logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowy edytor PCB i schematów wieloarkuszowych z DRC online - KiCad

Wawrzo. 05 Cze 2005 03:55 3528 7
REKLAMA
  • #1 1551398
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 24
    Darmowy! świetny program PCB+SCH.
    http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/kicad/index.html
    nic do dodania.....
    Świetny edytor schematów wieloarkuszowych
    = edytor PCB z DRC online! (zapobiega powstawaniu błęów!!!)
    Przeglądarka plików GERBER.
    W razie trudności z obsługą piszcie
    artur.janusz(_at_)wink.pl
    wawrzo.
  • REKLAMA
  • #2 1551584
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    No dobra, to pytania :
    1. Czy da się w jakiś łatwy sposób pogrubić linie i zmienić ich kolory w elementach bibliotecznych ? Jak dla mnie są one za cienkie i takie jakieś brunatne... ;)
    2. Czy gdzieś można włączyć zamias kropek - siatkę ?
    3. A może da radę ustawić jakiś inny kolor tła niż proponowane (czarny albo biały), bo moja karta graficzna ma ich trochę... ? ;)
    4. Czy w ogóle istnieją jakieś skróty klawiaturowe na pomniejszanie, powiększanie skali widoku, obroty elementów itd... ?
    Napisałbym swoje propozycje do deweloperów, ale ani w ząb po francuzku... ;)
  • REKLAMA
  • #3 1556455
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    to ja mam kolejne pytanie:
    czy istnieje jakaś możliwość importu plików z np. starego OrCada albo protela ?
  • #4 1564573
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Należy trochę poczytać.....
    Co do wymagań..... poszukajcie w tych płatnych programach wielu z tych ułatwień a następnie podajcie ich cenę!
    Projektowaniem PCB zajmuje się od 16 lat....
    Pracowałem na wielu programach (korporacja AGRANA w Szwajcarii) i niwydaje mi się żeby kolor tła był tak ważny dla amatorów.
    wawrzo.
  • #5 1565024
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Dla mnie kolor tła jest ważny, linie muszą się od niego wyraźnie odcinać, wiec najlepiej, jak można zmieniać ich grubość, a samo tło nie może dawać po oczach, wzrok się nie wygrywa na loteriii... ;) Nie mam pretensji, ze jest tak, a nie inaczej, tylko propozycje, co można ulepszyć...
  • REKLAMA
  • #6 2544674
    AREK0882
    Poziom 16  
    Ocena: 137
    Witam od paru dni stałem się posiadaczem owego programu , z początku miałem problem z narysowaniem schematu ale po 40 minutach szukania sprawdzania pobibliotekach doszedłem co gdzie i jak szukać. Narysowałem schemat w edytorze schematów (EeSchema ) jest to
    prosty na poczatek schemacik od czegos trzeba zacząć ,żeby muc robic coś większego ponumerowałem elementy oraz opisałem ich wartości. .Następnie skojazyłem obudowy CvPCB (kojażenie obudów ielementów)z pliku PDF który jest załączony.I w tym miejścu moje prace
    staneły.I mam pare pytań
    1 - W jaki sposób aktualny schemat zmienić na widok ścieżek płytki
    drukowanej.
    Bo wyskakuje mi błąd pliku .brd nie znaleziono (do PCB new),LUB
    1a- W jaki sposób mozna utworzyć ten plik .brd bo w tej chwili nie moge
    dać sobie z tym rady:( .
    2 - W jaki sposób utworzyć plik .Pen Plik kodu wierceń ?.
    3 - W jaki sposób utworzyć plik .pho gerber plot i za co on odpowiada ? .
    W załącniku to co udało mi się zrobić .
    Z góry dziekuje za wszelką pomoc.
    Arek
    Załączniki:
    • 3 diody.zip (3.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2546002
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 155
    Nie odkryłeś nic nowego kolego wawrzo, nie widzisz, że tu na tym forum jest jeden duży temat o nazwie Kicad? Tam możesz sie dowiedzieć dużo rzeczy o tym sofcie, m. inn. o spolszczeniu i polskiej instalce.
  • #8 2560238
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Program znam od wersji 1.0 kiedy to istniał tylko sam schematic, zresztą autor tego programu inspirował się dosową wersją ORCADA gdzie technika przypisywania obudów do symboli była bardzo podobna( mój pierwszy projekt powstał w 1992 r właśnie w tym programie). Obecnie nadal korzystam ze wspaniałego i niedoścignionego P-CADa pod DOS-a do którego zresztą posiadam książkę w języku polskim pana Artura Balany która szczegułowo opisuje cały proces projektowania oraz polskie normy w tym zakresie (o dziwo istnieją takie z czego pewnie niewielu sobie zdaje sprawę).
    Wawrzo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy darmowego programu KiCad, służącego do projektowania PCB oraz schematów wieloarkuszowych z funkcją DRC online, która zapobiega błędom projektowym. Użytkownicy poruszają kwestie związane z edycją graficzną, takie jak pogrubianie linii, zmiana kolorów elementów bibliotecznych, ustawienia siatki i tła oraz dostępność skrótów klawiaturowych do nawigacji i obrotu elementów. Pojawiły się pytania o import plików z innych programów, np. OrCAD i Protel. Jeden z użytkowników opisuje proces tworzenia schematu w EeSchema, kojarzenia obudów w CvPCB oraz problemy z generowaniem plików .brd, .pen, .pho (Gerber), wskazując na trudności w przejściu od schematu do widoku ścieżek PCB. W dyskusji podkreślono, że KiCad jest rozwijany od wersji 1.0, inspirowany starszym OrCADem, a także wspomniano o doświadczeniu z programem P-CAD pod DOS-a, który posiada szczegółową polską dokumentację norm projektowych. Wskazano również na istnienie polskiej wersji językowej i forum dedykowane KiCadowi, gdzie można znaleźć dodatkowe informacje i wsparcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA