logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki aparat kompaktowy lub typu bridge do 1200 zł z Full HD i szerokim kątem dla amatora?

drakoo320 13 Wrz 2015 19:19 2931 25
  • #1 14993045
    drakoo320
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam,
    szukam aparatu za ok 1200 zł, dodam ze jestem całkowitym amatorem i z robieniem zdjęć nie mam nic wspólnego ;) zależy mi tylko pamiątce w postaci dobrej jakości zdjęć i filmów (oczywiście full hd z mozliwie jak najwieksza liczba klatek/s). Ważny jest też kąt widzenia. Bardzo bym się ucieszył gdybyście na jakiś "chłopski" rozum wytłumaczyli co wyróżnia dany model, bądź na co zwrócić uwagę. A korzystając z tematu chciałbym się dowiedzieć czegoś o różnicy miedzy aparatami kompaktowymi "małymi" a tymi które wyglądają jak lustrzanka, czy po za zoomem różnią się czymś jeszcze? Które są lepsze?

Był był również wdzięczny za radę czy ma sens kupować taki aparat jeśli się nie ma w planach go wykorzystać profesjonalnie, tylko do zdjęć z ewentualnych wycieczek czy imprez rodzinnych. Może jakiś o połowę tańczy model by mi w zupełności wystarczył? Dodam że zapewne w większości przypadków o ile nie w wszystkich będę korzystał z Automatu (ustawień) :) oraz uważam że chyba lepiej postawić na większy zoom. Nie ukrywam że podoba mi się kręcenie obiektywem tak jak w lustrzankach w celu ustawienia ostrości bądź przybliżenia :d

PS: czytając inne tematy widziałem, że polecany był canon g16:
    Link
  • #2 14993486
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Musisz się zdecydować czy kompakt, troszkę większy bezlusterkowiec lub duża lustrzanka.
    Co do jakości zdjęć to główną rzeczą jest wielkość matrycy, kompakty głównie maja malutkie, bezlusterkowce i lustrzanki duże, duża powierzchnia matrycy oznacza że dociera więcej światła i ogólnie jakość zdjęcia będzie lepsza, a w złych warunkach oświetleniowych pozwoli na lepsza jakość.
    Musisz na początek wiedzieć co chcesz.
  • #3 14993622
    drakoo320
    Poziom 12  
    dziękuje za szybką odpowiedź! Na pewno nie chce lustrzanki, ponieważ bym musial mieć minimum dwa obiektywy prawda? hmm myślałem że takie które wyglądają jak lustrzanka to tez są kompakty? Mogę mylić pojęcia wtedy ta rozmowa nie ma sensu :D ale czy chodzi ci o cos takiego: sony dsc hx 300b Myślę ze taki typ aparatu był by okej ;)

Niestety o tyle jest utrudnione zadanie ze nie mam pojęciami o fotografii i pojęciami z nimi związanymi :(

znalazłem jeszcze taki:
    h400b
  • Pomocny post
    #4 14993688
    marcode
    Poziom 26  
    To są megazoomy z malutkimi matrycami.

Zerknij na samsung nx300, bezlusterkowiec z matrycą jak w lustrzankach.
    Co do obiektywów, zawsze zaczyna sie od podstawowego w zestawie i najczęściej jest wystarczający.

Trudno mi coś polecać ponieważ rynek aparatów jest gigantyczny.

Przeglądnij sobie aparaty kompaktowe z wymienna optyka sony i samsung, te mieszczą się w twoim budżecie.
    Bardzo zgrabne aparaty z matrycami aps-c, tą nazwę warto zapamiętać.
  • #5 14993904
    drakoo320
    Poziom 12  
    Ok, poprzeglądam na pewno. Ale dodam że noszenie kilku obiektywów i ich zmiana na pewno odpada wole coś uniwersalnego, a przy dzisiejszej technice zdjęcia na pewno będą zadowalające. Z tego co mi wiadomo w lustrzance podstawowy obiektyw ma bardzo mały zoom? Ten samsung mi się bardzo podoba, czy te aparaty maja mozliwość robienia takich zdjęć że rzeczna I planie jest ostra w tło rozmazane? bądź efekty typu że to co jest czerwone zostaje w kolorze a reszta czarno białe? Czy ten samsung posiada w ogole jakiś zoom?

Czy to działa tak ze albo zoom, albo dobra matryca? Ile powinna miec taka dobra matryca?
  • #6 14994571
    marcode
    Poziom 26  
    Każdy z czasem po zakupie aparatu z super przybliżeniem szybko przekona się że jakość obrazu jest niedostateczna.
    Praw fizyki, optyki nie oszukamy, czym większe przybliżenie optyczne tym mniej światła trafia do matrycy, a to oznacza że tracimy szczegóły i otrzymujemy szum.

Przeliczniki krotności przybliżenia nie wiem jakie są, trzeba by poczytać ale... poruszajmy się w oznaczeniach jakie są używane w bezlusterkowcach i w lustrzankach, gdzie obiektywy mają oznaczenia w milimetrach, czyli standard to 18-55mm, nie jest to wiele w porównaniu do super zoomów ale zapewnia przyzwoite parametry by uzyskać zadowalające zdjęcie.

Dlatego lustrzanki i bezlusterkowce z matrycą aps-c dają więcej możliwości, a jakość zdjęcia będzie nieporównywalna do kompaktu.

Zerknij sobie na te zdjęcia, zrobiłem je bezlusterkowcem samsung nx300 z obiektywem 18-55mm, zdjęcia na 55mm przysłona f/3.5 w trybie A.
    http://imgur.com/a/EJ1qc

Już nawet ten obiektyw daje ładne rozmycie tła, którego nigdy nie uzyskasz w kompakcie.

Ogólnie nie chce zalewać technikaliami ale zapewniam cie że tryb AUTO w tym paracie jest bardzo zadowalający i zdjęcia wychodzą pięknie, jak poznasz zależności między trzema parametrami czyli czas otwarcia migawki/naświetlania, wielkość otwarcia przysłony i ISO, będziesz strzelał piękne fotki :)
  • #7 14994603
    drakoo320
    Poziom 12  
    No wszystko pięknie ale jednak całkowity brak zoomu mi się średnio podoba :(
    ten Sony DSC-H400B to kompakt tak?
    Ile mm powinien mieć dobry obiektyw?
    Patrząc na te aparaty z zoomem napisałeś ze im większe przybliżenie tym gorsze zdjęcie bo trafia mniej światła ok... Ale co w przypadku jeśli nie robisz zdjęcia z wykorzystaniem zoomu? Również bedzie gorszej jakości? i czy ta gorsza jakość naprawdę będzie zauważalna?
  • Pomocny post
    #8 14994722
    marcode
    Poziom 26  
    Jednak nie czytasz uważnie :)
    Obiektyw standardowy w/w ma ogniskowe od 18mm do 55mm, teraz sobie poszukaj jak się to przekłada na "zoom" i ile daje powiększenia w stosunku do nieużytecznych zoomów w kompaktach.
    Nie potrafie ci wytłumaczyć podstaw ftografii i optyki, musisz poszukac i poczytać.

Jedyne co ci napisze ponownie, kompakt z malutką matrycą nie może ci dać dobrej jakości, tym bardziej jeśli myślisz o dużym zoom.

zerknij na to
    Jaki aparat kompaktowy lub typu bridge do 1200 zł z Full HD i szerokim kątem dla amatora?
  • #9 14994793
    paulina_01
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    zerknij przy okazji na pansonica tz 70. Myślę że ma wszystko czego potrzebujesz
  • #10 14994892
    drakoo320
    Poziom 12  
    Czytałem ten sam artykuł z któego masz zdjęcia. DSC-HX300B ma ogniskową 4,3 - 215 to jest mała matryca? Rozumię że na zoomie optycznym te zdjęcia mogą być gorszej jakości, ale przecież nie zawsze będę robił zdjęcia z wykorzystaniem zoomu prawda?

Duża matryca charakteryzuje się tym że "od" ma być jak najmniejsze a "do" jak największe? czy odwrotnie? czy patrzymy tylko na "od" aby było jak największe?
    Bo już się pogubiłem ;) Ja widzę to tak, że im mniejsza matryca (mniejsze "OD") tym większy zoom ale nawet jesli nie uzyjemy zoomu to i tak to zdjęcie będzie gorszej jakości tak? Ale znowu patrzac na ten obrazek ktory dodałeś, im większa matryca tym obiektyw jest "mniej szerokokątny"? mniej przestrzeni złapie? Dalej nie rozumię jakie parametry powinna mieć "duża" matryca...
    Jak dobrze rozumię ten sonu ma zoom 3x.

Naprawdę uważacie że ten panasonic lub samsung jest lepszy od tego sony? Moje obawy głównie związane są z tym ze samsung i panasonik troche wyglądają jak zabawkowe :D albo jak aparaty starego typu.

Znalazłem jeszcze taki:
    http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-fuji-finepix-hs50exr-4004862-568220/

24 - 1000 mm oraz przysłona f/2,8-5,6 to chyba dobry wynik? jasność obiektywu chyba jest całkiem niezła?
  • Pomocny post
    #11 14996153
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Zastanów się dobrze czy na prawdę chcesz mieć tak duży zoom? Obiektyw o tak dużej różnicy ogniskowych jest zawsze dużo gorszy od tego z małym zoomem i tu nie chodzi o mniejszą ilość światła lecz o niemożliwe do zlikwidowania wady optyczne. Użyjesz tego maksymalnego przybliżenia kilka razy i stwierdzisz, że jakość zdjęć jest niezadowalająca. I co wtedy? Będziesz skazany na ten kiepski obiektyw do końca. Dlatego ludzie wymyślili już bardzo dawno temu wymienną optykę. Wtedy masz dwa lub więcej (ile potrzebujesz) obiektywy i możesz na codzień robić zdjęcia jednym obiektywem a od czasu do czasu wybrać się "na polowanie" (np. zdjęcia ptaków czy dzikich zwierząt lub Księżyca) i zabrać wtedy długi obiektyw. Dlaczego boisz się tak zmiany obiektywu? To jest czynność bardzo prosta i jeśli nie chcesz to nie musisz go zmieniać.
    Kup tego Samsunga ze zmienną optyką lub lustrzankę i bądź zadowolonym!
  • Pomocny post
    #12 14996468
    marcode
    Poziom 26  
    Parametry, które podałeś to ekwiwalent, też trzeba by poczytać by zrozumieć, ten fuji przy 1000mm będzie miał przysłonę faktycznie coś ponad f/22, nie chce mi się szukać i tego przeliczać.

Ten panasonic nie wiem ale podany samsung to jedyny obecnie aparat z tak dużą matrycą, z przyzwoitym obiektywem w tak niskiej cenie.
    Co do wyglądu taki jest trend, olympusy i fuji wyglądają jeszcze bardziej hipstersko :)

Jeśli szukasz jakości zdjęcia, wymiary i waga aparatu nie jest problemem to kupujesz lustrzankę, lżejsze i zgrabniejsze są bezlusterkowce, które dogoniły jakością amatorskie lustrzanki, jeśli chcesz aparat mieć w kieszeni to masz kompakty ale... taką samą jakość daje obecnie wiele telefonów już i to też jest opcja.

Jeśli zdecydujesz się na bezlusterkowca, czyli kompakt z wymienną optyką, to w twoim budżecie masz właśnie wspomnianego samsung nx300 z obiektywem 18-55mm III IOS.
    Stabilizacja, full hd wideo z fajnymi opcjami, wifi do przesyłania na kompa lub na maila zdjęć, dotykowy ruchomy ekran, lampa błyskowa podpinana w zestawie, z technicznych rzeczy, ma bardzo dobrą matryce, szybki hybrydowy af, użyteczne ISO według mnie do 1600, można do niego podpinać manualne stare obiektywy z adapterem i wygodnie się nim ostrzy bo ma fucus peaking i ma pomiar światła.

Decyduj sam bo to twoja kasa.
  • #13 14996883
    drakoo320
    Poziom 12  
    lampa błyskowa jest podpinana? A można ja podpiąć na stałe? mieści się wtedy do futerału? Można zamontować statyw?

Skoro i tak już się decyduję na wymienne obiektywy, to nie lepiej jakąś tańszą lustrzanke z obiektywem jakimś poki co podstawowym? Jak cenowo i ilościowo wypadają dodatkowe obiektywy dla takiego bezusterkowa i lustrzanki? (w którymś art. natknąłem się na info że do lustrzanek jest ich więcej i są tańsze)

PS: jakość zdjęcia jest w jakiś sposób zależna od samego obiektywu? np. jeśli by się zmieniła technologia stosowana w obiektywach to czy sama zmiana obiektywu moze cos poprawić czy trzeba bedzie za kilka lat nowy aparat znowu?

nie ukrywam że troche mnie przeraża chodzenie np. po górach z dużą torba na szyi z dodatkowym obiektywem :D Jesteś w stanie zrobić zdjęcie np. jak trzymasz tego samsunga w rece zeby zobaczyc jego rozmiar?
  • #14 14996902
    marcode
    Poziom 26  
    W górach to raczej szeroko potrzeba czyli wykorzystujesz zazwyczaj 18mm w obiektywie.

Zerknij może tu http://www.optyczne.pl/222.1-Test_aparatu-Samsung_NX300_Wst%C4%99p.html
    wszystko opisane i przetestowane

Obiektyw to podstawa co do jakości zdjęcia, zapewniam cie że nie będziesz szukał innych obiektywów, a jeśli już poznasz fotografowanie i będziesz miał na to fundusze to kupisz zapewne stało ogniskowy jasny obiektyw.

Jeśli planujesz przyszłościowo i z wydawaniem dużej kasy to masz nikon i canon, lustrzanki i setki obiektywów.

Jednak zadaj sobie pytanie czy warto, temat zaczynałeś od nędznych kompaktów, a już kusi cie lustrzankowy system ? :)

https://www.youtube.com/watch?v=jttXrLinkzg
    https://www.youtube.com/watch?v=8DEs19HTzUg
  • #15 14997027
    drakoo320
    Poziom 12  
    Raczej pewne jest to ze profesjonalnie sie tym nie będę zajmował tylko tak jak mowiłem tylko i wyłącznie dla siebie :)

"Użyjesz tego maksymalnego przybliżenia kilka razy i stwierdzisz, że jakość zdjęć jest niezadowalająca. "
    Ok, ale dalej sie wszystko kręci wokół jakości zdjęć na przybliżeniu w tym kompakcie, ale czy bez przybliżenia jakość też będzie nie zadowalająca bo o to mi właśnie chodzi. Czy jeśli tym kompaktem i samsungiem na zerowym zoomie zrobie fotke to będą identyczne.

Podobnie jak wymienie obiektyw na taki z lepszym zoomem to efekt bedzie ten sam.

Ale mówiąc dalej o tym zerowym zoomie to obiektyw w samsungu jest ciemniejszy od tego w fuji
  • #16 14997104
    marcode
    Poziom 26  
    Podałem ci linka do strony gdzie masz testy, przykładowe zdjęcia i opinie, poczytaj, nie sugeruj się do końca radami na forach czy w sklepach.

Kompakt = mała powierzchnia matrycy, tego nie da się w żaden sposób nadgonić niczym, jest ciemno i mało szczegółów, nawet znośny obiektyw w nim nie poradzi sobie z tym że do matrycy dociera mało światła.
    Dlatego bezlusterkowce z matrycami m43 lub lepiej aps-c tak dobrze konkurują z lustrzankami.

Ja używam głownie nikona, D50, D70s, D80, D90, D3100, D3200, D5100, D7000 i D7100, takie aparaty używałem i obecnie zostawiłem sobie D80 bo kosztuje grosze do manualnych obiektywów, D7000 bo potrzebuje do pracy, a do reszty mam w/w samsunga, który spokojnie daje mi takiej samej jakości zdjęcia jak D7000, który jest już dla zaawansowanych amatorów i spokojnie nadaje się do profesjonalnego zastosowania.
    To jak w skrócie.
  • #17 14997339
    drakoo320
    Poziom 12  
    A jakie sa te obiektywy z samsunga? Dobrej jakości? mi tylko o uszy sie obilo ze z carl zeiss'a sa dobre ;)

cały czas mnie nęka takie dziwne przekonanie ze jak aparat nie wygląda jak lustrzanka, to nie może być dobry :D
  • #18 14997560
    marcode
    Poziom 26  
    Ten z zestawu 18-55 III IOS jest ponadprzeciętny, samsung ma bardzo dobre obiektywy, ogólnie do bezlusterkowców obiektywy sa drogie ale tak jak napisałem wcześniej, raczej nie będziesz szukał nic innego.
  • #19 14997686
    drakoo320
    Poziom 12  
    W zestawie jest lampa błyskowa? a ten obiektyw Samsung 2D / 3D 45 mm ? Korzystałeś kiedyś z tego?
    No ja cały czas myśle co z tym zoomem, nie majac możliwości przybliżenia tak troche kiepskawo :(

btw czy ten aparat jest jakoś uszczelniany? tzn gdyby troche zmoknął na deszczu to od razu kicha?

Myślę że kupię tego samsunga polecicie jakis sprawdzony sklep? kupowac na allegro sprzęt za przeszło tysiaka troche strach :D Jak stary jest już ten aparat, że tak mało go w sklepach?
  • #20 14998011
    marcode
    Poziom 26  
    Zerknij na test, masz tam zdjęcia i zobaczysz jaką skale przybliżenia/zooma posiada obiektyw 18-55mm, lampa jest w zestawie odpinana i do schowania jak się nie chce używać, 45mm samsunga jest genialne i warte swojej ceny, z dostępnością jest jak jest, samsung generalnie olewa rynek europejski odnośnie foto.
    Zerknij na ceneo i zobacz gdzie maja jakieś ceny fajne, często sa promo na samsungi, ja kupiłem za 1199 w euroagd, ostatnio był na xkom za 1299zł.
  • #21 14998030
    drakoo320
    Poziom 12  
    Widziałem jedynie na eurortv za 1400 na xkomie juz ich niema w ogole.
    W zestawie oczywiscie bateria i ładowarka jest? + obiektyw xD?

Karty SD maja jakieś ograniczenie co do pojemności?

A NX3000 jest gorszy?
  • #22 14998238
    marcode
    Poziom 26  
    zestaw z obiektywem 18-55mm III IOS, lampą, ładowarką i adobe lighroom

nx3000 jest o klasę niższy i nie wart uwagi, tylko nx300 i nx500
  • #23 14998407
    drakoo320
    Poziom 12  
    A jak z lampa w tym samsungu? nadaje sie do czegos?

A tak jeszcze przy okazji moze cos z tych modeli:
    Link1
    Link2
    Link3
    Link4

edit 16.09//
    Byłem dzis w euro rtv maja tam jeszcze takie aparaty w tej cenie z czego lustrzanke z nikona, nie będzie ona lepszym rozwiązaniem? Ty korzystałeś i z nikona i z samsunga, którego byś wybrał? nikon ma wizjer :) ale jest juz chyba przestarzały?

Jaki aparat kompaktowy lub typu bridge do 1200 zł z Full HD i szerokim kątem dla amatora? Jaki aparat kompaktowy lub typu bridge do 1200 zł z Full HD i szerokim kątem dla amatora? Jaki aparat kompaktowy lub typu bridge do 1200 zł z Full HD i szerokim kątem dla amatora?
  • #24 15002180
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6534
    Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak "zerowy zoom". W ogóle "zoom" to jest pojęcie marketingowe. W fotografii mówi się o ogniskowej obiektywu i zakres ogniskowych w zmiennoogniskowym obiektywie to jest właśnie ten magiczny zoom. Dodam, że w zasadzie nie da się się zrobić dobrego obiektywu o bardzo szerokim zakresie ogniskowych.

Druga sprawa to lustrzanka czy bezlusterkowiec (vel kompakt z wymienną optyką) - dla amatora zdecydowanie bezlusterkowiec. Tanią lustrzanką będziesz zawiedziony, a i tak jej nie wykorzystasz. Zaleta lustrzanek to optyczny wizjer w torze optycznym aparatu ("patrzy" przez obiektyw) i matryca działająca tylko w momencie robienie zdjęcia (nie nagrzewa się podczas ciągłej pracy = mniejsze szumy). Oczywiście nowe lustrzanki mają tryb Live View... tyle że wtedy działają jak bezlusterkowce, a niekiedy gorzej bo ich matryce nie są zoptymalizowane do takiej pracy.

Są też przyzwoite kompakty z dobrą optyką ("jasny" obiektyw) i dużą matrycą - np. Samsungi serii WB.

Lustrzanka czy bezlusterkowiec to jednak nie jest aparat do okazjonalnego fotografowania - jest mało poręczny, duży i dość ciężki, a do tego... drogi. Nie wiem czy będzie Ci się go chciało zabierać na wyjazdy rowerowe czy piesze wycieczki np. w góry.
  • #25 15004812
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Jest jeszcze pomysł, aby zakupić używanego bezlusterkowca na gwarancji. Potestujesz/pobawisz się nim i zobaczysz, czy to jest to. Najwyżej sprzedasz go z niewielką stratą (nauka kosztuje) i wtedy będziesz o wiele mądrzejszy. ;)
  • #26 15013069
    drakoo320
    Poziom 12  
    Ok dziękuję wszystkim za pomoc, zdecydowałem się na samsunga nx300 :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał aparatu fotograficznego w cenie około 1200 zł, preferując model z funkcją nagrywania w Full HD i dużym kątem widzenia, z uwagi na brak doświadczenia w fotografii. W dyskusji poruszono różnice między aparatami kompaktowymi a lustrzankami, wskazując na znaczenie wielkości matrycy dla jakości zdjęć. Użytkownik rozważał modele takie jak Sony DSC-HX300B oraz Samsung NX300, z naciskiem na uniwersalność i jakość zdjęć bez konieczności zmiany obiektywów. Ostatecznie zdecydował się na zakup Samsunga NX300, który oferuje dobrą jakość zdjęć, wymienną optykę oraz funkcje przydatne dla amatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA