logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundfos Hydrojet JP6 - hydrofor nie zawsze się włącza, wymieniony kondensator

dominikata 27 Sie 2015 22:20 2844 3
REKLAMA
  • #1 14952248
    dominikata
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, mam problem z hydroforem. Może ktoś pomoże bo już nie mam pomysłu.

Hydrofor jest jedofazowy z kondensatorem ma 5-6lat ogólnie działa tzn. wodę pompuje jak należy tylko co kilka załączeń (ostatnio częściej) ma problem z załączaniem.

W hydroforze został wymieniony kondensator rozruchowy na nowy zgodnie z instrukcją serwisową producenta 12uF/450V (poprzedni wystrzelił i narobił niezłego bałaganu). Kondensator został dodatkowo pomierzony urządzeniem dla pewności (parametry nominalne zgodne z pomierzonymi).

Hydrofor ma najprawdopodobniej wyłącznik termiczny ponieważ gdy nie uda mu się wystartować przez chwilę "buczy" a następnie próbuje ponownie jak na filmie poniżej.

Mam pytanie do szanownych forumowiczów czy ktoś ma może pomysł co może być przyczyną takiego zachowania, może uzwojenie się przegrzało i stracił "moment"? Tak kombinuję ale może niech się wypowie ktoś kto ma większe pojęcie o silnikach elektrycznych jednofazowych prądu przemiennego.

Link do filmu na przedstawiającego "zacięcie" (dobrze słychać w 19s. filmu) i dalsze próby uruchomienia:
    https://vimeo.com/137523775
  • REKLAMA
  • #2 14975185
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Mogą to być łożyska lub coś siedzi w pompie.
    Ogólnie problem po stronie mechanicznej.
    Wyłącz napięcie, zdejmij osłonę wentylatora i spróbuj nim zakręcić. Na 90% będzie trzeba użyć dużej siły. Przy normalnych warunkach nie powinno tam być większych oporów.
  • REKLAMA
  • #3 14979381
    dominikata
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Sprawdziłem stronę "mechaniczną" przed momentem wygląda na to że jednak problem leży gdzieś indziej :-(
    Może jest problem z samym stycznikiem, sprawdzać go na "krótko"?

Nagrałem którtki film ze sprawdzenia mechanicznego:
    https://vimeo.com/138551796
  • #4 15027887
    dominikata
    Poziom 10  
    Hydrofor został naprawiony.
    Powód usterki okazał się na szczęście banalny - błąd podczas sprawdzania kondensatora w katalogu :oops: zamiast kondensatora 25uF został zamontowany 12,5uF.
    Wstyd się przyznać no ale cóż każdy czasami popełnia błędy :-)
REKLAMA