logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strojenie monitorków STX: wpływ Hz na dźwięk i wybór zwrotnic

dudus_M 04 Cze 2005 12:55 1475 22
REKLAMA
  • #1 1549536
    dudus_M
    Poziom 11  
    Czesc. Chce sobie zrobic male monitorki na glosnikach stx'a i mam w zwiazku z tym pytanie. STX sprzedaje po 70zl monitorki na najtanszych glosnikach GDN i GDWT w skrzynkach okolo 5l zamknietych, ja sobie obliczylem w WinISD ze te skrzynki z takimi glosnikami beda strojone na okolo 70Hz. Przegladajac forum zauwazylem ze wiekszosc ludzi takie monitorki stroi od 45 do 50 pare Hz wiec moje pierwsze pytanie jest takie:
    czym konkretnie przy sluchaniu muzyki objawia sie wieksza lub mniejsza ilosc Hz, czy pojemnosc skrzynek w tak malych kolumienkach z malymi glosnikami jest nadal tak istotna ?? Mowimy przeciez o zamknietej i pewnie mocno wytlumionej obudowie.
    2 pytanie dotyczy zwrotnic, myslicie ze te sprzedawane przez STX za 16zl beda Ok do tych monitorkow?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1550185
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Określenie "strojenie obudowy" stosuje się zasadniczo do obudów bas-reflex.
    Wstawienie głośnika do danej obudowy zamkniętej powoduje zwiększenie częstotliwości rezonansowej głośnika (fc) i już nic się nie nastroi (w małym tylko stopniu poprzez wytłumienie).
    Od wielkości obudowy zależy wielkość tego wzrostu oraz wytrzymałość mocowa i odpowiedź impulsowa.

"czym objawia się wieksza lub mniejsza ilosc Hz?" - znowu zapytałeś nieprecyzyjnie. Nie określa się "ilości herców" ale ich zakres od-do przy określonym w decybelech spadku sprawności przetwarzania na skrajach pasma.

Zdajesz sobie sprawę, że monitorki, którymi jesteś zainteresowany przenoszą od 70 Hz z efektywnoscią 83 dB?
  • #3 1550314
    dudus_M
    Poziom 11  
    Ja nie jestem zainteresowany tymi monitorkami, dziwi mnie tylko ze stx montuje glosnik w 5l obudowie podczas kiedy ja chce go zamontowac w 8l i i tak mam 60Hz i 80dB. WinISD "mowi" ze te male stx koniecznie do zamknietej, wiem ze nie zawsze trzeba mu przytakiwac ale w tym przypadku wydaje mi sie ze ma racje. Nic innego nie da sie w malych obudowach z tymi glosnikami zrobic czy ja cos zle robie?
    moj wykresik:
    Strojenie monitorków STX: wpływ Hz na dźwięk i wybór zwrotnic[/img]
  • #4 1550347
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Weź odpuść se te stxy.

Zrób coś na teslach najlepiej...
  • REKLAMA
  • #5 1551176
    dudus_M
    Poziom 11  
    Z kupieniem tesli nie bylo by problemu, zrobienie obudowy BR to tez nie problem, problemem natomiast jest minimum dodatkowe 100zl na odpowiednie zwrotnice do tych tesli. Sam nie umiem zrobic, tzn. lutowac umiem ale nie mam pojecia co i jak.
  • Pomocny post
    #6 1551433
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Też kiedyś tylko lutować umiałem a po tygodniowej lekturze zrobiłem dobre zwrotki. (hehe a teraz siedzę i się wymądrzam :) ). Wybij sobie z głowy badziew marki janbo. Cewki nawiniesz sam bez problemu, winisd liczy dobre filtry 2 rzędu butterwortha, kondensatory kupisz a lutować umiesz. I 80 zł w kieszeni a dużo więcej w głowie. Jak się namyślisz to pisz - pomożemy.
  • REKLAMA
  • #7 1551571
    dudus_M
    Poziom 11  
    Dam rade z tymi cewkami bez zadnych dodatkowych urzadzen pomiarowych itp.? Od czego mam zaczac z planowaniem zwrotnic do typowego ARN150 + ARV? Moze jakies gotowce skopiuje?
  • Pomocny post
    #8 1552044
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Naj prostrza konstrukcja na tym głośniku to niskotonowy bez żadnej zwrotnicy zaś dla wysokotonowego dać kondensator 2,2uF i stłumić tak może o 2dB.
    Coś podobnego mam z czasem możesz dodać cewkę 0,4 mH za 6zł w szereg z ARN
    Obudowa 7 litrów netto, B-R 4cm tak z 17cm (przedłużana), strojenie wychodzi w granicy 48Hz
  • #9 1552381
    dudus_M
    Poziom 11  
    Sorry ale mi trzeba lopatologicznie jak dziecku. W szereg to rozumiem ze mam w kabu idacym do wysokotonowego przeciac + i przylutowac kondensator jedna nozka do jednej strony przecietego + a druga do 2 konca ? W ARN identycznie cewke? Ani kondensator ani cewka nie ma zadnych +/- i mam to obojetna stona lutowac? Jak sie tlumi o te 2dB? Na poczatek bym nie tlumil, lubie ostre soprany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1552461
    piórko
    Poziom 30  
    Dobrze kombinujesz.
    Ani kondensator ani cewka nie ma żadnych +/-.
    Przeczytaj sobie to.
    Cewka w szereg z niskotonowym i kondensator z wysokotonowym to zwrotnica 1 rzędu. Są jeszcze 2, 3, i 4 rzędu, mają one więcej elementów i odcinają napięcie bardziej stromo.

zeberko - 0,4 mH to ciut nie za mało?

..............

Poziom niskich nie będzie zależał od cewki, ale od objętości i strojenia. Zrób najpierw tak jak napisał zeberko,czyli tylko 2,2µF a potem możesz usprawniać.
  • #11 1552479
    dudus_M
    Poziom 11  
    z ta cewka to mi tak doradzcie zeby nie przeginalo z niskimi tonami, ja na starych krajowych kolumnach jestem chowany i teraz mi wszedzie brakuje sopranow i wszystko mi za bardzo dudni
  • #12 1552630
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Musisz stłumic arv bo teraz to ci wszystko będzie syczało.
  • #13 1552635
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Cewka na niskim służy dla odcięcia najwyższego pasma dla niego, które to powinno być grane przez wysokotonowego
    Zaś kondensator dla wysokiego nie puszcza niskich tonów dla na głośnik wysokotonowy
  • #14 1552664
    dudus_M
    Poziom 11  
    Ok, to juz wiem co mam wiedziec oprucz tego jak mam obciac te 2dB z arv. Mam to odpuscic na poczatek?
    Jeszcze raz wielki edzieki Panowie!!
  • Pomocny post
    #15 1552704
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Na początek odpuść, tłumk możesz zawsze dołożyć jak ci nie będzie się podobały za ostre wysokie. Dudnienie wspólczesnego badziewia wiąże się z tragicznym impulsem - jak sub samochodowy robi łupłupłup umcyk umcyk a nie słyszysz w tym żadnych konkretnych dźwięków to jest właśnie g.. impuls. Tak samo jak wszystkie kawałki techno brzmią tak samo (łup... :) )
  • #16 1552723
    dudus_M
    Poziom 11  
    Ok, to odpuszcze. A tak na przyszlosc to jak to sie robi, tak malymi "dawkami" zebym sobie dobral tak jak mi bedzie pasowalo?
  • #19 1555370
    piórko
    Poziom 30  
    Elektrolityczne stosuje się w ostateczności gdy potrzebne są duże pojemności - powiedzmy powyżej 22µF. Ja odradzam, tym bardziej, że za podobną cenę kupisz foliowe.

Napięcie ich powinno byc minimum 2 razy większe od napięcia wyjściowego wzmacniacza, najlepiej dać na 100 albo 160V, można oczywiście więcej.
  • #20 1555372
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Powylatują ci w powietrze, poza tym bipolarne to najgorsza jakość w klasie audio. Kup w elektroniku takie żólte, walcowate lub jajowate mkse na 250v to będą dobre. O tamtych możesz zapomnieć, pierwszy link to wogóle nie ten rodzaj.
  • #22 1555709
    piórko
    Poziom 30  
    Mogą być. Wystarczą MKS.

zeberko > napisałem wyżej pytanko do Ciebie...
  • #23 1555757
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Te są ok. Daj 2,2 mikro w szereg z wysokim i będzie to już filtr 1 go rzędu. Na początek starczy. Potem poczytaj w necie o zwrotnicach, jak zrobić cewki, jak podzielić charakterystykę itd. Dobra zwrotnica dobrana do kolumny zdecydowanie poprawia jej brzmienie. Mówię tu o przemyślanej zwrotce, a nie masówce janbo "z rezystorem wygładzającym dźwięk głośnika".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy strojenia małych monitorów na głośnikach STX (GDN i GDWT) w obudowach zamkniętych o objętości około 5-8 litrów, z częstotliwością rezonansową obudowy szacowaną na 60-70 Hz. Wyjaśniono, że termin "strojenie obudowy" odnosi się głównie do obudów bas-reflex, natomiast w obudowach zamkniętych częstotliwość rezonansowa głośnika wzrasta wraz z objętością i tłumieniem, ale nie jest strojona w klasycznym sensie. W małych, zamkniętych skrzynkach pojemność obudowy ma wpływ na charakterystykę impulsową i wytrzymałość mocową, ale jest mniej krytyczna niż w bas-reflexach.

W zakresie zwrotnic, dyskutowano o prostych rozwiązaniach dla zestawów z głośnikami ARN150 i ARV, gdzie niskotonowy może pracować bez zwrotnicy, a wysokotonowy z kondensatorem 2,2 µF w szeregu (zwrotnica 1. rzędu). Zalecane jest unikanie tanich zwrotnic typu "janbo" i samodzielne nawijanie cewek oraz dobór kondensatorów foliowych MKS lub MKT o napięciu co najmniej dwukrotnie wyższym niż napięcie wzmacniacza (np. 250 V). Elektrolityczne kondensatory są odradzane ze względu na gorszą jakość i stosowane tylko przy dużych pojemnościach (>22 µF). Tłumienie wysokotonowego o około 2 dB można wprowadzić stopniowo, według preferencji słuchowych.

Podsumowując, małe monitory na głośnikach STX w obudowach zamkniętych można stroić na wyższe Hz niż w bas-reflexach, a zwrotnice można wykonać samodzielnie, stosując proste filtry 1. rzędu z kondensatorami foliowymi i cewkami nawiniętymi samodzielnie, co pozwala na lepsze dopasowanie brzmienia i oszczędność kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA