logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alinco DX70 - Słaby odbiór i nie pełna moc nadawania

Tomaszko80 07 Wrz 2015 19:00 1107 5
REKLAMA
  • #1 14978772
    Tomaszko80
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam dostałem na biurko w/w urządzenie trx. Uwalone w dość nie uważny sposób. Alinco zostało potraktowane prądem wcz z drugiego transceiver po przez źle ustawiony przełącznik bezpośrednio do urządzenia. Objaw jest następujący słaba czułość RX. Moc urządzenia może w 1/4 mocy nominalnej. Po częściowym demontażu zaobserwowałem na płycie filtrów dolnoprzepustowych prawdopodobnie uszkodzony odgromnik w szklanej rurce podwędzony w środku ma nalot. Mam pytanie gdzie można dostać taki odgromnik i czy on ma jakieś parametry. I ewentualnie czym go zastąpić?
  • REKLAMA
  • #2 14978863
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Tomaszko80 napisał:
    Po częściowym demontażu zaobserwowałem na płycie filtrów dolnoprzepustowych prawdopodobnie uszkodzony odgromnik w szklanej rurce podwędzony w środku ma nalot.

Wyciągnij go i sprawdź czułość oraz moc nadajnika. Napisz jeszcze jaką mocą go potraktowałeś, bo może kondensatory filtra nie wytrzymały.
  • REKLAMA
  • #3 14979965
    Tomaszko80
    Poziom 13  
    kriss51 napisał:
    Tomaszko80 napisał:
    Po częściowym demontażu zaobserwowałem na płycie filtrów dolnoprzepustowych prawdopodobnie uszkodzony odgromnik w szklanej rurce podwędzony w środku ma nalot.

Wyciągnij go i sprawdź czułość oraz moc nadajnika. Napisz jeszcze jaką mocą go potraktowałeś, bo może kondensatory filtra nie wytrzymały.

Z wypowiedzi wynika że poszło 100W ;-) pełna moc. A to nie jest odgromnik tylko dioda Kenwood DSA301LA a taka dziwna wygląda nie typowo.

Ps. Wy lutowanie diody nic nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #4 14981532
    kriss51
    Tomaszko80 napisał:
    Z wypowiedzi wynika że poszło 100W

No to nie źle sobie w nogę strzeliłeś.

Tomaszko80 napisał:
    Ps. Wy lutowanie diody nic nie zmieniło.

Tak też myślałem.
    Schematu nie mam, ale na mój nos trzeba wymienić kondensatory filtra, zobaczyć czy nie ma gdzieś diod obok wejścia antenowego i zobaczyć czy się z nich "drucik" nie zrobił (zwarte). Przy takim "strzale" mogło jeszcze nieco dalej polecieć np. tranzystor wzmacniacza RX. Tylko na razie skupił bym się na Π-filtrze wyjściowym, bo mała czułość RX oraz moc TX, a to jest wspólne dla obu. Może być jeszcze dioda przełączająca przed Π-filtrem. Generalnie przeglądnij te okolice.
  • REKLAMA
  • #5 15002069
    Tomaszko80
    Poziom 13  
    kriss51 napisał:
    Tak też myślałem.
    Schematu nie mam, ale na mój nos trzeba wymienić kondensatory filtra, zobaczyć czy nie ma gdzieś diod obok wejścia antenowego i zobaczyć czy się z nich "drucik" nie zrobił (zwarte). Przy takim "strzale" mogło jeszcze nieco dalej polecieć np. tranzystor wzmacniacza RX. Tylko na razie skupił bym się na Π-filtrze wyjściowym, bo mała czułość RX oraz moc TX, a to jest wspólne dla obu. Może być jeszcze dioda przełączająca przed Π-filtrem. Generalnie przeglądnij te okolice.

Radio sprawdzone na sztucznym obciążeniu nadajnik martwy. Odbiornik ledwie dyszy. Sprzęt zwrócony dla właściciela pojedzie do serwisu. Pozdrawiam
  • #6 15010852
    kriss51
    Tomaszko80 napisał:
    Sprzęt zwrócony dla właściciela pojedzie do serwisu. Pozdrawiam

Ok. Temat zamykam.
REKLAMA