logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PSX - Jak naprawić skaczący obraz na moim telewizorze?

dymek15 05 Cze 2005 21:03 4271 19
REKLAMA
  • #1 1553364
    dymek15
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jest sprawa kupilem psx a obraz mi skacze na inym telewizorze jest ok ale ja potrzebuje na moim a nie na kogos prosze o pomoc

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

kontakj ze mna na gg pod numerem 7324795

Moderowany przez Jaś Kula:

Nie pisz tytułu z włączonym caps lockiem.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1553827
    Pamil
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    PSX ma wyjście S-VHS, ty w tv musisz podłączyć pod ten standart, inaczej nie będzie prawidłowej synchronizacji.
    W starszych TV wejścia były w stan. VHS, w nowszych jest to przełączane automatycznie lub ręcznie z poziomu menu.
  • #3 1554827
    dymek15
    Poziom 11  
    no ok ale mam dosc nowy tv i z tylu mam 2 wejscia euro pod jednym jest kolor i obraz skacze a pod drugim jest czarno bialo i sie wszystko scina a obraz wtedy nie skacze kolega mowil ze potrzebuje plytke na ktorej mozna przestawic konsole na pal lub jakis inny czy to by moglo pomuc jesli tak to ma ktos taka plytke??
  • Pomocny post
    #4 1554961
    Pamil
    Poziom 17  
    Jeżeli masz dość nowy TV, to powinno być wejście Video cincze(pod kamere itd.).
    Spróbuj standart ( PAL, SECAM itd) zmienić na gniazdach EURO po przez menu ekranowe TV.
  • #5 1554993
    dymek15
    Poziom 11  
    prubowalem przez cincze ale wtedy obraz jest czarno bialy
  • Pomocny post
    #6 1555005
    Pamil
    Poziom 17  
    Czyli w menu musisz ustawić odpowiedni standart.
  • REKLAMA
  • #7 1555009
    dymek15
    Poziom 11  
    a jak ustwaic odpowiedzni standard
    w menu konsoli czy telewiroza??
  • Pomocny post
    #8 1555033
    Pamil
    Poziom 17  
    W TV wejdź w menu poszukaj opcji WEJŚCIA, WYJŚCIA, VIDEO lub AV.
    Tam poszperaj w dalszych ustawiwniach.
  • Pomocny post
    #9 1555067
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1574
    Można też smienić kwarc w konsoli, tak by przejść na PAL, bo w Europie jest bodajrze ten sytem, a konsola che widocznie pracować na SECAM'ie. Może konsola ma odpowiednie ustawienie ? Kto wie.
  • #10 1555127
    dymek15
    Poziom 11  
    a nie da sie tego zrobic za pomoca jakiejs plytki??
  • Pomocny post
    #11 1555453
    maciej_333
    Poziom 38  
    Kolega powiedzał pewnie trochę potocznie, tak jak mówią elektronicy. Rezonatory kwarcowe (potocznie kwarce) są wykonane z płytki oszliofowanej kwarcu. Dlatego też czasem mówi się (a raczej mówiło) na nie płytki kwarcu. Pewnie to o tą płytkę chdziło koledze. O ile pamiętam dla PAL kwarc powinien być 17 MHz z kawałkiem (nie jestem pewien, czy tak). Powiedz, czy kupiłeś tą konsolę w Polsce ? Może jest ona sprowadzona niewiadomo skąd i ma inny system kodowania kolorów niż u nas ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1556417
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2271
    Zmień kabel połączeniowy pomiędzy konsolą a OTVC ,będzie OK.
  • #13 1558351
    dymek15
    Poziom 11  
    ale ja mam kabel rgb

Dodano po 1 [minuty]:

a jezeli nie chodzi ci telo o ten kabel to jaki??

Dodano po 8 [minuty]:

i co to jest OTVC??
  • Pomocny post
    #14 1559911
    Pamil
    Poziom 17  
    Dymek 15 napisz ile końcówek jest do podłączenia pod TV. Jeżeli są 3 to napewno nie jest to RGB.
    Odbiornik TV Color = OTVC.
  • #15 1560692
    dymek15
    Poziom 11  
    kabel jest wejscie na euro i do psx a w sirdoku sa takie trzy wejscia na czincze
  • Pomocny post
    #16 1560893
    maciej_333
    Poziom 38  
    Przewód jest OK Dymku. Problem jest ze standartem kodowania kolorów. Masz trzy wtyki ponieważ dwa to lewy i prawy kanał audio, natomiast trzeci to sygnał video. Tak jak mówiłem wybrać inny system kodowania kolorów z menu TV, lub konsoli (o ile to możliwe, wątpię). Z przewodem nie ma problemu, o ile u kogoś innego na innym TV wszystko było dobrze właśnie z tym przewodem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 1560904
    Pamil
    Poziom 17  
    Nie wiem co to jest " sirdok", ale widziałem kabel do PSX-a z końcówkami PSX --> 3x czincz.
    Zgodnie z tym co napisał maciej_333 sprawdź dokładnie odpowiednie podłączenie wtyków czincz.
    Jeszcze jedna sugestia sprawdź "połączenie masy" przewodu VIDEO. Być może masz przerwę i masa idzie z przewodu AUDIO.
  • #18 2856126
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Problem ten wynika z przestarzałego układu synchronizacji TV, który nie jest w stanie samodzielnie, że tak powiem nie po fachowemu "dostroić się do konsoli". Problem bardzo łatwo rozwiązać ale trzeba rozkręcić TV, poszukać potencjometru "V-Hold" ,jeżeli go nie możesz znaleźć to może być pod inną nazwą więc spróbuj pokręcić po kolei wszystkimi, które mają w oznaczeniu "V" ale wpierw zaznacz sobie markerem aktualną pozycję pokrętła potencjometru, żeby wiedzieć jak go ustawić gdyby okazało się, że to nie ten.
    Kręcisz nim (za pomocą śrubokręta ma się rozumieć..) aż przestanie obraz skakać. Nie musisz się martwić, TV będzie dobrze odbierał kanały telewizyjne.
    Kręcąc potencjometrem nawet nie tym co potrzeba ale w oznaczeniu musi być "V" nic nie popsujesz.
    Sposób działa w 100%
  • #19 2856406
    maciej_333
    Poziom 38  
    Działać to będzie, ale sporo TV nie ma potencjometrów od synchronizacji V i H. Są to TV, które mają mnóstwo cyfrówki, nawet niektóre stare 15-letnie Hitachi tak mają. Dlatego też nie należy się dziwić jeśli takiego potencjometru nie znajdziemy.
  • #20 3475934
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    maciej_333 napisał:
    Działać to będzie, ale sporo TV nie ma potencjometrów od synchronizacji V i H. Są to TV, które mają mnóstwo cyfrówki, nawet niektóre stare 15-letnie Hitachi tak mają. Dlatego też nie należy się dziwić jeśli takiego potencjometru nie znajdziemy.

Jeżel się tak owy trafi to w 100% będzie działał prawidłowo

Podsumowanie tematu

✨ Problem skaczącego obrazu z konsoli PSX na telewizorze wynika najczęściej z niezgodności standardów sygnału wideo (PAL, SECAM) oraz sposobu podłączenia. Konsola PSX posiada wyjście S-VHS, które powinno być podłączone do telewizora obsługującego ten standard lub do odpowiedniego wejścia EURO/AV z prawidłowo ustawionym standardem kolorów w menu telewizora. W przypadku nowszych telewizorów konieczne jest ręczne lub automatyczne przełączenie standardu sygnału wideo w ustawieniach TV. Użytkownik może również spróbować zmienić standard sygnału w konsoli, co wymaga wymiany rezonatora kwarcowego (kwarcu) na odpowiedni dla PAL (około 17 MHz). Problem może też wynikać z nieprawidłowego podłączenia kabli cinch (3 wtyki: audio L, audio P, video) lub uszkodzenia masy przewodu video. W starszych telewizorach możliwe jest mechaniczne dostrojenie obrazu poprzez regulację potencjometru "V-Hold" wewnątrz odbiornika, co eliminuje skakanie obrazu. Jednak wiele nowoczesnych telewizorów cyfrowych nie posiada takich potencjometrów. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę kabla połączeniowego oraz dokładne ustawienie standardu sygnału w menu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA