logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kangoo - Nie działa pilot przy kierownicy z radiem 22DC239/62

fido 05 Cze 2005 04:08 4011 10
REKLAMA
  • #1 1551404
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    kumpel kupil kiedys samochod renault kango ale bez radia kable byly uciete, zastala tylko zolta wtyczka tak jak na zdjeciu
    po dorobienu wtyczek iso
    podlaczylem mu radio orginalne renault 22DC239/62
    problem polega na tym ze pilot zamontowany przy kierownicy nie dziala, przewod od pilota idzie bezposrednio do wyswietlacz ktory znajdue sie w desce
    i dopiero z wyswietlacza przewod z zolta wtyczka zchodzi na dol do radia

czy przyczyna moze byc ze radio jest nieodpowiednie do danego modelu auta, gdyz podejzewam ze wszystkie informacje powinny sie wyswietlac na wyswietlaczu w desce a radio powinno byc bez wyswietlacza, czy poprostu jest cos uszkodzone, czy jest mozliwosc ominiecia wyswietlacza i podlaczenie pilota bezposrednio do tego radia taka zolta wtyczka zeby pilot dzialal, jesli tak to w jaki sposob?
  • REKLAMA
  • #2 1551608
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    A czy radio wogóle jest sprawne?
    Odłacz tą mała żółtą kostkę,zostaw tylko głosniki i zasilanie i włacz radio.
    Powinno sie właczyc bo widze na zdjeciu ze radio ma swój wyswietlacz.
    Radio z wyswietlaczem swoim nie bedzie wyswietlało na wyswietlaczu samochodu.
    Jak radio sie nie właczy to sprawdz czy masz poprawne zasialnie,i jezeli tak to radio jest uszkodzone.

powodzenia
  • #3 1552624
    fido
    Poziom 26  
    robi4 napisał:
    A czy radio wogóle jest sprawne?
    Odłacz tą mała żółtą kostkę,zostaw tylko głosniki i zasilanie i włacz radio.
    Powinno się właczyc bo widze na zdjeciu ze radio ma swój wyswietlacz.
    Radio z wyswietlaczem swoim nie bedzie wyswietlało na wyswietlaczu samochodu.
    Jak radio się nie właczy to sprawdz czy masz poprawne zasialnie,i jezeli tak to radio jest uszkodzone.

powodzenia

radio jest sprawne mi nie chodzi o podlaczenie radia zeby pokazywalo na wyswietlaczy na desce tylko o takie podlaczenie pilota tego co jest w aucie do radia zeby bylo mozna sterowac tym pilotem to radio nie wykorzystujac wyswietlacza na desce
  • REKLAMA
  • #4 2896926
    pz2007
    Poziom 2  
    witam. trzeba dokupic przewod z radia do pilota. koszt przewodu w serwisie renault to okolo 25zl.
  • REKLAMA
  • #5 3709417
    ozet
    Poziom 11  
    czy poradziłes sobie z tym problemem

bo ja mam takie same radio , pilota bede mial w przyszlym tygodniu

i nadal nie mam pojecia jak to podlaczyc

masz moze jakis rozpis pinow od strony pilota i radia i zestawienie jak to polaczyc
  • #6 3709725
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Potrzębna bedzie serwisówka radia. Jest ona dostępna na necie.
  • #7 3712162
    ozet
    Poziom 11  
    WITAM !!

a masz moze pojecie gdzie takie cos sciagnac
    nawet nie wiem jak zaczac tego szukac

bo szczerze mowiac nie mam pojecia o czym mowisz nawet w 1 %

a nieukrywam ze twoja pomoc ulatwilaby moje zycie
  • #8 3712733
    Mamber
    Poziom 21  
    to jest taka rozpiska montarzowa radia cała konstrukcja elementarna... wpisz w gogole model radia i cos znajdziesz napewno.
  • #9 3718923
    ozet
    Poziom 11  
    kurcze nie jestem modelem marudy, ale na serio nie moge nic znalezc

czy moze ma ktos kilka minut wolnego w domu i poswieci ten czas na znalezienie tej rozpiski bo ja juz wymiekam

z gory dzieki za chec pomocy

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3719739
    Mamber
    Poziom 21  
    Powiem tak jak ja bym to miał projektować to kable w tej kostce działały by tak:

CZARNY- MASA
    CZERWONY--NADAWANIE DO WYSWIETLACZA
    ZÓŁTY- + 12
    ZIELONY--NADAWAIE Z PILOTA DO RADIA.
  • #11 3773868
    fido
    Poziom 26  
    ja niestety nie podlaczylem tego pilota gdyz radio bylo reno ale nie od tego modelu auta bylo juz z wyswietlaczem wiec to wystarczylo wiec jak bym mial orginalne radio bez wyswietlacza to bym bawil sie dalej ale znajomemu to wystarczylo ze chodzi radio to co ma
    moze ci pomoze ten rysunek
    Załączniki:
    • Renault Kangoo - Nie działa pilot przy kierownicy z radiem 22DC239/62 pilmein2.gif (6.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia oryginalnego radia Renault 22DC239/62 w samochodzie Renault Kangoo, gdzie pilot sterujący przy kierownicy nie działa. Radio posiada własny wyświetlacz i nie wyświetla informacji na desce rozdzielczej, do której podłączony jest osobny wyświetlacz z przewodem żółtej wtyczki. Dyskusja wskazuje, że radio z własnym wyświetlaczem nie współpracuje z wyświetlaczem na desce, a pilot jest podłączony do tego wyświetlacza, który następnie łączy się z radiem. Możliwe przyczyny problemu to niekompatybilność radia z modelem auta lub brak odpowiedniego przewodu łączącego radio z pilotem. Zalecane jest sprawdzenie poprawności zasilania radia oraz ewentualne dokupienie dedykowanego przewodu do pilota, który w serwisie Renault kosztuje około 25 zł. Wskazano również potrzebę posiadania serwisowej dokumentacji radia dla prawidłowego podłączenia i rozpiski pinów. Schemat przewodów sugeruje, że czarny przewód to masa, czerwony służy do nadawania do wyświetlacza, żółty to +12V, a zielony to sygnał z pilota do radia. Ominięcie wyświetlacza na desce i bezpośrednie podłączenie pilota do radia wymaga odpowiedniego przewodu i wiedzy o pinach, co jest trudne bez serwisówki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA