logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT

rudy178 07 Wrz 2015 13:55 5124 6
REKLAMA
  • #1 14978008
    rudy178
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Witam,

Jestem świeżym posiadaczem gazu. Zakładany 6 dni temu, używka, butla nowa. Ja zmieniłem w ustawieniach tylko wskaźnik gazu, bo mi co 25km schodziły kropki, a na czerwonym trzymał najdłużej.

Dzisiaj miałem problem z odpaleniem auta, odpalił się na chwile i gasł na zimnym, wcześniej tak nie było. Odczekałem dłuższą chwile i było ok. Świece wieloelektrodowe, wymieniałem 4msc temu, kopułka i palec rozdzielacza mniej więcej rok temu wymieniane.

Wczoraj problem miałem taki, jak puszczałem pedał gazu to szarpał(do 2giego biegu, od 3jki było juz ok), obojętnie czy zimny silnik czy rozgrzany i obojętnie czy gaz czy benzyna, efekt ten sam. Dzisiaj problemu nie miałem takiego, ale wczoraj cały dzień.

Prosiłbym Was o sprawdzenie poprawności danych czy są dobrze ustawione.

Auto: Seat Cordoba Vario 1.6 101KM 1997r, 190tys km., silnik AFT.
    Zbiornik: BORMECH 44L - wchodzi 37,3L - T2B 600/44/200
    Sterownik: Agis 3.3.4
    Wielozawór: MOD.AT02/TOMASETTO Alaska
    Wtryski: Valtek czerwone

Dalej niestety w papierach nie mam napisane co jest za sprzęt, jest tylko ogólnie wypisany bez nazw, jeśli się dowiem dopiszę.

AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT
  • REKLAMA
  • #2 14978051
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    M210 ma dwa błędy poza setką innych.
    1. Zobacz co masz w polu referencja przy poprawkach od temperatury... potem można by się załamać
    2. Korekta ciśnienia działa tylko w jedną stronę to o ile się nie mylę w dół od referencji a w górę już nie, sprawdź sobie to kręcąc śruba na reduktorze i obserwując czas wtrysku PB
    Ostatnia spraw wyreguluj auto ręcznie bo to nie specjalnie się prezentuje :/
    Aaa najważniejsza sprawa to jak ty masz valteki to ja odpadam to raz i w tandemie pewnie a Alaską w roli reduktora. Zestaw najtańszy już nic taniej się założyć nie da, powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 14978086
    rudy178
    Poziom 16  
    psooya napisał:
    M210 ma dwa błędy poza setką innych.
    1. Zobacz co masz w polu referencja przy poprawkach od temperatury... potem można by się załamać
    2. Korekta ciśnienia działa tylko w jedną stronę to o ile się nie mylę w dół od referencji a w górę już nie, sprawdź sobie to kręcąc śruba na reduktorze i obserwując czas wtrysku PB
    Ostatnia spraw wyreguluj auto ręcznie bo to nie specjalnie się prezentuje :/
    Aaa najważniejsza sprawa to jak ty masz valteki to ja odpadam to raz i w tandemie pewnie a Alaską w roli reduktora. Zestaw najtańszy już nic taniej się założyć nie da, powodzenia.

Ad 1. Później zerkne i wkleje rezultaty.
    Ad 2. Aż tak źle jest? Ciśnienie słyszałem zmniejszyć tak do 1-1.1 bara?
  • #4 14998867
    rudy178
    Poziom 16  
    Byłem u mechaników i wyregulowali mi, okazało się, że nie ma konfiguracji w programie zrobionej tylko fabryka była ustawiona. Poniżej wstawiam screeny.

Aczkolwiek problemem nadal jest odpalanie na zimnym silniku. Kręci z 3-5s i dopiero ruszy. Jak go po tym zgasze i ponownie odpale to już na dotyk. Doradzono mi jeździć na samej benzynie przez kilka dni, niestety to nic nie pomogło. Odpinałem akumulator, zrestartowałem komputer i pojezdzilem kolejne 2 dni na benzynie i nadal to samo. PIERWSZY rozruch kilka sek trwa, kolejny na dotyk.

Macie jakieś pomysły co to może być?

AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT AGIS M210 - AGIS - Poprawność ustawień gazu - Seat Cordoba Vario 1.6 101km AFT
  • REKLAMA
  • #6 15082539
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 304
    [quote]

Ad 2. Aż tak źle jest? Ciśnienie słyszałem zmniejszyć tak do 1-1.1 bara?[quote]

Ciśnienie powinno być ustawione 1bar + podciśnienie w kolektorze ssącym na biegu jałowym co w zależności od samochodu i stanu silnika daje ok 1,3 -1,5 bara
  • REKLAMA
  • #7 15082862
    rudy178
    Poziom 16  
    Sprawę odpalania załatwiona, okazało się, że reduktor puszcza (jest nieszczelny), byłem u gazownika, wymienił mi na nowy i działa jak ta lala! Wszystko sprawne i podciśnienie się unormowało na 0.25-0.30(na screenie słupek niebieski V)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Seat Cordoba Vario 1.6 z instalacją gazową AGIS M210 zgłasza problemy z odpalaniem na zimnym silniku oraz szarpaniem przy przyspieszaniu. Po wprowadzeniu zmian w ustawieniach wskaźnika gazu, zauważył, że auto ma trudności z uruchomieniem, co wymaga dłuższego kręcenia rozrusznikiem. Użytkownik wymienił świece i elementy układu zapłonowego, jednak problemy nadal występowały. Po konsultacji z mechanikami okazało się, że fabryczne ustawienia w sterowniku były nieprawidłowe. Po regulacji i wymianie nieszczelnego reduktora, problem z odpalaniem został rozwiązany, a ciśnienie podciśnienia unormowało się.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA