logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie wyłącznika silnikowego na 1A - czy zadziała po przekroczeniu 1A?

Michalcieslak 23 Wrz 2015 22:21 3099 11
REKLAMA
  • #1 15016452
    Michalcieslak
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Ustawienie wyłącznika silnikowego na 1A - czy zadziała po przekroczeniu 1A?

Witam.Czy za pomoca tego pokrętła moge ustawi wyłącznik silnikowy np na 1A i zadziała po przekroczeniu 1A ?
  • REKLAMA
  • #2 15016476
    jharlan
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    To nie rożnicówka, tylko wyłącznik silnikowy.
  • REKLAMA
  • #3 15016489
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    jharlan napisał:
    To nie rożnicówka, tylko wyłącznik silnikowy.

A pokrętło służy do nastawy prądu zadziałania wyzwalacza termicznego.
  • #4 15016504
    Michalcieslak
    Poziom 7  
    No rozumiem.A teraz np mam to podłączone pod silnik to chroni mi silnik przed przeciążeniami i zwarciami ?
  • REKLAMA
  • #5 15016523
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Michalcieslak napisał:
    No rozumiem.A teraz np mam to podłączone pod silnik to chroni mi silnik przed przeciążeniami i zwarciami ?

Ten tytuł "Technik Elektryk" to widzę mocno na wyrost. Pytania dotyczą b. podstawowej wiedzy dla jakiegokolwiek elektryka.
    Wyłącznik silnikowy chroni przed zwarciem (a dokładniej jego skutkami) i przed przeciążeniem. Praktyką jest ustawianie 1,1 wartości prądu znamionowego pokrętłem na wyłączniku.
  • #6 15016530
    jharlan
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    Michalcieslak napisał:
    No rozumiem.A teraz np mam to podłączone pod silni to chroni mi silnik przed przeciążeniami i zwarciami ?

Tak, musisz odczytać z tabliczki silnik prąd znamionowy i taką wartość nastawić na wyłączniku.
    Kroovka napisał:
    Praktyką jest ustawianie 1,1 wartości prądu znamionowego pokrętłem na wyłączniku.

Nie prawda
  • REKLAMA
  • #7 15016542
    Michalcieslak
    Poziom 7  
    Sorry za takie pytania ale dopiero zaczynam ten zawód i dowiaduje sie sam na wlasna reka co i jak bo wiedzie jak jest w szkole.

Dodano po 12 [minuty]:

Prąd znamionowy-Czyli prad pracy urządzenie urządzenia tak ?
  • #8 15016578
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    jharlan napisał:
    Michalcieslak napisał:
    No rozumiem.A teraz np mam to podłączone pod silni to chroni mi silnik przed przeciążeniami i zwarciami ?

Tak, musisz odczytać z tabliczki silnik prąd znamionowy i taką wartość nastawić na wyłączniku.
    Kroovka napisał:
    Praktyką jest ustawianie 1,1 wartości prądu znamionowego pokrętłem na wyłączniku.

Nie prawda

To na jaką wartość In kolega proponuje nastawić ten termik ?
  • #9 15016580
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    jharlan napisał:

Kroovka napisał:

Nie prawda

Może kolega nie ustawia, ma do tego prawo. Nie zadziała to na szkodę urządzenia ani okablowania (zakładam, że kolega ustawia krotność 1,0). Jeżeli faktyczny prąd pobierany przez silnik będzie dokładnie taki jak na tabliczce istnieje większa szansa na zadziałanie wyłącznika, wtedy, kiedy zadziałać nie powinien bo nie było ku temu powodu. Miałem styczność z kilkoma doświadczonymi elektrykami, takie były ich zalecenia. To pokrętło to nie laboratorium, ma swoje odchyłki w nastawie.
    Zresztą pierwszy lepszy artykuł z sieci:
    https://www.sklep.termoregulatory.pl/blog/zab...nik-silnikowy-termik-jak-to-dziala-w-pigulce/
    Nie chce mi się szukać dalej bo nie widzę ku temu specjalnego powodu.

Cytacik z artykułu:
    Wyłącznik silnikowy należy ustawić przy pomocy pokrętła według prostego wzoru:
    Iz * 1,1 = Iwył.
    Iz – prąd znamionowy silnika.
    Iwył – prąd nastawy wyłącznika.
  • #10 15016599
    Michalcieslak
    Poziom 7  
    Dobra juz rozumien. Wielkie dzieki za pomoc i prosze mnie zrozumiem dopiero zaczynam i nie ma 20-letniego doświadczenia :)
  • #11 15017609
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Michalcieslak napisał:
    Witam.Czy za pomoca tego pokrętła moge ustawi wyłącznik silnikowy np na 1A i zadziała po przekroczeniu 1A ?

Kolega pytał czy nastawiając pokrętłem 1 A będzie miał pewność że wyłączy przy 1 A nastawionym , ja bym głowy nie dał . Żeby to wiedzieć należało by ten termik zalegalizować. A tak można domniemywać powołując się na producenta że tak będzie .
  • #12 15018275
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Michalcieslak napisał:
    Czy za pomoca tego pokrętła moge ustawi wyłącznik silnikowy np na 1A i zadziała po przekroczeniu 1A ?

Nie.
    Jeśli przeciążenie zawiera się w granicach do 0.9 czy 1,49 prądu znamionowego, to czas nagrzewania bimetalu może potrwać 0,5- 1 i 2 godziny. Po tym czasie dopiero może nastąpić wyłączenie. Za pomocą "pokrętła" ustawimy przybliżone nastawy, tak naprawdę, należy "najeżdżać" prądem- nie każdy ma takie możliwości...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można ustawić wyłącznik silnikowy na 1A i czy zadziała po przekroczeniu tej wartości. Odpowiedzi wskazują, że pokrętło służy do ustawienia prądu zadziałania wyzwalacza termicznego, a wyłącznik chroni silnik przed przeciążeniem i zwarciem. Zaleca się ustawienie wartości prądu na 1,1 razy prąd znamionowy silnika. Użytkownik dowiaduje się, że wyłącznik nie zawsze zadziała dokładnie przy ustawionej wartości, ponieważ czas wyłączenia może się różnić w zależności od przeciążenia. Wskazówki dotyczące ustawienia i działania wyłącznika są podane, a użytkownik dziękuje za pomoc w zrozumieniu tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA