logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste zrywanie połączenia internetowego z modemem CISCO EPC2100R3 - co robić?

Zoltan20 24 Wrz 2015 16:57 1572 8
REKLAMA
  • #1 15017888
    Zoltan20
    Poziom 8  
    Witajcie. Mam internet od lokalnej sieci kablowej. Od jakiegoś miesiąca, może dwóch mam problem, a mianowicie co jakiś czas zrywa połączenie na +/- 1 min. Raz potrafi to się zdarzać co kilka godzin, a innym razem nawet co 5 min (z tego co zauważyłem, rzadziej rozłącza w porach wieczorno-nocnych). Problem występuje oczywiście codziennie.. Podłączyłem inną kartę sieciową, użyłem nowego kabla Ethernet - nadal bez zmian. Technik przyjechał, wymienił modem na nowy (CISCO EPC2100R3), jednak po kilkunastu minutach problem powrócił. Wg dostawcy w sąsiedztwie taki problem mam tylko ja, więc wynika z tego, że to nie jakość ich usługi jest winowajcą. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 15017906
    Magajanes
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Nie wiem czy w tym rzecz, ale kiedyś miałem podobny problem, mianowicie moj router rozłączał mi wi fi podobnie jak u ciebie w nieregularnych odstępach czasu na chwilę. Bezpośrednio przez kabel było wszystko ok.

Pomogła mi aktualizacja sterowników routera. Po aktualizacji problem znikł definitywnie.
  • REKLAMA
  • #3 15017933
    Zoltan20
    Poziom 8  
    Nigdy nie instalowałem sterowników do modemu, także do starego, który kilka ładnych lat działał normalnie, więc to chyba nie w tym rzecz.
  • REKLAMA
  • #4 15017984
    Szoszon
    Poziom 13  
    Jak się łączysz z modemem/routerem po wifi ?
    Po drugie uruchom na kompie cmd czyli naciśnij start/uruchom/cmd i wpisz np. ping www.google.pl -t
    Zobaczysz czy masz utracone pakiety .. jeśli tak to reklamuj u dostawcy :)
  • REKLAMA
  • #5 15018014
    Zoltan20
    Poziom 8  
    Szoszon napisał:
    Jak się łączysz z modemem/routerem po wifi ?

Tak jak wcześniej wspomniałem - za pomocą Ethernetu (RJ-45).

Szoszon napisał:
    Po drugie uruchom na kompie cmd czyli naciśnij start/uruchom/cmd i wpisz np. ping www.google.pl -t
    Zobaczysz czy masz utracone pakiety .. jeśli tak to reklamuj u dostawcy :)

http://scr.hu/0u2j/m6p5z
    Wiem ile wiedziałem wcześniej - wszystko jest ok dopóki nie zerwie połączenia.

http://scr.hu/0u2j/296a9
    efekty pingowania modemu - wyniki bezpośrednio sprzed i po rozłączeniu

Po pierwszej rozmowie od razu powiedziano mi, że wina leży po mojej stronie i muszę mieć uszkodzoną instalację (sprawdziłem i kabel i kartę sieciową), po ponownym telefonie, tak jak napomniałem w pierwszym poście - dzisiaj przyjechał technik i wymienił modem, jednak nadal to samo.
  • #6 15018021
    Szoszon
    Poziom 13  
    Próbowałeś ping ?
    Zapinguj najpierw na router a później na to co wcześniej napisałem i zobaczysz co będzie :)

Wyraźnie widać że mają problem oni ... wyślij im ten obrazek i zarządaj naprawy ... swego czasu tak walczyłem z TP i wygrałem ... grzebali 3 dni w skrzynkach i naprawili :)
  • #7 15018057
    deksta84
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Router należy do dostawcy internetu. I to dostawca internetu wykonuje online aktualizacje. A czy technik przyjechał na ciastko z kawą? Sprawdził łączenia kabli? W wieczornych porach wielu siedzi przed komputerem i telewizją. Twoją winę łatwo wykluczyć używając sieci WiFi. Nie powiedzą, że masz metaliczne powietrze izolujące sygnały radiowe. Kabel doprowadzający sygnał do routera też leży po stronie dostawcy.
  • #8 15018098
    Zoltan20
    Poziom 8  
    @deksta84 chyba Cię nie zaskoczę. Przyszedł, sprawdził czy faktycznie rozłącza, odłączył stary modem, podłączył nowy, kilka minut poczekał, zobaczył czy działa poprawnie i poszedł. Jednak chwilę później zaczęło się od nowa...
    Wygląda na to, ze tak łatwo się nie wywiną, w poniedziałek postaram się zadzwonić i coś powalczyć, chyba że do tego czasu znajdzie się panaceum.

Edit: telewizji od nich nie mam, jedynie internet, więc ze sprawdzaniem jakości sygnału średnio
  • #9 15018196
    deksta84
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Na bank problem w okablowaniu. Wystarczy lekkie uszkodzenie kabla i poziom sygnału spada. Wieczorem wielu włącza komputery, telewizory i może się okazać, że sygnał będzie za słaby i router zacznie się ponownie logować... Miałem taki problem, że kanały SD miały pixelozę, gdy pobierałem coś z internetu. Tak z ciekawości sprawdzałeś poziom sygnału rano i wieczorem na telewizorze?

Przepraszam, nie doczytałem, że problem występuje rzadziej wieczorami. Technik wie kiedy się zjawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z częstym zrywaniem połączenia internetowego z modemem CISCO EPC2100R3, które występuje co kilka minut, mimo wymiany modemu i sprawdzenia kabla oraz karty sieciowej. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w okablowaniu dostawcy internetu, a także w obciążeniu sieci w godzinach szczytu. Rekomendują wykonanie testu ping oraz dalsze reklamacje u dostawcy, który powinien sprawdzić jakość sygnału i okablowania. Wskazują również na możliwość aktualizacji oprogramowania routera, chociaż użytkownik nie zainstalował wcześniej sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA