logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alinco SR8 DX - niska moc wyjściowa na różnych pasmach po usunięciu zwory

mkpl 02 Paź 2017 19:23 1287 11
  • #1 16733856
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 862
    Witam

Mam problem z w/w radiem. Pierwotnie moc była zbyt niska. Dla FM i pasma 10m radio pobierało tylko 12A (s metr do s9). Po oględzinach ktoś grzebał przy zworkach konfiguracyjnych.
    Radio miało wlutowane goldpiny w miejsce zworki I (redukcja mocy do 50W) i zalutowane zwory A B i E. Prawdopodobnie poprzednik był zapaleńcem CB'radia..
    Po usunięciu zwory I pokazała się pełna moc, którą przetestowałem w modulacji FM.
    Dla
    28MHz = 50dB
    24MHz = 40dB
    21MHz = 20dB
    18MHz = 30dB
    14MHz = 30dB
    10MHz = 40dB
    7MHz = 20dB
    5MHz = 20dB
    3.7MHz = chwilowy podskok do 2s i spadek do 0
    1,9MHz = chwilowy podskok do 2s i spadek do 0

Filtry wyjściowe LPF sprawdziłem pod kątem przełączania przekaźników i przejście między PA i wyjściem antenowym jest (mierzone między wyjściem PA i mostkiem SWR).
    Podobnie jest z modulacją SSB dobrze moduluje tylko na 10m jestem w stanie wygwizdać s9 (mam nieoryginalny mikrofon więc może brakować wysterowania) natomiast już dla 24MHz ledwo ledwo a dla 21MHz wskaźnik na wyświetlaczu wcale się nie wychyla.
    Dla niskich pasm typu 80m 40m próba modulacji SSB przez dłuższą chwilę kończy się dymieniem rezystora R830 (4,7R 3W). Rezystor ten jest zamontowany równolegle do cewki w filtrze zasilania. Cewka jest sprawna i ma przejście (podejrzewam wzbudzenie).
    W radiu prawdopodobnie były wymieniane przekaźniki wyjściowy RL903, RL913 i RL914 od najwyższych pasm.
    W załączniku instrukcja serwisowa.
    Dysponuję oscyloskopem, sztucznym obciazeniem, SWR metrem. Chwilowo brakuje mi sondy wysokonapięciowej do w.cz stąd taki lakoniczny pomiar wskaźnikiem wysterowania radia.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • DX-SR8E_SM .pdf (3.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16734795
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 289
    Do pomiaru mocy,podglądu sygnału wykorzystuje tłumiki, najprostszym jest 40dB_OZ2CPU. Pozwoli on na spokojne oszacowanie napięć na pasmach z wykorzystaniem oscyloskopu. Z opisu stawiałbym na stopień mocy ewentualnie driver, nic kolega nie powiedział na temat poziomów wchodzących na PA/pobieranej mocy.
  • #3 16734815
    mkpl
    Poziom 37  
    Radio pobiera na 100W 12.5A czyli zbyt mało.
    Wczoraj przysiadłem do niego wieczorem okazało się, że jeden z tranzystorów końcowych prawdopodobnie padł (między bramka a źródłem ma około 50R). Dzisiaj go wylutuję i zmierzę poza radiem (łudzę się, że to coś na płytce).

Rezystor równolegle z dławikiem o którym pisałem prawdopodobnie z tego powodu się grzeje.

Zastanawia mnie przyczyna takiego uszkodzenia. Wydawało mi się, że od SWR raczej powinien się uszkodzić pomiędzy drenem a źródłem a nie między bramką a źródłem.

Czy ja muszę wymienić oba tranzystory końcowe (maja bias ustawiany osobno) czy mogę wymienić tylko jedną sztukę. RD100HHF1 jest nieco drogi. Gdzie najlepiej go kupić?
  • #4 16734858
    H3nry
    Poziom 32  
    Osobiście nie ryzykowałbym wymianą 1 sztuki. SQ5IZX powinien mieć takowe od ręki. Tanie nie są ale to hobby nigdy nie było tanie :P
  • #5 16735042
    mkpl
    Poziom 37  
    No SQ5IZX ma je już w znośnych cenach. Jest jakiś sposób by przetestować tą sztukę tranzystora która mi zostanie? Czy może wystarczy sprawdzić jak klasyczny tranzystor?
    Chciałbym się upewnić, że jest dobry bo może się kiedyś przydać.
  • #6 16735215
    H3nry
    Poziom 32  
    Sprawdziłbym w układzie który posiadasz wymieniając na początek tylko jeden:
    1. Możesz porównać prądy spoczynkowe
    2.Wzmocnienie napięciowe
    3.Ograniczając prąd i zmniejszając sterowanie (np. tłumik 10dB) sprawdziłbym czy nie występuje opisana nieliniowość - zależność wzmocnienia od częstotliwości.
    Ciekaw jestem czy drivery są sprawne :/
  • #7 16735767
    mkpl
    Poziom 37  
    Drivery są ok. Wzmacniają oba. Po wyjęciu ewidentnie padnięty tranzystor (zwarcie bramka źródło), który zresztą kiedyś był wymieniany (z tego co zauważyłem).

Ciekaw jestem co było przyczyną uszkodzenia.

Rozgrzebałem radio głębiej. Poza uszkodzonym tranzystorem uszkodzone były też ogranicznik napięcia przy złączu antenowym oraz kondensatory na stronie pierwotnej transformatora wyjściowego.

Mam pewne przypuszczenia co do powodu uszkodzenia radia.

Poprzednik uszkodził je przez SWR (lub inny wypadek losowy). Uszkodził się tranzystor (był tylko ten jeden wymieniany), ogranicznik napięcia i kondensatory. Jako, że kondensatory są w miejscu w zasadzie słabo widocznym (jeden pod transformatorem a drugi na transformatorze przykryty całkowicie), wymienił tylko tranzystor ustawił prąd spoczynkowy i jako tako to działało. Dodatkowo za tym przemawia fakt, że wymieniono przekaźnik nadawanie/odbiór i przekaźniki pasma 10/11m.

Radio było używane przeze mnie i wypalił się tranzystor przez uszkodzone kondensatory w obwodzie PA.

Niestety teraz muszę zdobyć kondensatory 470p i 680p na 630V z ceramiki U2J, do tego dochodzi SA-5CT52A3-1N czyli ogranicznik przepięcia na 300V 500A. Niestety te elementy są chyba jeszcze trudniejsze w zdobyciu co sam tranzystor...

Czym mogę je ewentualnie zastąpić?
  • #8 16736989
    H3nry
    Poziom 32  
    KondensatorySilver Mica AmpTone 500V jest wystarczającym napięciem- sprawdzone wielokrotnie. Ochronniki gazowe kupowałem ostatnio tu: Sławmir Electronics.
  • #9 16737840
    mkpl
    Poziom 37  
    Namierzyłem oryginały w Mouserze. Jest u nas w kraju firma Mausel, która zajmuje się sprowadzaniem z Mouser'a. Przesyłka 20zł ceny jak w Mouserze.
    Ochronnika szukałem dzięki za nakierowanie.
  • #10 16760504
    mkpl
    Poziom 37  
    Radio naprawione nadaje i działa. Dzięki za nakierowanie pomoc i wsparcie :)
  • #11 16760532
    H3nry
    Poziom 32  
    Gratuluję a zarazem cieszę się, ze mogłem w czymś pomóc :)
    Alinco nie generują zbyt ciekawych sygnałów, ciekaw jestem jak ten egzemplarz się sprawdzi na SSB
    Do usłyszenia de SQ4CTK.
  • #12 16760623
    mkpl
    Poziom 37  
    Po lekkich modyfikacjach toru audio i w.cz jest naprawdę ok.
    Radio klasy FT857 za mniejsze pieniądze i z fajnym czytelnym ekranem.
    SP9MK

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem Alinco SR8 DX, które miało niską moc wyjściową po modyfikacjach zworkowych. Po usunięciu zworki I, moc wzrosła, jednak nadal występowały problemy z mocą na różnych pasmach. Użytkownik zidentyfikował uszkodzenie tranzystora końcowego oraz inne uszkodzenia, takie jak kondensatory i ogranicznik napięcia. Po wymianie uszkodzonych komponentów radio zostało naprawione i działa poprawnie. Użytkownicy dyskutowali o metodach testowania tranzystorów oraz o dostępności części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA