logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wypełniać pola masą? Prośba o sprawdzenie płytki.

martint 02 Wrz 2015 19:35 1593 8
REKLAMA
  • #1 14966630
    martint
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie użytkowników forum.
    Ostatnio wrzucałem tutaj do sprawdzenia schemat płytki rozwojowej pod AVR (w załączniku dołączam schemat w .pdf jeśli ktoś by mógł jeszcze rzucić okiem to będę wdzięczny).

Teraz chciałbym Was prosić o porady dotyczące samej płytki. Popełniłem coś takiego:

Wszystkie ścieżki

Górna warstwa płytki:

Dolna warstwa płytki:

Całość wraz z elementami:

Domyślam się, że wypadałoby jeszcze uzupełnić pola masą (polygon), ale nie do końca wiem jak to zrobić oraz czy wypełniać pola masą na górnej oraz dolnej warstwie płytki.

Prosiłbym o porady dla początkującego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14966678
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14966694
    martint
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź.

To prawda, ścieżki prowadziłem autorouterem, bo jest ich mnóstwo szczerze mówiąc a to jest mój pierwszy tak poważny projekt. tam gdzie nie było możliwe poprowadzenie autorouterem sam ustawiałem ścieżki. Na co wpływa i co pokazuje test DRC ? Nie chciałbym popsuć tej płytki, dlatego staram się od razu poprawiać błędy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14966761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14966814
    martint
    Poziom 8  
    rzeczywiście sam się spotkałem z tym że źle mi połączył SCL i SDA w I2C i musiałem to samodzielnie poprawić.

Super, nie widziałem, że istnieje takie narzędzie jak DRC, będę o nim pamiętał na przyszłość. Jednak teraz analiza mi wykazała mnóstwo błędów... na prawdę mnóstwo. Doczepiła się do każdego elementu dosłownie, co w wielu przypadkach raczej nie jest błędem, ale to może dlatego że mam włączone wszystkie wartstwy w widoku.

Czyli ogólnie radzisz zacząć od nowa tworzenie połączeń na płytce ale ręcznie ?

Rzeczywiście, w wielu tych miejscach, na które wskazałeś mogą pojawić się zwarcia, muszę je skorygować.
  • #6 14967741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14969728
    martint
    Poziom 8  
    Tak, połączył je tak jak były na schemacie, jednak w nieco inny sposób logicznie niż chciałem.

Czy jeśli jutro po pracy udostępnię raport DRC to rzuciłbyś, proszę, okiem ? Byłbym szalenie wdzięczny.

Czyli chyba nie zostaje mi nic innego niż zaprojektować samodzielnie ścieżki. Ale czy są jakieś wytyczne co do tego od czego zaczynać ? gdzie te ścieżki prowadzić ?

Jeśli chodzi o same te diody i rezystory - to prawda, ale zależy mi na tym, żeby móc programować te diody przez mikrokontroler, przez co muszą być one na górze - muszą być widoczne. A jeśli bym zrobił przelotkę, miedź na górnej i dolnej warstwie i przewlekł przez nią kawałek drucika i przylutował z obu stron ? Czytałem o takim rozwiązaniu, że w warunkach domowych się sprawdza.

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc !
  • REKLAMA
  • #8 14969751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14975938
    martint
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc.

Przejrzę cały kurs obsługi eagle i spróbuję sam zaprojektować płytkę a później wrzucę do sprawdzenia na elektrodę.

Bargraf to też jest ciekawe rozwiązanie, w końcu chodzi tylko o możliwość programowania diod led - nieważne pod jaką postacią.

A przelotki i tak najprawdopodobniej będę musiał w taki sposób zrobić, bo przelotki na pewno będą.

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum prosi o pomoc w wypełnianiu pól masą na płytce rozwojowej pod AVR oraz o sprawdzenie schematu płytki. Otrzymuje wskazówki dotyczące projektowania ścieżek, w tym zalecenia dotyczące użycia testu DRC w edytorze płytek drukowanych, takim jak Eagle, aby uniknąć zwarć i błędów w rozmieszczeniu elementów. Użytkownik dowiaduje się, że ręczne trasowanie ścieżek może przynieść lepsze rezultaty niż korzystanie z autoroutera. Wskazano również na problemy z rozmieszczeniem diod i rezystorów, które mogą utrudnić lutowanie. Użytkownik planuje przestudiować kurs obsługi Eagle i samodzielnie zaprojektować płytkę, a także rozważa użycie bargrafu LED jako alternatywy dla diod.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA