logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S-51 4-biegowy, gaśnie na niskich obrotach po remoncie silnika

sizu29 19 Sty 2011 20:34 3675 16
REKLAMA
  • #1 9029018
    sizu29
    Poziom 2  
    Mam problem z moim Simsonem s-51 4-biegowym, a mianowicie :
    -ciężko go odpalić
    -na niskich obrotach gaśnie
    - na ssaniu strasznie kopci
    Ten problem z gaśnięciem wynika jakby z tego że nie ma siły i się muli (podkręcenie obrotów nic nie daje) na wysokich chodzi jak głupi a jak dam mniej gazu łapie muła i gaśnie. Znam się trochę na Simsonach i nie wiem co z tym może być, a w moim życiu miałem ich trochę i nigdy nie miałem takiego problemu
    PS silnik po remoncie
  • REKLAMA
  • #2 9029076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9029143
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 538
    Gdybys sie znal na Simsonach to bys nie pytal tutaj tylko sam sobie poradzil. Mozliwe ze przez nieszczelnosc ciagnie "lewe" powietrze lub olej ze skrzyni biegow. Podejrzewam ze regulacje poziomu paliwa w komorze plywakowej sprawdzales, jak i szczelnosc plywaka?
  • #4 9029164
    tulipan 75
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam, a czy iskra jest silna czy słaba,miałem taki przypadek że pomogła dopiero wymiana koła magnesowego na nowe
  • REKLAMA
  • #5 9029496
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Sprawdź szczelność kolektora ssącego i pływaka w komorze paliwa.
  • REKLAMA
  • #6 9030085
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2769
    sizu29 w temacie napisał:
    Cytat:
    Simson muł na wysokich obrotach

a kilka linijek niżej w swoim pierwszym poście:
    Cytat:
    ...na wysokich chodzi jak głupi...

Możesz wyjaśnić o co ci chodzi?
    Na tym kołem magnesowym opisanym przez kolegę tulipan 75 trzeba się zastanowić. Jaka iskra i jak ją sprawdzałeś?
    Simmeringi, jak pisali inni koledzy to podstawa. Pewnie Simson po "remoncie"?
  • #7 9030113
    czubek0077
    Poziom 11  
    Ja na twoim miejscu sprawdził na jakiejś dobrej starej świecy a jak to nie pomoże to :
    - czy nie ma za dużo oleju w benzynie ?
    - czy olej nie przedostaje się do komory spalania ?
    - jeśli wymieniałeś dysze to włóż z powrotem stare
    - sprawdź pływak
    - czy wydech i filtr powietrza są szczelne ?
  • #8 9030672
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Wyreguluj gaźnik, odkręć o ćwierć obrotu niski bieg, śruba L.
  • #9 9030886
    jack63
    Poziom 43  
    DominTR3B czy zauważyłeś, że temat dotyczy Simsona? Gdzie w gaźniku Simsona masz śrubkę oznaczoną "L"? Twoja rada dotyczy gaźnika membranowego stosowanego np. w pilarkach. Nie wprowadzaj w błąd!

czubek0077 napisał:
    Cytat:
    czy nie ma za dużo oleju w benzynie ?

A co to ma do rzeczy? Choćby oleju było dwa razy więcej niż ma być silnik ma pracować i będzie pracować, gdy wszystkie układy są sprawne!
    dalej:
    Cytat:

Oczywiście, że się dostaje! Przecież to dwusuw! I co z tego?
    dalej:
    Cytat:

Co to znaczy i na co miałoby mieć wpływ? Wg. mnie nie ma żadnego!
  • #10 9031123
    tulipan 75
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam, ja też podepnę się do simmeringów, jeśli silnik był remontowany, to przy składaniu, z simmeringu mogła spaść sprężynka. Iskra też jest ważna.
  • REKLAMA
  • #11 9031808
    jack63
    Poziom 43  
    Jeżeli silnik był "remontowany", czytaj: stłuczony na zimno młotkiem i ściśnięty wkrętami, to mogą się pojawiać różne problemy. Zrzucona sprężynka simmeringu to na prawdę drobiazg.
  • #12 9031915
    czubek0077
    Poziom 11  
    jack63 napisał:
    DominTR3B czy zauważyłeś, że temat dotyczy Simsona? Gdzie w gaźniku Simsona masz śrubkę oznaczoną "L"? Twoja rada dotyczy gaźnika membranowego stosowanego np. w pilarkach. Nie wprowadzaj w błąd!

czubek0077 napisał:
    Cytat:
    czy nie ma za dużo oleju w benzynie ?

A co to ma do rzeczy? Choćby oleju było dwa razy więcej niż ma być silnik ma pracować i będzie pracować, gdy wszystkie układy są sprawne!
    dalej:
    Cytat:

Oczywiście, że się dostaje! Przecież to dwusuw! I co z tego?
    dalej:
    Cytat:

Co to znaczy i na co miałoby mieć wpływ? Wg. mnie nie ma żadnego!

Gdy jest za dużo oleju, zapłon jest trudniejszy a świeca łatwo się zalewa...

z przedostającym się olejem, chodziło mi o dodatkowy olej ze skrzyni albo sprzęgła, czyli jakąś nieszczelność kraterów

A jak wydech lub filtr powietrza są nieszczelne to nie wytwarza się ciśnienie i podciśnienie, gorzej zasysa mieszankę i wypuszcza spaliny, nawet -50% mocy

To podstawowe wiadomości
    Naprawiałem już nie jeden silnik w motorze i dużo się naczytałem o tych sprawach
  • #13 9031939
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9035588
    dudus377
    Poziom 10  
    Witam też miałem simsona i bardzo podobny problem. Wymiana simeringów, ustawienie zapłonu załatwiło sprawę.
  • #15 9036655
    sizu29
    Poziom 2  
    sprawdziłem wszystko co mi mówiliście tylko zostało mi spr. czy spaliny nie dostają sie do oleju w silniku, może uszczelaka na skrzyni jest walnięta
  • #16 9036776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 9110073
    kuba8128
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Posprawdzaj uszczelki, czy gaźnik nie łapie lewego powietrza, czy nie za bogata mieszanka badź zapchany tłumik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Simsonem S-51 4-biegowym, w tym trudności z uruchomieniem, gaśnięcie na niskich obrotach oraz nadmierne dymienie na ssaniu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak nieszczelności w układzie dolotowym, problemy z gaźnikiem, zbyt bogata mieszanka paliwowa, a także stan iskry i simmeringów. Użytkownicy radzą sprawdzić szczelność kolektora ssącego, pływaka w gaźniku, a także wymienić stare dysze, jeśli były zmieniane. Wymiana simmeringów oraz ustawienie zapłonu również mogą rozwiązać problem. Użytkownik potwierdza, że sprawdził większość wskazówek, ale ma wątpliwości co do uszczelki na skrzyni biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA