowań. Podkręcanie jest sensowne, ale wymaga odpowiedniego chłodzenia – szczególnie pamięci, które powinny mieć założone radiatory, aby uniknąć przegrzewania i uszkodzeń. W przypadku modeli z fabrycznym chłodzeniem i radiatorami na pamięciach, umiarkowane podkręcanie (np. o 10-15%) jest możliwe bez ryzyka, pod warunkiem monitorowania temperatur podczas testów wydajnościowych (np. 3DMark 2001). Wymiana BIOS-u nie jest konieczna, a stabilne podkręcenie można osiągnąć do około 300 MHz na GPU i 600 MHz na pamięciach, choć wartości te zależą od konkretnego egzemplarza i chłodzenia. Dodatkowo, poprawa chłodzenia GPU poprzez wymianę pasty termoprzewodzącej i zastosowanie lepszego systemu chłodzenia (np. wodnego) może zwiększyć stabilność i zakres podkręcania. Przydatne są także porady dotyczące samodzielnego montażu radiatorów na pamięciach, które można wykonać z dostępnych elementów lub kupić gotowe zestawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA