logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MCP9808 - jak zabezpieczyć przed wodą i wilgocią?

Areecki 16 Wrz 2015 09:56 1263 5
REKLAMA
  • #1 14998887
    Areecki
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam
    Chciałbym układem MCP9898 ( https://www.adafruit.com/products/1782 ) mierzyć temperaturę powietrza ( duża wilgotność miejsca pomiarów ) oraz temperaturę wody i zastanawiam się jak taki układ zabezpieczyć tak aby można było go bez problemu zanurzyć w wodzie lub by mógł pracować na zewnątrz w warunkach dużej wilgotności powietrza. Mam kilka opcji ale nie wiem która będzie najlepsza i jaki produkt wybrać.
    - żywica elektroizolacyjna
    - silikon elektroizolacyjny
    - lakier elektroizolacyjny w spray
    - klej na gorąco ( obawiam się, że ta opcja może uszkodzić układ).

Jeśli chodzi o w/w przykłady to myślę nad dwiema opcjami, abo cały układ zatopić, albo zostawić tylko niewielki dostęp powietrza do samego mcp9808. Chodzi o to, żeby bezwładność cieplna była odpowiednio mała - załóżmy, że nie może być gorsza jak DS18B20 w sondzie wodoszczelnej.

Nie znalazłem niestety w sprzedaży tak zbudowanego mcp9808 jak DS18B20 w obudowie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14998949
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    Ja zastosowałem obudowę zrobioną z dwóch korków do rur PP 25mm.
    MCP9808 - jak zabezpieczyć przed wodą i wilgocią?
    Wewnątrz był czujnik MCP9844, bateria CR2032 i moduł Bluetooth. Całość pływała w basenie przez dwa miesiące i woda się do środka nie dostała.
    MCP9808 potrzebuje do zasilania większego napięcia niż MCP9844. Do tej obudowy z korków mieści się bateria 14250. Ma ona napięcie 3.6V ale niestety znacznie większą masę niż CR2032 co zwiększa bezwładność cieplną.

Drugim rozwiązaniem jakie stosowałem było nałożenie na krawędź takiej obudowy https://inode.pl/images/inode/0-1000/iNode_Care_Sensor_2_%5B82%5D_1200.jpg opaski z gumy wyciętej z dętki rowerowej. Sprawdziłem, że taki czujnik wytrzymuje zanurzenie na 2m przez 30min.
  • REKLAMA
  • #3 14999797
    Areecki
    Poziom 14  
    Ja raczej myślałem o "pomalowaniu" samego układu klejem/silikonem/żywicą/lakierem.
    Czy to w spray czy to wpłynie i zostawić tylko sam układzik na powietrzu, wyprowadzić po prostu przewody potrzebne do zasilania i odczytu danych, a resztę dosłownie w czymś zatopić tak by woda/wilgoć nie zrobiła zwarcia np. między nóżkami od MCP9808 czy rezystorami. Generalnie podoba mi sie accuarcy tego czujnika więc che nim mierzyć temperaturę na zewnątrz przy gruncie ( duża wilgotność ) na 2 metrach, a w ziemie zakopał bym na głębokość 20,50,100 cm DS18B20. Tylko po prostu każdy silikon czy lakier ma inne parametry rozszerzalności, chłonności wody, bezwładności cieplnej stąd pytanie na forum jaki produkt zda egzamin i czy lepiej zostawić sam czubek układu na powietrze czy zatopić czymś całość...

TvWidget - dziękuje za odpowiedź bo to już chyba druga w moim temacie ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15000445
    TvWidget
    Poziom 38  
    MCP9808 komunikuje się przez I2C. Ta magistrala nie może być długa. Jeśli czujnik będzie narażony na wilgoć to cała reszta układu chyba też. Zabezpieczanie tylko MCP9808 raczej nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #5 15003563
    Areecki
    Poziom 14  
    Cały projekt raczej nie będzie rozwiązły jeśli chodzi o przewody, planuje pudełko w którym będzie jakiś akumulatorek, moduł radiowy, arduino i czujnik do temperatury.
  • Pomocny post
    #6 15003683
    TvWidget
    Poziom 38  
    Areecki napisał:
    Cały projekt raczej nie będzie rozwiązły jeśli chodzi o przewody, planuje pudełko w którym będzie jakiś akumulatorek, moduł radiowy, arduino i czujnik do temperatury.

Używanie do tego celu Arduino to straszne marnotrawstwo energii.
    Zobacz taki moduł https://inode.pl/BTM-800,p,32 z firmaware "Care T". Można do niego bezpośrednio podłączyć MCP9844 lub MCP9808. Pobór prądu przy nadawaniu danych co 1.28 sek. to tylko około 50uA.
REKLAMA