logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzałka Eliko 2000W - Częste włączanie i wyłączanie po wymianie bojlera

nikeadam 08 Wrz 2015 17:15 5991 5
REKLAMA
  • #1 14980902
    nikeadam
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam taki problem - wymieniłem ostatnio bojler dwupłaszczowy na nowy.

Wszystko to samo jak poprzednio z tym, że stary był w jasnej piance, nowy jest w szarej.

Założyłem do niego ta sama grzałkę co w starym tj. ELIKO 2000W.

Wszystko jest niby ok - ale po staremu jak woda sie nagrzała Eliko załączał się
    żeby dogrzać nową wodę i znów sie wyłączył.

Teraz działa inaczej - co kilka minut sam sie załączy na kilkanaście sekund i znowu
    się wyłaczy i tak cały czas.

Ktoś miał podobny problem ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14981522
    nikeadam
    Poziom 9  
    Czyli rozumiem, że mam spróbować pokręcić lub dokręcić samą grzałkę tak żeby znaleźć jej odpowiednią pozycję ?

Na oko jest prawie tak samo jak było ostatnio, a cała reszta też jest dobrze zamontowana.
  • REKLAMA
  • #4 14986408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 14986533
    piloo1
    Poziom 14  
    Ocena: 98
    Prawdopodobnie w nowym bojlerze jest zastosowany zaawansowany regulator PID. W tym przypadku takie działanie jest normalną pracą regulatora. Należy pamiętać, że w przeciwieństwie do typowej w starszych konstrukcjach regulacji dwupołożeniowej w regulacji PID nie występują wahania temperatury. Tak więc poprzez cykliczne włączanie i wyłączenie grzałki, czasem także przez bezstopniową regulację jej mocy uzyskuje się efekt stałej temperatury i nieco mniejsze zużycie energii.
  • #6 14987135
    nikeadam
    Poziom 9  
    Dziękuje za pomoc.

Wszystko zrobione. Przestawiłem grzałkę o kilka stopni i wszystko wróciło do normy.

Najpierw grzeje na maxa, a potem już tylko dogrzewa - a sama grzałka jest z termostatem.

Temat do zamknięcia
REKLAMA