logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Cordoba 1,6 ALM 1999 duży problem gasnie ,szarpie itp

maryjan78 16 Lis 2007 17:44 10868 16
REKLAMA
  • #1 4488243
    maryjan78
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam
    Posiadam Cordobę 1,6 ALM (75KM) 1999r(stara buda) bez LPG
    Mój problem polega na tym że autko czasami gaśnie,obroty spadają i szarpie. Wymieniłem świece(NGK) przewody zapłonowe (Beru) aparat zapłonowy(no name) cewkę WN, wymieniłem filtr paliwa, czyściłem przepustnice, aparat zapłonowy był ustawiany stroboskopem jak też blokowany był sterownik i ustawiany był prz pomocy Vaga i nic. Na komputerze(Vag) nie pokazuje żadnych błędów już nie wiem gdzie mam sprawdzać , lewego powietrza nie łapie albo takowego nie znalazłem, wzrosło spalanie ale lambda ładnie pracuje. Pomocy !!!! co jeszcze mam sprawdzić.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4488270
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    masz zamontowane jakies odcięcie zapłonu lub coś podobnego ?
  • REKLAMA
  • #3 4488282
    maryjan78
    Poziom 10  
    chyba nie albo nic o tym nie wiem samochód mam rok czasu i wcześniej tego nie było
  • #4 4488287
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    od dawna się to dzieje ?? może paliwo jest zlej jakosci

Dodano po 3 [minuty]:

ewentualnie podstaw czujnik temperatury zewnętrznej. być moze on wysyła złe informację
  • REKLAMA
  • #5 4488307
    maryjan78
    Poziom 10  
    zawsze lałem na Orlen teraz zminiłem na BP, Statoil i nic aproblem zaczął sie na wakcjach jak zaczął mi ostro szarpać i strzelać w układzie wylotowym i aby móc jechać musiałem trzymac pod 5000 obrotów zeżarł mi mnóstwo paliwa a miałem do przejechania 500km byłem już u kilku mechaników i każdy karze zmieniać kolejne podzespoły ,kasa leci a usterka na dobre nie znika
  • #6 4488322
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    a czy mechanik sprawdzał rozrząd ?? być moze przeskoczył
  • #7 4488333
    maryjan78
    Poziom 10  
    przebieg autka to 135.000 a rozrząd był zmieniany przy 90.000 . sam zaglądałem jak on wygląda i na oko jest ok., mechanik tez tam zajrzał i powiedział że też ok. ząbki wszystkie. nie sparciały.
  • #8 4488338
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    jesli takie coś się dzieje w motocyklach to przyczyną są zawory, byc moze tak samo jest w aucie.
  • #9 4488357
    maryjan78
    Poziom 10  
    coś kiedyś słyszałem że może być podwieszony ale nie znam sie na tym i nie wiem cvzy to poważna sprawa i czy trzeba zdejmować głowice?
  • #10 4488524
    Tommi029
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    zobacz czy sterownik silnika na podszybiu nie jest zalany.
  • #11 4488545
    maryjan78
    Poziom 10  
    był sprawdzany i co prawda był niexle zaśniedziały, mechanik mówił że poczyścił(na 100% nie wiem czy tak zrobił) a czy moge sam wyjąc komputer czy trzeba póxniej podłaczać Vag żeby wszystko ustawić??
  • #12 4496249
    maryjan78
    Poziom 10  
    hmmm... a ktos może słyszał czy przyczyną dolegliwości mojego autka może być za małe ciśnienie w pompie paliwa lub w układzie paliwowym, pompe słychac jak pracuje przy odpaleniu. A może ktoś wie jakie powinno być ciśnienie w pompie jak i w układzie (jednopunkt 75KM)
  • #13 4496661
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    za małe ciśnienie nie morze być bo jest one 0,8 bara,raczej wogóle go niema .Częsta wada seatów miałem taką ale gasł mi na średnio 10-30 sekund co jakiś czas
  • #14 4502787
    maryjan78
    Poziom 10  
    Spotkałem sie z dwoma rodzajami pomp tzn 1,2 bar i 3 bar-ową i niby do mojego modelu auta. może wie ktoś na 100% jaka powinna być .pozdrawiam
  • #15 4503622
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 604
    Wilo punkt 3, jedno punkt 0,8 1,2
  • REKLAMA
  • #16 4564041
    KRZEMP_OBD
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam serdecznie koledzy.
    Sugeruje zmienic sonde Lambda.
    Zdaza sie, ze sonda wysyla sygnal do ECU a ten poniewaz sygnal jest plynny i znienia sie proporcjonalnie do wartosci paliwa...nie zapisuje bledu. Prawda jest taka, ze sonda wysyla sygnal ale jest on falszywy. Spotkalem sie z ta usterka kilka razy ...nawet w autach z 2006 roku...gdzie ECU ma juz zakodowane wartosci graniczne po przekroczeniu ktorych pokazuje sie blad...a jednak.

To moze byc to.

sprawdz rezystancje wtrysku

zrob test kompresji...to ci powie na 99% czy z zaworami jest wszystko w pozadku... o ile dobrze pamietam, to musi byc min7bar...ale na 100%pewny nie jestem.

Pozdrawiam
  • #17 12878754
    crxarti
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam! Mam podobny objaw, z tym że zdążyłem wyłapać po zgaśnięciu, że nie ma iskry. po kilku minutach odpala. Podmieniałem, już moduł zespolony z cewką, świece, przewody, kopułka nowe

Podsumowanie tematu

✨ Seat Cordoba 1.6 ALM z 1999 roku ma problem z gaśnięciem, spadkiem obrotów i szarpaniem. Wymieniono świece zapłonowe NGK, przewody zapłonowe Beru, aparat zapłonowy (no name), cewkę wysokiego napięcia oraz filtr paliwa. Przepustnica była czyszczona, a aparat zapłonowy ustawiany stroboskopem i za pomocą interfejsu VAG, jednak problem nie ustąpił. Komputer diagnostyczny nie wykazuje błędów, a lambda działa prawidłowo. Podejrzewano nieszczelności powietrza, jakość paliwa (tankowanie na Orlen, BP, Statoil), stan rozrządu (wymieniany przy 90 tys. km, obecny przebieg 135 tys. km), zawory oraz ciśnienie paliwa. Wskazano, że ciśnienie w pompie paliwa powinno wynosić około 0,8-1,2 bara, choć spotykane są też pompy 3 barowe. Sugerowano sprawdzenie stanu sterownika silnika (komputera) pod podszybiem, który mógł być skorodowany. Zalecano także wymianę sondy lambda, gdyż może wysyłać fałszywe sygnały bez zapisu błędu w ECU. Proponowano test kompresji (minimum około 7 barów) dla oceny stanu zaworów. Jeden z użytkowników zgłaszał podobne objawy z brakiem iskry po zgaśnięciu, mimo wymiany modułu cewki, świec i kopułki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA