logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson s51 - Zgrzyt i opór przy zmianie biegów, szarpanie przy ruszaniu

MarcinSamouk 29 Sie 2015 23:24 9792 24
REKLAMA
  • #1 14957016
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Problem jak w temacie. (Dotyczy simka 50cmm) Po wbiciu 1 i 2 biegu jest opór i zgrzyt w silniku, następnie po puszczeniu sprzęgła najpierw szapie simsonem i dopiero jedzie(na 3 i 4 biegu te wyżej wymienione objawy są jakby mniejsze.) Podciąganie linki za wiele nie daje. Zawsze chrobocze w skrzyni jak chce zrzucić na 1 bieg przy 10-15 Km/h. Jakieś pomysły co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 14957324
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    Pytanie zasadnicze, jaki rodzaj oleju jest zalany w skrzyni biegów?
    Poza zbyt gęstym olejem przyczyny mechanicze to zazwyczaj:
    - Przegrzane (pogięte) tarcze przekładkowe metalowe,
    - Krzywo rozchodzący się docisk sprzęgła (sprężyna centralna - słoneczko),
    - Nadmierny luz osiowy wałka sprzęgłowego spowodwany łożyskiem 6203 lub segerem pod koszem sprzęgłowym.
  • REKLAMA
  • #3 14958732
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Na początku w skrzyni był ADDINOL GL-3 80W, następnie zmieniłem na Castrol Power 1 4T 10W40 niestety objawy nie ustąpiły. Zauważyłem później że sprzęgło krzywo wysprzęgla więc zmieniłem na nowe tarcze(DDR), przekładki,docisk(wymieniony za pomogą magneta i imadła) ,popychacze(podobno DDR od Kniazia), dźwignię przy silniku MZA. oraz blachę z gwintami na nową niestety sprzęgło nadal idealnie prosto się nie rozchodziło.(to było ze 3 miesiące temu) Łożyska na wałku sprzęgłowym nie mają luzu. Teraz zauważyłem, że ostatni element popychacza zablokował się i za chiny nie mogę go wyciągnąć.
  • #4 14959115
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Witam miałem podobny problem, u mnie przyczyną było to że tarcze- cały docisk strasznie ciasno wchodził w kosz sprzęgłowy, tata rozgiął na maszynie te końce kosza tak że cały docisk wchodził lekko, tarcze się poruszały bo miały możliwość i sprzęgło działa jak należy. Jeśli nie chcesz ruszać kosza to możesz też przytrzeć trochę te wypustki tarcz żeby lekko ruszały się w koszu, bo może się nie rozchodzą i dlatego Ci nie wysprzęgla, pozdrawiam
  • #5 14959264
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Mi też Ciężko chodziło ale już wczesniej zeszlifowałem te wypustki. Sprzegło nadal krzywo wysprzęgla.
  • #6 14959309
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    U mnie też trochę krzywo chodzi ale na starym koszu też tak chodziło, jednak gdy założyłem kosz, sprzęgło albo ślizgało albo tak ciągło że tak jakby bieg wbijał bez sprzęgła, jednak po tym co opisałem się uspokoiło, widać że ta blaszka dalej krzywo chodzi lecz sprzęgło działa jak należy
  • #7 14959326
    marek2030
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, w moim motorowerze Simson było podobnie i był krzywy wałek, ten co oczywiście trzyma się na nim kosz sprzęgłowy.
  • #8 14959357
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    marek 2030 Akurat pod tym kątem tego nie sprawdzałem, duże bicie miał ten wałek?
    Ja teraz kupiłem nowy kosz MZA, stary nieoryginalny miał zjechane zęby.
  • REKLAMA
  • #9 14959359
    marek2030
    Poziom 9  
    Witam w moim simsonku było podobnie i był krzywy wałek ten co oczywiście trzyma się na nim kosz sprzęgłowy.
  • #10 14959369
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Przemek.1997 to mnie właśnie zastanawia czy fabrycznie sprzęgło krzywo wysprzeglało.
  • Pomocny post
    #11 14959391
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Tego to Ci nie powiem kolego, ale u mojego kuzyna chodzi prosto, ale tak to żadnej różnicy w działaniu nie ma, ba powiedziałbym że moje sprawuje się lepiej bo u mnie wysprzęgli tak że na stopce i koło wcale się nie kręci a u niego już jest inaczej
  • #12 14959415
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    U mnie na 1 i 2 się kreci.
  • #13 14959467
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    A próbowałeś wtedy złapać za koło? Utrzymasz w ręce? Jak puścisz to koło dalej się kręci? Jak silnik reaguje na złapanie koła? Jeśli gdy trzymasz słyszysz że silnik jakby dławiło to wina sprzęgła
  • #14 14959711
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Próbuj przegiąć słoneczko w miejscu w którym się nie rozchodzi. Widocznie przy montażu nie weszło Ci jednym strzałem, a stopniowo od jednej strony i się słoneczko zdeformowało.
    Skoro Ci popychacz się rozklepał, to znaczy że to nie był oryginał DDR. Lepiej pozostać przy oryginale, albo zakupić używane oryginalne z innego silnika. Wyciągnij dźwignię sprzęgła z karterów i zobacz jak wygląda popychacz. Jak jest zniszczony, to pozostaje rozpołowienie silnika. Nawet nie myśl o wierceniu w karterach!.
  • #15 14960089
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Przemek.1997 gdy mocno nacisnę nogą to zatrzymam koło, silnik ma opór. gdy odejmę nogę koło się kręci.
    BANANvanDYK, rzeczywiście z tego co pamiętam sprężyna talerzowa weszła cała na zabierak za 2 razem. Popychacze mam kupione ze stali łożyskowej(podobno lepsze od DDR), chciałem je zamontować ale jak pisałem wcześniej nie mogłem wyciągnąć starego. Popychacz nie wygląda na rozklepany od strony tej dźwigni, powiedział bym raczej, że rozklepał się w środku. Mogę ten popychacz przesunąć tylko w prawo.
  • #16 14960175
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    No to wina sprzęgła, musisz jakoś wyciągnąć cały docisk i jeszcze to przepatrzeć.
  • #17 14961561
    marek2030
    Poziom 9  
    sprawdz terz ten wałek u mnie bylo widac gołym okiem ze jest krzywy,a objawy to po wbiciu 1 simson pomalutku ruszal sprzęgło ciągło, ciężko bylo wbic luz po zatrzymaniu sie , nie dało się wyregulowac jak bardziej podciąglem zaczelo się slizgac podczas jazdy
  • #18 14961998
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy popychacz kulek w wałku zdawczym na 1 biegu powinien wychodzić z tegoż wałka pod lekkim kątem? Bo mi się wydaje,że dźwignia(wahadełko) krzywo wyciąga ten popychacz.
  • #19 14966096
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Skrzynia biegów nie ma z tym nic wspólnego. Nie baw się biegami, bo wyciągniesz pręt-wybierak biegów i będziesz musiał rozpołowić silnik aby włożyć kulki na swoje miejsce.
  • #20 15020633
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Witam ponownie! Po długiej chorobie zabrałem się za rozpołowienie silnika, w celu wymiany zablokowanego popychacza z którego jednak zrobił się gwóźdź od strony dźwigni sprzęgła.
    foto:
    Simson s51 - Zgrzyt i opór przy zmianie biegów, szarpanie przy ruszaniu

Po zdjęciu magneta i iskrownika zauważyłem, że łożysko(SKF 6204 C3 ok. 5 tys. przebiegu) od strony zapłonu po ruszaniu w górę i dół wałem słychać delikatne stuki. Dodam tylko,że na drugim łożysku takie coś nie występuję. Teraz się zastanawiam czy wymienić oba łożyska czy tylko jedno. Jak myślicie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #21 15020765
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    No widzisz, tak wyglądają nowe "podobno DDRowskie" popychacze sprzęgła. Bym się nie zdziwił, gdybym przeciął je brzeszczotem.
    Teraz pozostaje Ci szukać używanych oryginałów DDR, albo jak napisałeś wcześniej - kombinacja najdłuższych dostępnych wałeczków łożyskowych fi 5 mm i kulek między nimi.

Odnośnie łożyska - niech zgadnę, miałeś założony odrzutnik oleju tak jak w oryginale? Weź go wyrzuć i pozwól łożysku smarować się mieszanką napływającą z kanału olejowego w karterach.
    Jeśli rozpołowiłeś silnik tak jak się należy (przyrządem) to można wymienić tylko jedno łożysko (od strony zapłonu) pod warunkiem że zdejmiesz to łożysko z wału korbowego, a wału korbowego nie będziesz próbować wyjmować z lewego karteru.
    Łożyska SKF nie mają dobrej opinii przy zastosowaniu w silniku Simsona, ale na to mogą mieć też wpływ podróbki łożysk tej marki, przez które marka SKF traci na reputacji.
  • #22 15021084
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Teraz po prostu nie kupię więcej części u tego Pana, skoro wprowadza klientów w błąd.
    Tak, mam założony odrzutnik oleju, silnik rozpoławiany przyrządem.
    Teraz pytanie z innej beczki. Myślisz, że olej kaufland 2t JASO FC, ISO-L-EGD, API TC będzie dobry do mieszanki? Teraz jeżdzę na Castrolu Power 1 Racing ale jest dosyć drogi, ten z kauflandu kosztuję 20 zł ;-) za litr.
  • Pomocny post
    #23 15022599
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    W innym sklepie niemal wszystkie części produkcji MZA są oznaczone jako "org", tylko dlatego że MZA na swojej hurtowni przedstawia swoje produkty jako "org". Trzeba wiedzieć co się kupuje.
    Według specyfikacji olej będzie dobry do Simsona.
  • #24 15033081
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Mam pytanie. Czy normalne jest, że po złożeniu i skręceniu silnika wał i wałek zdawczy kręcą się z minimalnym oporem? (Przed skręceniem oba wymienione wyżej elementy chodzą bez oporu.)
  • #25 15059605
    MarcinSamouk
    Poziom 9  
    Silnik już złożony. Sprzęgło po wymianie popychaczy, przegięcia docisku (słoneczka) działa trochę lepiej. Łożysko na wał wstawione SKF Bułgaria. Na razie jeździ. ;-) Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Simsonem S51, polegający na oporze i zgrzycie przy zmianie biegów oraz szarpaniu przy ruszaniu. Po wymianie oleju na Castrol Power 1 4T 10W40 oraz nowych tarcz sprzęgłowych, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują różne przyczyny, takie jak krzywe dociski sprzęgła, uszkodzone łożyska, czy krzywy wałek. Wskazówki obejmują sprawdzenie luzów w sprzęgle, ewentualne przegięcie docisku oraz wymianę łożysk. Po rozpołowieniu silnika i wymianie popychacza, użytkownik zauważył poprawę działania sprzęgła, ale nadal ma wątpliwości co do oporu wału po złożeniu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA