logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować miernik elektryczny do pomiaru prądów i napięć?

Piotrek.pxf 05 Cze 2005 14:17 5076 6
  • #1 1552121
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Mam z elektrotechniki takie zadanie wykonać na projekt:

Ustrój magnetoelektryczny o rezystancji 15Ω i prądzie znamionowym 10mA należy wykorzystać do pomiaru prądy stałego i zmiennego ta, aby był możliwy pomiar 25mA, 50 mA, 100 mA, 500mA, 1A, 3A, 5A oraz napięcie stałe i zmienne 150mV, 500mV, 1V, 3V, 6V, 9V, 12V, 24V, 120V, 240V.
    Z układu dobrać rezystory tak aby na wybranym zakresie mierzyć rezystancję Rx. Dobrać czujnik temperatury aby można było mierzyć temperaturę w zakresie 20°-190°C.
    Dla pomiarów prądów przemiennych dobrać diody do układów Gretza.
    Wykonać schemat połączeń, dobrać przełączniki, wyłączniki oraz wzmacniacze operacyjne (gdy zajdzie taka potrzeba) oraz dokonać skalowania dla danego zakresu prądowego, amperomierza jako omomierz albo woltomierza jako omomierz.

Czy ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić? Jakieś strony, gdzie jest to wytłumaczone; może jest gdzieś na elektrodzie taki projekt (ja nie mogę nigdzie znaleźć)? Mniej więcej orientuję się że trzeba to wykonać na bocznikach i posobnikach, nie wiem nic o wzmacniaczach operacyjnych.
    Proszę o pomoc. Dziękuję!
  • #3 1552512
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Przeczytałem już wszystko o prostownikach, zasilaczach, dzielnikach napięcia i wzmacniaczach operacyjnych :D
    Może użycie wzmacniacza nie będzie potrzebne.
    Czy ma ktoś jakieś przykładowe projekty takiego miernika? Nie za bardzo wiem jak to wszystko połączyć, jak wykonać termometr i omomierz?
  • Pomocny post
    #4 1555366
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Rezystory szeregowe woltomierza dobierasz z zależności:

(Rp+Ru)*Iz=Uz => Rp=(Uz/Iz)-Ru

Uz - napięcie danego zakresu
    Iz - prad maksymalny ustroju = 10 mA
    Ru - rezystrancja ustroju = 15Ω
    Rp - rezystancja posobnika (rezystora szeregowego)

Z powyższego otrzymujesz rezystancje jakie muszą być dla poszczególnych zakresów.

Jednak zwykle nie stosuje się oddzielnych rezystorów ze względu na ograniczenia napięciowe rezystorów, robisz więc w sposób poniższy:

łączysz szeregowo z ustrojem pomiarowym rezystory od R1 do Rx

R1+R2+...+Rx=Rpmax (rezystancja dla maks. zakresu napięciowego.
    R2+R3+...+Rx=Rp1 (rezystancja posobnika dla kolejnego niższego zakresu
    Rx=Rpmin - Rezystancja posobnika dla najniższego zakresu.
    ----------------------------------------------------------------------------

W amperomierzu stosujemy boczniki przez które płynie prąd:

Ibocznika=Izakr-Iustroju

Rbocznika*Ibocznika=Ru*Iu (15Ω*10 mA)

Rb=Ru*Iu/(Izakr-Iu)

moce rezystorów muszą być większe niż R*I^2

gdzie

I prąd płynacy przez bocznik
    R - rezystancja bocznika
  • #5 1562027
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Czy ma ktoś schemat lub może mi wytłumaczyć jak zrobić ten omomierz, termometr? Jak sądzę żeby zrobić termometr trzeba zamiast rezystora mierzonego wstawić termistor, ale nie wiem z jakich wzorów liczyć wartości elementów.
  • Pomocny post
    #6 1564490
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    poszukaj schematu jakiegoś gotowego miernika (do tych kupowanych u ruskich na targu był dołączany schemat) i dopasuj do twojego ustroju, wtedy pozostanie tylko opracowanie termometru...
  • Pomocny post
    #7 1564913
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1598
    Sprawa banalna. Posobniki i boczniki wyliczyć ze wzorów już wcześniej podanych. Omomierz zrobić jako omomierz szeregowy. Do pomiaru temperatury termistor się nia nadaje (nieliniowa charakterystyka, metody linearyzacji istnieją, al poco się w to bawić). Jako czujnik temperatury zastosuj LM35. Pomiar będzie liniowy i dokładny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy miernika elektrycznego wykorzystującego ustój magnetoelektryczny o rezystancji 15 Ω i prądzie znamionowym 10 mA, zdolnego do pomiaru prądów stałych i zmiennych w zakresach od 25 mA do 5 A oraz napięć stałych i zmiennych od 150 mV do 240 V. Wskazano metody doboru rezystorów szeregowych (posobników) do woltomierza oraz boczników do amperomierza, z uwzględnieniem wzorów na obliczenie ich wartości i mocy. Omówiono konieczność łączenia rezystorów szeregowo dla różnych zakresów pomiarowych. Do pomiaru temperatury zalecane jest zastosowanie liniowego czujnika temperatury LM35 zamiast termistora ze względu na nieliniowość charakterystyki termistora i trudności z linearyzacją. W przypadku pomiarów prądów przemiennych sugerowano użycie diod w układzie prostowniczym Gretza. Podkreślono potrzebę znalezienia gotowego schematu miernika, który można dostosować do własnego ustroju, oraz wskazano przydatne źródła teoretyczne dotyczące prostowników, zasilaczy, dzielników napięcia i wzmacniaczy operacyjnych. Poruszono także kwestie doboru przełączników, wyłączników oraz ewentualnego zastosowania wzmacniaczy operacyjnych do skalowania pomiarów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA