logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MZ PROBLEM Z ZAPŁONEM ELEKTRONICZNYM MOTOCYKL PO GUBI ISKRE

Treb_Czak 05 Cze 2005 22:46 3023 9
REKLAMA
  • #1 1553813
    Treb_Czak
    Poziom 11  
    MAM PROBLEM Z MZ ETZ 251 POSIADAM W NIEJ ZAPŁON ELEKTRONICZNY. PO PRZJECHANIU 400 METRÓW LUB PO ZAGRZANIU MOTOCYKL ZACZYNA PRZERYWAC I GAŚNIE. GUBI ISKRE W TYM MOMENTCIE JAK OSTYGNIE ISKRA JEST Z POWROTEM. NIE JEST TO WINA CEWKI ZMIENIŁAEM NA NOWA I NSAT POŻYCZYŁEM OD KUMPLA I TO SAMO.
  • REKLAMA
  • #2 1553971
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    A czy sprawdzałeś co się dzieje na nowej świecy?
  • #3 1557512
    Treb_Czak
    Poziom 11  
    tak sprawdzałem na swiecy ale w wiekszoci przypadków sciagam fajke i bezpośrednio przez kabel

Dodano po 3 [minuty]:

znalazłem przyczyne ... okazało sie ze przy zapłonie w silniku kabel idący do kostki (ten razem z magnesem) nie łączy ... odpaliłem motocykl i ruszałem kablem i mi gasłą wiec widocznie to musi byc to... tylko źe ta część kosztuje 300 zł na zamówienie
  • REKLAMA
  • #4 1561885
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    za 300złto można kupić chyba cały nowy układ :| no bez jaj
  • #5 1563867
    Treb_Czak
    Poziom 11  
    poważnie bylem jeszcze raz sie spytaci dalem mu ta czesc i mowi ze 300zł i na zamowienie
  • #6 1564697
    wueska
    Poziom 16  
    hmm.. mysle ze coś powinni ci tu pomuc jesli chodiz o halotron :) pozatym te czesć mozna kupić używaną :)
  • REKLAMA
  • #7 1578493
    Treb_Czak
    Poziom 11  
    mam taki teraz problem że gdy motocykl chodzi na małym gazie okolo 15 sekund po tym czasie jest przerwa jak by iskry braklo motocykl niby gasnie ale zalapie za chwile a czasami nei załapiwe i zgaśnie jak go odpaale nożką od nowa to znow chodzi ale znow sie powtarza , chodzi i momentalnie zgaśnie... lub jak włacze swiatła to dopiero szybko gasnie
  • REKLAMA
  • #8 1579091
    wueska
    Poziom 16  
    ile wskazuje obrotomierz na wolnych obrotach :>
  • #9 1580393
    OBER1
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    to wygląda na brak ładowania, zmierz napięcie na aku co się z nim dzieje.
  • #10 1585421
    Treb_Czak
    Poziom 11  
    oki znalazlem... ładowanie raz bylo a raz nie okazało sie że kabel od diód był przeczasniety i robił zwarcie z masą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W motocyklu MZ ETZ 251 z zapłonem elektronicznym pojawia się problem z gaśnięciem i przerywaniem pracy po przejechaniu około 400 metrów lub po rozgrzaniu silnika, spowodowany zanikiem iskry. Sprawdzono świecę i kabel zapłonowy – problem nie leży w cewce, która została wymieniona na nową oraz przetestowana z innego motocykla. Przyczyną okazał się uszkodzony kabel łączący zapłon z kostką i magnesem, który po rozgrzaniu tracił połączenie, co powodowało zanik iskry i gaśnięcie silnika. Koszt wymiany tej części jest wysoki (około 300 zł), ale możliwe jest znalezienie używanej. Dodatkowo zauważono, że przy pracy na małych obrotach po około 15 sekundach pojawia się przerwa w iskrowaniu, a włączenie świateł powoduje szybsze gaśnięcie. Problem był powiązany z niestabilnym ładowaniem akumulatora, które wynikało z uszkodzonego kabla od diod, powodującego zwarcie do masy. Po naprawie tego kabla ładowanie ustabilizowało się, co poprawiło działanie zapłonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA