logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon Cyfral Smart-5P - jak podłączyć do instalacji siedmiożyłowej?

markley 30 Sie 2015 12:27 1602 7
REKLAMA
  • #1 14958003
    markley
    Poziom 9  
    Ocena: 41
    Witajcie koledzy/koleżanki mam problem do rozwiązania. Już miałem do czynienia z instalacjami domofonowymi, ale tym razem nie potrafię sobie poradzić z podłączeniem unifonu gdyż mam w mieszkaniu instalację siedmio żyłowa, już wiem która żyła jest od czego, mam otwieranie rygla,oraz słuchawkę podłączoną, problem jest z tym że nie jestem w stanie podłączyć i słuchawki i mikrofonu, udaje mi się to tylko oddzielnie, nie działa to razem, czyli albo mnie słychac na zewnątrz albo w mieszkaniu z zewnątrz, dodam jeszcze ze mam dwie masy i wywołanie nie współpracuje :-) proszę o pomoc i jakieś pomysły w rozwiązaniu tego problemu ps. jestem za granicą

Dodano po 11 [minuty]:

proszę o podsunięcie pomysłów bo mi się już skończyły, może parowanie, tylko jakie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14959141
    markley
    Poziom 9  
    pewności nie mam ale za to nadzieje :-) a jest jakaś różnica? jestem laikiem także za dużo o tym nie wiem, kombinuje
  • #4 14959190
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Możesz usystematyzować swoją wypowiedź. I napisać co masz na jakich żyłach? Podac czy unifon ustawiony jest na 4, 5 czy 6 żył.
    Zacznij o wywołania. Zobacz która para przewodów będzie dzwoniła najgłośniej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 14959310
    markley
    Poziom 9  
    teraz mam zdjęte wszystkie zworki, czyli podłączenie na sześć żył, mam dwie masy które oznaczone są kolorami jasno różowy oraz zielony, przypuszczam że to są dwie masy bo przy z tyknięciu z kablem żółtym otwiera się rygiel, następnie problem jest taki ze jak podłączam kabel niebieski do mikrofonu a kabel czarny do słuchawki to slysze ptaszki na dworze :-) a jak dołączę do kabla czarnego kabel masowy to słysze jeszcze lepiej, ale nie slychac mnie na dole, natomiast jak podłączę kabel niebieski do mikrofonu a kabel czarny do słuchawki to słychać mnie na dole ale ja nic nie słyszę, jest jeszcze kabel brązowy który moim zdaniem jest wywołaniem bo tylko dzięki niemu słyszę lekki podźwięk w słuchawce po naciśnięciu guzika na dole, dzięki ze się odezwałeś :-)

Dodano po 1 [minuty]:

mogę dołączyć foto jakby to pomogło

Dodano po 3 [minuty]:

dwa razy napisałem kabel niebieski, w drugim przypadku jest to kabel czerwony gdzie słychać mnie na dole :-)

Dodano po 3 [minuty]:

ale nie jest tak że np. podłączę tylko kabel niebieski do słuchawki i słyszę co się dzieje na dworze muszą być co najmniej dwa kabelki podłączone do mikrofonu i sluchawki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14959555
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Po wciśnięciu widełek powinieneś mieć głośny dźwięk wywołania.W ten sposób możesz spróbować określić który przewód jest rzeczywiście masą. Potwierdzisz to podłączając ową masę i głośnik unifonu ( ptaszki). Nie jest wykluczone że Twoja instalacja jest 5 żyłowa i masz wspólną masę do otwierania i audio. Może być też tak że uszkodzenie jest poza lokalem.
    Pozdrawiam
  • #7 14959990
    markley
    Poziom 9  
    Krótko mówiąc mam założyć zworke zeby bylo ustawienie na piec żył, po czym podłączyć jedna z żył masowych do masy a reszta żył próbować wpinac po kolei do głośnika? Jeśli na tej zyle masowej nic nie zadzwoni to wtedy mam podłączyć ta druga zyle masową i dalej próbować, rozumiem również ze nie musze na zewnątrz dzwonic? Pozdrawiam
  • #8 14961254
    markley
    Poziom 9  
    niestety nic z tego, myślę że nie robię tego jak należy, podłączyłem razem z masą każdy kabelek po kolei z wciśniętymi widełkami ale bez przycisku na zewnątrz czy to mój błąd?

Dodano po 12 [minuty]:

przy na ciśnięciu przycisku jest zwarcie na kabelkach niebieskim lub różowym oraz brązowym, może z jakąś zworką pokombinować ale sygnału nie ma w słuchawce

Dodano po 14 [minuty]:

chyba jakiś trefny unifon kupiłem, ale najgorsze jest to że stary domofon zepsułem :-( słychać tylko lekkie buczenie w słuchawce, ale tylko jak podłączę pod słuchawkę nie pod wywołanie, dodatkowo podłączyłem każdy kabelek z osobna i nic, a może inny domofon powinienem kupić, problem z tym że ten jest fajny i podoba się żónie :-)

Dodano po 2 [minuty]:

mam nadzieje że będziesz miał jakąś dobrą radę dla mnie pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

tak czy siak dzięki za pomoc pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem unifonu Cyfral Smart-5P do instalacji siedmiożyłowej. Pomimo wcześniejszego doświadczenia z systemami domofonowymi, nie może jednocześnie uzyskać działania słuchawki i mikrofonu. Użytkownik zidentyfikował żyły, ale napotyka trudności w poprawnym podłączeniu, co skutkuje brakiem dźwięku w słuchawce lub mikrofonie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie, która para przewodów odpowiada za wywołanie oraz masę, a także możliwość, że instalacja może być pięciożyłowa z wspólną masą. Użytkownik rozważa również możliwość uszkodzenia unifonu oraz konieczność zakupu innego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA