Czesc. Chce sobie zrobic male monitorki na glosnikach stx'a i mam w zwiazku z tym pytanie. STX sprzedaje po 70zl monitorki na najtanszych glosnikach GDN i GDWT w skrzynkach okolo 5l zamknietych, ja sobie obliczylem w WinISD ze te skrzynki z takimi glosnikami beda strojone na okolo 70Hz. Przegladajac forum zauwazylem ze wiekszosc ludzi takie monitorki stroi od 45 do 50 pare Hz wiec moje pierwsze pytanie jest takie:
czym konkretnie przy sluchaniu muzyki objawia sie wieksza lub mniejsza ilosc Hz, czy pojemnosc skrzynek w tak malych kolumienkach z malymi glosnikami jest nadal tak istotna ?? Mowimy przeciez o zamknietej i pewnie mocno wytlumionej obudowie.
2 pytanie dotyczy zwrotnic, myslicie ze te sprzedawane przez STX za 16zl beda Ok do tych monitorkow?
pozdrawiam
czym konkretnie przy sluchaniu muzyki objawia sie wieksza lub mniejsza ilosc Hz, czy pojemnosc skrzynek w tak malych kolumienkach z malymi glosnikami jest nadal tak istotna ?? Mowimy przeciez o zamknietej i pewnie mocno wytlumionej obudowie.
2 pytanie dotyczy zwrotnic, myslicie ze te sprzedawane przez STX za 16zl beda Ok do tych monitorkow?
pozdrawiam
[/img]