logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MZ ETZ 250 nie odpala po dłuższym postoju, gaśnie po rozgrzaniu – zapłon/części

kwasu 15 Cze 2005 00:12 23197 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego MZ ETZ 250 z elektronicznym zapłonem nie odpala po postoju, gaśnie po rozgrzaniu i ma bardzo małą iskrę?

Najpierw sprawdź zasilanie zapłonu, przewód WN, fajkę, styki i ładowanie akumulatora, bo przy elektronicznym zapłonie słaby prąd od razu daje bardzo małą iskrę [#1579445][#1620866][#1792839] W tym układzie nie ma kondensatora, więc jego wymiana nie pomoże [#1585843] Jeśli iskra jest mała mimo nowej cewki, a silnik na ciepło gaśnie i strzela w tłumik, najbardziej podejrzany jest moduł zapłonowy albo jego połączenia [#1586826][#1595655] Warto też sprawdzić poprawność ustawienia zapłonu [#1586813] Zanim kupisz nowy moduł, pożycz pewny egzemplarz i podmień go na próbę, bo to najszybszy sposób potwierdzenia usterki [#1792839]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1578595
    kwasu
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, mam pewien problem, otóż kupiłem MZ ETZ 250, stała ona niepalona od 1 roku, poprzedni właściciel powiedział że jak jeździł to motor gasł po przejechaniu 1-2km kiedy sie zagrzał, nie mozna było go odpalić, palił dopiero wtedy kiedy ostygł, teraz probowałem ją odpalić ale nie dało rady, iskra jest, paliwo dochodzi do cylindra, gaźnik jest czysty, raz wziełem ją na popych to zapaliła przejechałem kilka metrów i zgasła, tak dzieje się cały czas kiedy biore ją na popych, ma ona elektroniczny zapłon, kumpel mowi ze to moze być cewka zapłonowa i kondensator, nie wiem co robić i jakie dokupić części, moze ktos ma jakiś sposób na ustawienie zapłonu lub zrobienie coś z tym, liczę na waszą pomoc, z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1578787
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Na początek podstaw sprawną cewkę i zobacz co wtedy będzie się działo.
  • #4 1579225
    kwasu
    Poziom 11  
    tak, zapłon jest elektroniczny, wymieniłem cewke na nową i dalej nie moge go zapalić, pcham, czasami zapłapie i pochodzi kilka sekund, a o odpaleniu na starter nawet nie ma co marzyć :(
  • REKLAMA
  • #5 1579252
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 342
    Jesli iskra jet w pożądku i kąt wyprzedzenia zapłonu tez to proponuję sprawdzić czy dochodzi paliwo do cylindra. Wkręć swiece, uruchom ssanie, pokop troche albo pchnij i zobacz czy świeca bedzie zalana jeśli nie to znaczy że nie dostaje paliwa a wtedy może się okazać że nieszczelne są siemeringi na wale korbowym i nie powstaje podciśnienie w komorze korbowej które powoduje zassanie paliwa.
  • #6 1579445
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    A akumulator wporządku, ładowanie jest? Bo jak nie ma prądu to zapomnij. Jeszcze mogła paść elektronika od zapłonu
  • #7 1579699
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Na pierwszy rzut oka to masz jakieś syfy w gaźniku lub żle wyregulowany pływak. Napisz jak wygląda świeca, gdy nie chce zapalić.
  • REKLAMA
  • #9 1580283
    kwasu
    Poziom 11  
    nalałem paliwa i dalej nie chce zapalic na starter
  • #10 1580370
    OBER1
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    A na jakim paliwie ją odpalasz ?? tym co było w zbiorniku, czy świeżym?? Jak masz jeszcze stare paliwo to wylej je całkowicie wypłucz bak, i wylej paliwo z gaźnika. Jeśli paliwo masz całe nowe to pomyślimy dalej.
  • #11 1582507
    kwasu
    Poziom 11  
    paliwo jest nowe
  • #12 1582913
    thomas__1
    Poziom 23  
    Jeżeli kopiesz i go zalewa (mokra świeca) to układ zapłonowy nawala. Wymień najpierw kondensator (wzmacnia iskre), jeżeli to nie pomoże to moduł do wymiany.
  • #13 1585590
    kwasu
    Poziom 11  
    A czy w zapłonie elektronicznym na pewno jest kondensator ??
  • #14 1585843
    OBER1
    Poziom 12  
    kondensatora nie ma, sprawdź czy jest ładowanie.
  • #15 1585949
    kwasu
    Poziom 11  
    No więc tak: kupiłem dzisiaj nową cewkę zapłonową, zamontowałem ją, włożyłem akumulator, kierunki działają, światła też, ale iskra jest bardzo mała, taka sama jak na starej cewce, myślałem ze to wina akumulatora więc podłączyłem etke pod prostownik ale dalej to samo, iskra malutka, prawie niewidoczna, no i nie wiem co jest grane
  • #16 1586813
    OBER1
    Poziom 12  
    Jeszcze pytanko czy masz dobrze ustawiony zapłon ??
  • #18 1587194
    PRYZ
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam sprawdz jakie jest cisnienie w cylindrze ,może silnik jest wyeksploatowany.
  • #19 1588139
    kwasu
    Poziom 11  
    Ciśnienie jest dość dobre, jak sprawdzić czy moduł jest sprawny??
  • #20 1594175
    kwasu
    Poziom 11  
    No dzisiaj kupiłem nową świece, zadzwoniłem po kumpla żeby przyjechał motorem i pociągnął mnie, zawiązalismy line i ciągnie mnie, wbiłem 1 bieg, motor załapał, i zaczął strasznie strzelać z tłumika i raz rwał do przodu i zwalniał, miał nierówne obroty, i tak cały czas, jak przyciskałem gaz to strzelał i zarywał, a jak zwolniłem to zgasł, mam zapłon elektronik i jest ustawiony dobrze, czego to może być wina? na starter nie da rady go zapalić
  • #21 1594227
    OBER1
    Poziom 12  
    gaźnik jak tam u ciebie? Dysze w normie, ustawienie pływaków, iglica, ??lewego powietrza nigdzie nie zasysa?
  • #22 1594668
    thomas__1
    Poziom 23  
    Zdejmij fajkę, wykręć świecę, włóż kawałek gwoździa tak żeby wystawał z fajki i dotykając gwoździem cylindra sprawdź z jakiej odległości bije iskra na cylinder i czy jest cały czas. Dobry układ zapłonowy powinien dawać iskrę z odległości nawet 3cm. Tylko trzymaj fajkę za izolowaną część!!!
    Jak strzela to chyba zanika ci iskra. Mieszanka się zbiera, iskra się pojawia i bum. Sprawdź też rurę wydechową, czy nie jest zatkana.
    Enjoy!
  • #23 1595152
    Jack1973
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    świeca najlepiej iskra 100, jeśłi nie pomoże moduł na wirniku do wymiany
  • REKLAMA
  • #24 1595452
    zaciach
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czyli masz mz-etke i nie pali
    czyli po pierwsze wadliwy morze być regulator napięcia znajdujoncy sie pod siedzeniem bedzie on już elektroniczny mechaniczne byly w starszych modelach ,masz jeszcze szczotki wyczyśc piersćienie na alternatorze - sprawdz odstep zaplonu czy nie jest za bardzo oddalony(tzn. jesli bedzie za duzy odstep pomiedzy tym modulikiem jak mozna to nazwac i magnesem czy czymś co mu podaje impuls to iskra bedzie slaba)
    czy napewno nie ma tam kondensator? moim zdaniem to regulator sprubuj podpiąc na ktutko nie jestem ci w stanie powiedziec jak bo nie widzialem mz z elektronicznym zaplonem ale sodze ze nie jest to zbyt zkomplikowane albo zaluz sobie mechaniczny prerywacz ale po co cofac sie do tylu rzycze powodzenia w odpaleni i jak juz odpalisz to wyczys tlumnik bo one czeto spowolniajom te pojazdy
  • #25 1595655
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    strzały w tłumik to zbyt puźny zapłon :) jesli u cibie jest elektronik sprawdź inny moduł zapłonowy :)
  • #26 1597276
    Jka
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Sprawdź sobie czy nie jest przetarty przewód od czujnika do modułu i zwiera do masy.Sprawdź też sam czujnik (on jest zalany żywicą o ile dobrze pamiętam)czy nie ociera o wał.
  • #27 1609807
    kwasu
    Poziom 11  
    wiec nie pozostaje mi nic innego jak zakup modułu zapłonowego
  • #28 1610850
    jancio2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam czy probowales zmienic swiece zaplonowa,to ze iskra jest nazewnatrz po wykreceniu swiecy nieznaczy ze musi byc pod dzialniem cisnienia w cylindrze moze to tez byc kwestia cieploty swiecy zwlaszcza po nagrzaniu sie silnika mialem kilka razy taki problem radze zwrocic nato uwage jaka cieplote podaje producent pozdrawiam powodzenia.
  • #29 1617250
    kwasu
    Poziom 11  
    kupiłem 2 rozne swiece i ciagle to samo :( musze kupic ten modul bo nie widze innego wyjscia
  • #30 1620866
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 416
    Sprawdź przewód wysokiego napiecia oraz fajkę (wymień na nowe) - może masz upływ (słaba iskra).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
MZ ETZ 250 nie odpala po dłuższym postoju i gaśnie po rozgrzaniu, mimo obecności iskry i dopływu paliwa do cylindra. Problem występuje zarówno przy rozruchu na starter, jak i na popych. Gaźnik jest czysty, paliwo świeże. Słaba iskra utrzymuje się nawet po wymianie cewki zapłonowej na nową. Podejrzewane są elementy układu zapłonowego: moduł zapłonowy, przewody wysokiego napięcia, fajka, a także regulator napięcia i ewentualne uszkodzenia czujnika impulsów. Wskazano na konieczność sprawdzenia ustawienia kąta wyprzedzenia zapłonu, szczelności układu paliwowego (siemeringi wału), ciśnienia w cylindrze oraz ewentualnych nieszczelności i zassania powietrza. Strzały w tłumik sugerują zbyt późny zapłon. Wymiana modułu zapłonowego jest rekomendowana jako najprawdopodobniejsze rozwiązanie. Zalecane jest także sprawdzenie przewodów, styków, a przed zakupem nowego modułu – wypożyczenie sprawnego do testów. Problemy z zapłonem elektronicznym w MZ ETZ 250 mogą wynikać z uszkodzenia modułu, słabego ładowania akumulatora lub regulatora napięcia. Wymiana świecy zapłonowej nie przyniosła poprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA