logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux.

michalpiotrowicz1 18 Wrz 2015 11:48 5118 22
REKLAMA
  • #1 15002692
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. Trochę się naszukałem i tu pasuje najlepiej a odpowiedzi nie znalazłem. Otóż do rzeczy. Mam radio BMW Business CD Philips PH9860W. Układ jaki w nim siedzi to TEA6320. I mam pytanie, w które nóżki się wlutować aby uzyskać wyjście na wzmacniacz? Stosować jakieś kondensatory? I czy w ten układ mogę też wpiąć kabelek aux? Proszę o prostą ale konkretną poradę. Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 15003487
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Szczerze to nie wiem. Nie znam się aż tak. Wrzucam foty wnętrza radia. Może Ty mi podpowiesz, gdzie szukać tego układu.
    Załączniki:
    • BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. IMG_20150905_135550.jpg (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. IMG_20150905_135603.jpg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. IMG_20150905_135104.jpg (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. IMG_20150905_135126.jpg (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. IMG_20150905_135052.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15003590
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4850
    Nic z podanych - układ będzie przykręcony do obudowy (tylna, lub boczne ścianki) z chłodzeniem - możliwe, że jakiś aluminiowy radiator.
  • #5 15004012
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Może pod tym miedzianym radiatorem na ostatnim zdjęciu? 2 sztuki maja być? Jutro rozbiorę i zrobię foty tego miejsca. Bardzo Ci dziękuje za pomoc. Mam nadzieje ze jutro dojdziemy co gdzie przylutować. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 15013582
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Znalazłem końcówki mocy przykręcone do miedzianego radiatora z boku obudowy. Dwie sztuki TDA7375. Są przylutowane jakby na stojąco. Część nóżek jest dłuższa a część krótsza. W które nóżki mam się wlutować? Wiem, że na "wejściu" zanim sygnał jest wzmocniony. Potrzebuje wyjścia na wzmacniacz (chin-che) jedną parę. Mam się lutować w dwie czy jedną końcówkę? Dołączam zdjęcia.
    Załączniki:
    • BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. IMG_20150922_184825.jpg (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. IMG_20150922_184712.jpg (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 15014757
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    DriverMSG napisał:
    Jaki układ robi za końcówkę mocy w tym radiu? Najlepiej wpiąć się przed nim.

Rozwiązanie działające ale nie najlepsze. Znacznie lepiej włączyć się przed audioprocesorem robiąc przełącznik np. tuner/aux. Wtedy mamy dostępną regulację dźwięku w samym radiu a nie w zewnętrznym urządzeniu. A ciąć ścieżki i tak trzeba aby dźwięk z różnych źródeł nie nakładał się na siebie.
  • #9 15014795
    DriverMSG
    djlj24 napisał:
    Rozwiązanie działające ale nie najlepsze. Znacznie lepiej włączyć się przed audioprocesorem robiąc przełącznik np. tuner/aux. Wtedy mamy dostępną regulację dźwięku w samym radiu a nie w zewnętrznym urządzeniu. A ciąć ścieżki i tak trzeba aby dźwięk z różnych źródeł nie nakładał się na siebie.
    To ma być wyjście na wzmacniacz zewnętrzny, a nie wejście dźwięku.

Wejście dźwięku z zewnętrznych urządzeń jest fabrycznie w tylnej kostce radia.
  • #10 15014805
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Kolego djlj24 Tobie chodzi o aux? A my tu piszemy o wyjściu RCA na wzmacniacz. Ale dziękuje za podpowiedź. Gdzieś o tym czytałem, ale to chyba za wysoka półka dla mnie.

DriverMSG mówisz, że piny 4,5 i 11,12? Rozumiem, że jeden pin to masa drugi +? Obojętna jest kolejność? Wpiąć się bezpośrednio pod nóżki scalaka za kondensatorami czy lepiej przed? Owszem jest wejście na zmieniarkę, ale podobno poniżej 2001 roku nie da się nic tam wpiąć a moje radio jest z 98 roku.
  • #11 15014820
    DriverMSG
    Nie. Masa, to masa.
    Układ jest 4ro kanałowy. Dostałeś PDF z przykładowymi schematami połączeń.

W/w piny to wejścia, czyli plusy. Minusem jest masa radia.
    Sprawdź u siebie po ścieżkach jak są układy wykorzystane.

Osobiście, wpinałbym się w piny końcówki mocy, ale poprzez dodatkowy kondensator.
  • #12 15014834
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Tylko ,że ja mam 2 takie układy. Podejrzewam, że są zmostkowane, wiec pin 4 i 11 w jednym i drugim układzie to plusy 4 głośników? I chyba najlepiej pod nie się wpiąć? Potrzebuję tylko 2 plusowych przewodów. Masę mogę wziąć z pinu nr. 9. Zgadza się? Jaki kondensator zastosować?
  • #13 15014842
    DriverMSG
    michalpiotrowicz1 napisał:
    Podejrzewam, że są zmostkowane
    Całkiem możliwe. Radio ma 4 kanały w sumie (2 przednie i 2 tylne wyjścia na głośniki).

michalpiotrowicz1 napisał:
    Masę mogę wziąć z pinu nr. 9. Zgadza się?
    Tak.

W pierwszej kolejności zlokalizuj dokładnie kanały - lewy i prawy - pod które chcesz podłączyć wzmacniacz.
  • #14 15014901
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Dzięki bardzo. Kondensatory 0.47μF zastosować? Czy może 1uF/16V? Tą drugą wartość wyczytałem na innym forum.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 15014944
    DriverMSG
    Na tym etapie to ciężko określić - musisz je dobrać w miarę potrzeb - sprawdzisz jaką jakość dźwięku uzyskasz.

Osobiście dałbym 1µF/50V.
  • #16 15015688
    michalpiotrowicz1
    Poziom 10  
    Udało się. Wpiąłem się w piny 4 oraz 11. Masę wziąłem z pinu numer 9. Gra 200% lepiej niż na konwerterze RCA, który do tej pory miałem. Jedyny minus to, że moc sygnału jest duuuuużo słabsza. Zastosować inne kondensatory? Wlutowałem te, które radziłeś 1uF/50V. Wielkie podziękowania dla Ciebie.

Podpiąłem bez kondensatorków. Sygnał troszeczkę się wzmocnił, ale nadal jest bardzo cicho. Żeby dobrze grało muszę mieć gain i bas w wzmacniaczu na maxa. A i tak pozostaje spooory zapas. Da się jakoś wzmocnić ten sygnał, żeby w pełni wykorzystać moc wzmacniacza?
  • #17 16292684
    kam1l
    Poziom 11  
    Witam. Sorry za odkopanie wątku, ale przeszukałem pół internetu i nie znalazłem konkretnych informacji. Chciałbym podłączyć AUX in pod mini jacka do mojego radia Business CD RDS PH9860. Wcześniej była kaseta, ale zmieniłem na odtwarzacz CD.

Rozebrałem odtwarzacz CD i jest taki sam jak autora wątku.

Tył radia wygląda następująco:

Mam wyjście na zmieniarkę, ale pod podłączeniu takiego wejścia aux-in nie ma możliwość w radiu przełączenia na zmieniarkę (po wciśnięciu MODE jest TUNER albo CD). Wygląda na to że mam za stare radio (chyba 1998 roku).

Rozebrałem radio i siedzi taki sam układ jak u autora postu

I dodatkowo siedzą też dwa układy TDA7375.

Czy jest jakiś sposób podłączenia AUX in? Myślałem nad podłączeniem pod AM ale z tego co czytałem jest słaba jakość dźwięku.

Nie mam pomysłu jak to zrobić, żebym miał radio, CD i AUX. Może jest możliwość podłączenia się pod TAPE, tylko jak to zrobić żeby radio widziało kasetę aby była możliwość przełączenia?

Z góry dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam
  • #18 16302852
    fraudster
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    I have business cd rds radio PH9860. Any can help me to AUX in my car? Also is it important to volume sound from MID and wheel bottoms. Thanks in advance. There are TEA6320
    Sound fader control circuit, also TDA7375 DUAL/QUAD POWER AMPLIFIER FOR CAR RADIO . Which one has to be used for aux? Please assist.
  • #20 16307235
    fraudster
    Poziom 8  
    DriverMSG napisał:
    fraudster napisał:
    TDA7375 DUAL/QUAD POWER AMPLIFIER
    AUX in - 4&5, 11&12.

Thanx for your reply. Can you explain when I select 4 and 11 pins do I have to cut these pins from plate?
    Because I have tried to do it and sound is not high and also volume and bass buttons do not work from MID and wheel buttons.
  • #21 16310123
    DriverMSG
    This is normal. You connect directly to the amplifier.
    To be adjustable, you should plug in the preamplifier circuit before.
    No scheme device - no more detailed help.
  • #22 16311958
    fraudster
    Poziom 8  
    DriverMSG napisał:
    This is normal. You connect directly to the amplifier.
    To be adjustable, you should plug in the preamplifier circuit before.
    No scheme device - no more detailed help.

Thanx DriverMSG for your reply again.

Schemes are the same which were posted above PH9860, If it possible I share it (by michalpiotrowicz1):
    I do not understand why other type of radio can be adjustable and us AUX as third source after fm, cd player. Only this type of radio (Ph9860 without mode button ) is so sophisticated. Please share some photos who done it ready.

BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux. BMW Business CD Philips PH9860 - Wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz oraz aux.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat podłączenia wyjścia na wzmacniacz oraz AUX do radia BMW Business CD Philips PH9860W, które wykorzystuje układ TEA6320 oraz TDA7375. W odpowiedziach zasugerowano, aby wlutować się w piny 4, 5 oraz 11, 12 układu TDA7375, co pozwala na uzyskanie sygnału audio. Użytkownicy podkreślili, że lepiej jest podłączyć się przed audioprocesorem, aby zachować regulację dźwięku w radiu. Wskazano również na konieczność użycia kondensatorów, sugerując wartości 1µF/50V. Po podłączeniu, użytkownik zauważył poprawę jakości dźwięku, ale sygnał był słabszy, co wymagało zwiększenia gainu w wzmacniaczu. Dodatkowo, inny użytkownik pytał o możliwość podłączenia AUX do radia, które nie miało opcji przełączania na zmieniarkę, co wskazywało na ograniczenia starszego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA