logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić kartę graficzną Geforce 440 64MB.

leszkju 02 Cze 2007 10:46 3036 6
REKLAMA
  • #1 3945219
    leszkju
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Jak podkręcić kartę graficzną Geforce 440 64MB. Jakiś prosty sposób.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3945404
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    GF podkręcisz programem RivaTuner lub rozszerzonym przez wpis do rejestru CoolBits panelem w sterownikach ForceWare. Podnosisz zegary o kilka-kilkanaście MHz i testujesz np. w 3DMarku czy grach 3D, czy nie występują błędy w wyświetlanym obrazie. Do określenia maksymalnego pułapu podkręcenia karty najlepiej podnosić zegary rdzenia i pamięci osobno - jak zaczną się problemy, to będziesz wiedział który element już osiągnął kres możliwości. Jak już znajdziesz pułap możliwości karty, to zmniejsz na wszelki wypadek taktowania o te kilkanaście MHz.

Kilka słów na temat rodzajów wyświetlanych błędów (artefaktów) przy zbyt mocnym podkręceniu. Rozsypana geometria (linie, trójkąty "wyrastające" ze sceny 3D) - to sprawka rdzenia. Mrugające piksele, kolorowe pionowe kreski i błędy w teksturach - to sprawka pamięci.

Nie wiem, jak Twój egzemplarz GF4 MX440 ale mój udało się podkręcić do ok. 300MHz na rdzeniu i 250MHz (500MHz DDR) na pamięciach. Jeśli masz kartę z chłodzeniem pasywnym (bez wentylatora), to przy mocniejszym podkręceniu warto zrobić jej nadmuch np. z wentylatora 80x80. W modelach z magistralą pamięci 64bit lub nawet 32bit (i na taką natrafiłem :D) większy przyrost wydajności odczuwa się przy podnoszeniu zegara pamięci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3950893
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    ja polecam również program PowerStrip.

Ja mojego starego Geforce mx440 64mb podkręciłem do 350Mhz/280. Karta chłodzona pasywnie.
  • #4 3960073
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam ja posiadam tę kartę kiedyś bawiłem się w jej podkręcanie maxymalnie pójdzie o 15% procesor i 15 pamięć ale raczej na wydajności dużo nie zyskasz więc jest to nieopłacalne jeśli zalerzy ci na nowych grach to najlepiej kupić nową kartę....

Oczywiście zrezygnowałęm z podkręcania tej karty i zastosowałem chłodzenie pasywne własnej produkcji.
  • REKLAMA
  • #5 3965122
    haker85
    Poziom 16  
    Ja bym takiej karty wogóle nie podkręcał, szkoda na nią czasu ;)
  • REKLAMA
  • #6 3965159
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    haker85 napisał:
    Ja bym takiej karty wogóle nie podkręcał, szkoda na nią czasu ;)

Nikt sie nie pytał czy szkoda czasu czy nie, a nie szkoda Ci czasu na pisanie takich postów ?, na takiej karcie da sie pograć np w NFS undergorund1 i napewno większa wydajność sie przyda.
  • #7 3965225
    haker85
    Poziom 16  
    Ale głównie nasywa się pytanie, czy jest sens podkręcać taką kartę. Wzrost wydajności będzie bardzo niewielki. Sama karta nie dysponuje super wydajnością, a po podkręceniu nie zrobisz z niej jakiegoś super wymiatacza, bardziej o takie coś mi chodzi

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie karty graficznej Geforce 440 64MB można przeprowadzić za pomocą programów takich jak RivaTuner lub PowerStrip, a także poprzez modyfikację rejestru systemowego (CoolBits) i panel sterowników ForceWare. Zaleca się podnoszenie taktowania rdzenia i pamięci osobno o kilka-kilkanaście MHz, testując stabilność w benchmarkach 3DMark lub grach 3D. Artefakty graficzne wskazują na przekroczenie możliwości podkręcanego elementu: problemy z geometrią 3D sugerują zbyt wysokie taktowanie rdzenia, natomiast migające piksele i błędy tekstur – pamięci. Przykładowe stabilne wartości podkręcenia dla GF4 MX440 to około 300 MHz dla rdzenia i 250 MHz (500 MHz DDR) dla pamięci, choć możliwe jest także podkręcenie do 350 MHz/280 MHz. Warto jednak pamiętać, że wzrost wydajności jest niewielki (około 15% dla procesora i pamięci) i może nie być opłacalny, zwłaszcza przy pasywnym chłodzeniu. Niektórzy użytkownicy zalecają raczej zakup nowej karty graficznej niż inwestowanie czasu w podkręcanie tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA