logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Watomierz Whitenergy 05993 - skaczące napięcie, brak pomiaru watów i amperów

kurkusmaximus 18 Wrz 2015 17:13 2433 5
  • #1 15003413
    kurkusmaximus
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hej!

Problem:
    - Po podłączeniu watomierza do gniazdka, na wyświetlaczu skacze napięcie (w pętli, patrz załączniki).
    - Po podłączeniu do niego jakiegoś urządzenia nie pokazuje watów ani amperów.
    - Obraz na wyświetlaczu jest słabo widoczny (patrząc pod kątem obraz jest wyraźniejszy).

Obserwacje:
    - Po podłączeniu watomierza do gniazdka, trzeba poczekać około minuty na pojawienie się obrazu na wyświetlaczu (dawniej to było kilka sekund).
    - Dawniej "pętla z voltami" też występowała, ale po 2 minutach pokazywało poprawnie 230V (tu nawet po 3 godzinach nie widać efektu).
    - Po podłączeniu watomierza do innego gniazdka problem też występuje.
    - Można operować przyciskami na obudowie i zmieniać funkcje watomierza, nawet po odłączeniu go od sieci jeszcze przez jakiś czas (kilkanaście-dziesiąt minut).
    - Ostatni raz był sprawny pół roku temu. Przez ten czas nie był używany, aż do dziś, gdy chciałem coś pomierzyć.

Czy może to być wina akumulatorka?
    Załączniki:
    • Watomierz Whitenergy 05993 - skaczące napięcie, brak pomiaru watów i amperów 100_5297.JPG (2.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Watomierz Whitenergy 05993 - skaczące napięcie, brak pomiaru watów i amperów 100_5296.JPG (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Watomierz Whitenergy 05993 - skaczące napięcie, brak pomiaru watów i amperów 100_5290__Kopiowanie_.JPG (118.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Watomierz Whitenergy 05993 - skaczące napięcie, brak pomiaru watów i amperów 100_5291__Kopiowanie_.JPG (120.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Watomierz Whitenergy 05993 - skaczące napięcie, brak pomiaru watów i amperów 100_5293__Kopiowanie_.JPG (127.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 15025488
    poho
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Cześć kurkusmaximus, u mnie zdarzyło się dokładnie to samo.
    Z tą różnicą, że najpierw padł mi ten akumulator, po rozebraniu sprzętu okazało się, że z jednej strony jest cały biały. Będąc na wolumenie, kupiłem dwa razy większy tj. 80mAh, bo akurat taki mieli i przelutowałem. Sprzęt działał dalej bez zarzutu. Poleżał kilka dni, potem wziąłem go i podłączyłem do niego ładowarkę impulsową do telefonu i taki komplet wtyknąłem w gniazdko, niestety w tym momencie pojawiło mi się, to co u Ciebie.
    Pierwsze co to odlutuje to ogniwo i zobaczę co dalej, drugi podejrzany to np. ten czarny element (nie pamiętam teraz oznaczenia), przez który przechodzi przewód.
    Jakbyś do czegoś nowego doszedł to daj znać.
  • #4 15026742
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    poho napisał:
    drugi podejrzany to np. ten czarny element (nie pamiętam teraz oznaczenia), przez który przechodzi przewód.

Przekładnik prądowy.
    Służy do pomiaru prądu i z napięciem raczej nic nie ma wspólnego.
  • #5 15034983
    poho
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Zmierzyłem napięcie na wlutowanym ogniwie i było 0,2V, wylutowałem, zmierzyłem i jest ~2V. Bez ogniwa miernik działa jak trzeba, chyba mi sprzedali starą baterię :/
  • #6 15053281
    kurkusmaximus
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zmieniłem ogniwo na: "AKUMULATOR 3,6V 80mAh Ni-Mh AKUMULATOREK KINETIC 2-PINY" (nie mogłem znaleźć 40mAh).
    Musiałem trochę zagiąć piny w ogniwie, by przeszły przez płytkę.

Po poskładaniu watomierza do kupy i wsadzeniu w gniazdko, zaczął od razu poprawnie działać. Problem rozwiązany.
REKLAMA