GF podkręcisz programem
RivaTuner lub rozszerzonym przez wpis do rejestru
CoolBits panelem w sterownikach ForceWare. Podnosisz zegary o kilka-kilkanaście MHz i testujesz np. w 3DMarku czy grach 3D, czy nie występują błędy w wyświetlanym obrazie. Do określenia maksymalnego pułapu podkręcenia karty najlepiej podnosić zegary rdzenia i pamięci osobno - jak zaczną się problemy, to będziesz wiedział który element już osiągnął kres możliwości. Jak już znajdziesz pułap możliwości karty, to zmniejsz na wszelki wypadek taktowania o te kilkanaście MHz.
Kilka słów na temat rodzajów wyświetlanych błędów (artefaktów) przy zbyt mocnym podkręceniu. Rozsypana geometria (linie, trójkąty "wyrastające" ze sceny 3D) - to sprawka rdzenia. Mrugające piksele, kolorowe pionowe kreski i błędy w teksturach - to sprawka pamięci.
Nie wiem, jak Twój egzemplarz GF4 MX440 ale mój udało się podkręcić do ok. 300MHz na rdzeniu i 250MHz (500MHz DDR) na pamięciach. Jeśli masz kartę z chłodzeniem pasywnym (bez wentylatora), to przy mocniejszym podkręceniu warto zrobić jej nadmuch np. z wentylatora 80x80. W modelach z magistralą pamięci 64bit lub nawet 32bit (i na taką natrafiłem

) większy przyrost wydajności odczuwa się przy podnoszeniu zegara pamięci.