logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Cordoba 1.6 (ABU) 94' LPG - Wysokie obroty na zimnym silniku, reset ECU?

j3r3my 07 Sie 2006 09:42 2577 7
REKLAMA
  • #1 2888284
    j3r3my
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam dziwny objawy z zachowaniem sie zimnego silnika, a mianowicie:
    1. Na zimnym silniku po zdjęciu nogi z gazu obroty spadają bardzo powoli.
    2. Na zimnym silniku wolne obroty oscylują w okolicy 1200 - 2200 (raczej nie pływają, tylko w zależności od czasu, który minął od resetu komputera) obrotów.
    3. Niższy pułap wolnych obrotów na zimnym silniku (1200) jest po restarcie komputera (odłączenie akumulatora), później systematycznie wzrasta (do następnego resetu).
    4. Spadek obrotów do normalnych (ok. 800) wraca po ponownym uruchomieniu silnika (ale tylko nagrzanego), wtedy też obroty spadają w 'normalnym' tempie.
    Nie wiem czy jasno opisałem swój problem, ale starałem się jak mogłem ;)
    Przypuszczam, że coś mi sieje błędy tylko nie mogę wytropić co to jest. Może któś miał podobny przypadek ?
    PS. Instalacja gazowa ze śrubą (centralka STAG2W).
  • REKLAMA
  • #2 2888317
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 486
    witaj kosmito (profil)
    1.sprawdzenie dolotu (lewy luft)
    2.test VAG (lub cos podobnego)
    3.sprawdzenie TPS-a
    4.sprawdzenie nastawnika przepustnicy.
  • REKLAMA
  • #3 2888485
    j3r3my
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Sczerze mówiąc, to na sprawdzenie dolotu bym nie wpadł, a odnośnie testu VAGa to może ktoś wie jak w tym silniku (gdzie się podłączyć) wywoałać kody błyskowe (forum przekopane, ale brak łopatologicznej instrukcji) ? W najbliższym czasie nie będę mógł dokonać testu VAGiem, stąd moje pytanie. Do przepustnicy przymierzam się już od dłuższego czasu, ale myślełem że uda mi się ją jakoś pominąć ;) Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że na ciepłym silniku po ponownym uruchomieniu wszystko jest OK (wysokość obrotów, a także szybkość opadania). Dziwna sprawa...
  • #4 2888546
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 486
    to auto ma już standartowe zlacze obd
    spróbuj jednego eksperymentu: wypnij i wepnij tps-a na pracującym silniku i powiedz o efektach.
  • REKLAMA
  • #5 2897124
    j3r3my
    Poziom 11  
    Przymierzam się dzisiaj zrobić eksperyment z odpięciem kabelków od potencjometru. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Ponieważ w najbliższym czasie nie będę mógł podpiąć się do komputera, z których pinów złącza można odczytać kody błyskowe ?
  • REKLAMA
  • #6 2923582
    j3r3my
    Poziom 11  
    W końcu miałem okazję podpiąć się do komputera i zgodnie z przewidywaniami wyszło, że TPS jest do wymiany. Jak uda mi się wymienić, to zdam relację z tej operacji ;)
  • #7 3165040
    j3r3my
    Poziom 11  
    W końcu udało mi się wymienić TPS i troszkę się poprawiło (obroty spadają normalnie), ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to cudo wyregulować ? Próba dopasowania rezystancji do książkowej jest w tym przypadku niemożliwa (różnice są dość spore), a zależałoby mi też na tym, żeby spalanie na benzynie też było prawidłowe.
  • #8 3193462
    j3r3my
    Poziom 11  
    Wiem, że nie ładnie jest zmieniać zdanie, ale ta poprawa była związana z resetem komputera (po wymianie TPSa). Po przejechaniu kilkuset kilometrów jest niestety to samo. Nie mam już pomysłu co może być przyczyną... mogę jeszcze dodać, że na benzynie po uruchomieniu silnika działa on tak jakby mu ktoś dodawał i odejmował gazu (można to porównać z wciskaniem i puszczaniem pedału gazu, z tym że po spadku obrotów jak jest zimny to gaśnie). Na gazie taka czkawka nie występuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Seat Cordoba 1.6 (silnik ABU) z 1994 roku z instalacją LPG (centralka STAG2W) występują problemy z wysokimi obrotami na zimnym silniku. Objawy to powolne opadanie obrotów po zdjęciu nogi z gazu oraz zmienne wolne obroty w zakresie 1200-2200 obr./min, które po resecie ECU (odłączenie akumulatora) są niższe i stopniowo rosną. Po rozgrzaniu silnika obroty wracają do normy (około 800 obr./min) i opadają prawidłowo. Wskazano na konieczność sprawdzenia dolotu powietrza, testu diagnostycznego VAG, potencjometru przepustnicy (TPS) oraz nastawnika przepustnicy. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego wykryto uszkodzony TPS, którego wymiana przyniosła częściową poprawę – obroty spadały normalniej, jednak po przejechaniu kilkuset kilometrów problem powrócił. Dodatkowo na benzynie silnik wykazuje niestabilną pracę na zimno, przypominającą dodawanie i odejmowanie gazu, co nie występuje na gazie. Użytkownik poszukuje informacji o sposobie regulacji nowego TPS, gdyż standardowe wartości rezystancji różnią się od wymiarów fabrycznych, a także chce zapewnić prawidłowe spalanie na benzynie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA